Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Natuurlijk verloopt het isoleren van de spouw niet altijd simpel. Er is een mogelijkheid dat er bepaalde dingen niet zo gaan zoals het zou moeten. Dan vraag jij je bij jezelf af, wat zijn dan deze misverstanden. Hieronder geef ik zes belangrijke misverstanden weer, waar goed rekening mee moet worden gehouden tijdens het isoleren van de spouw. Ook tijdens je zoektocht naar een geschikt bedrijf voor de klus is dit van belang.

  1. Geen gecertificeerd installateur

Als installateur is er voor jou door de overheid een kwaliteitskader ontworpen. Dit kader stelt eisen aan installateurs en voor jou als klant biedt dit garanties. Uitsluitend zij die beheren over een ATG-goedkeuring, kunnen hun klanten de nodige documenten bezorgen waarmee zij premies kunnen aanvragen. Het is dus allesbehalve handig een installateur aan te nemen zonder ATG-goedkeuring.

Vraag hier vier gratis offertes aan en kom in contact met gecertificeerde installateurs!

  1. Deels gevulde spouw isoleren

Je zou zeggen dat het geen probleem is om een spouw bij te vullen. Dit kan ook zeker, maar er zijn wel wat risico’s aan verbonden waar rekening mee moet worden gehouden. Wanneer de reeds aanwezige isolatie niet op een nette manier is geplaatst, kan er tijdens en na het na-isoleren ongewenst vochttransport aan de binnenzijde ontstaan. Zodra de al aanwezige isolatie glad oppervlak heeft, dan kan er op termijn bovendien uiteenzetting van het extra aangebrachte isolatiemateriaal optreden. Ter oorzaken van deze risico’s vallen reeds deels gevulde spouwen momenteel buiten het kwaliteitskader.

  1. Zonder extra controle een smalle spouw isoleren

Zodra een spouw smaller is dan 5cm, valt deze buiten het kwaliteitskader. Dit betekent dat je dan geen recht hebt op premie. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om een smalle spouw te isoleren. In bepaalde gevallen kan ook deze spouw na-geïsoleerd worden. Neem alleen wel in de beslissing mee hoe groter het risico dat er zich door mortelbruggen of plaatselijke vernauwingen toch vochtdoorslag zou kunnen voordoen.

  1. Puin in de spouw laten zitten

Je kan je spouwmuur pas na-isoleren zodra er geen puin aanwezig is in de spouw. Als er wel puin in de spouw aanwezig is, geeft dat risico op vochtdoorslag: dus mogelijke kans op vochtschade aan de binnenzijde. Het puin kan worden verwijderd, door op regelmatige plaatsen aan de muurvoet stenen uit het metselwerk te zagen; hierdoor krijg je openingen waarlangs het puin verwijderd kan worden. Nadat het puin uit de spouw is gehaald, worden de stenen netjes terug ingemetseld en is de spouw klaar om te isoleren.

  1. Ongeschikte buitengevel

Het is een vereiste dat de muren in goede staat zijn. Voordat de spouw wordt geïsoleerd wordt er een inspectie uitgevoerd. Eventueel is het noodzakelijk dat er een voorbehandeling of herstelling wordt toegepast. De voorwaarden:

  • De muur moet gezond zijn
  • De gevelsteen moet dampopen zijn
  • De gevelsteen moet vorstbestendig zijn.
  1. Denken dat je huis klaar voor de toekomst is

Helaas is spouwmuurisolatie niet de enige noodzaak om warmteverlies tegen te gaan. Het is echter wel een goede tussenstap. Buitengevelisolatie is een zeer goede actie om het warmteverlies drastisch tegen te gaan. De spouwmuurisolatie neemt de in een niet-gevulde spouw steeds aanwezige luchtstroming weg. Hierdoor vermijd je rendement verlies van de buitengevelisolatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan