Spouwmuurisolatie: in de winter of in de zomer laten uitvoeren?

Spouwmuurisolatie is mogelijk de goedkoopste manier waarop je een oppervlak in de schil van je woning kunt laten isoleren. Het is dan ook niet vreemd dat mensen die een spouwmuur hebben deze via die methode laten behandelen. Voor relatief weinig geld kun je direct beginnen met besparen op je energierekening en dat voor de rest van de tijd die je in die woning doorbrengt. De keuze om spouwmuurisolatie aan te laten brengen is dus vrij snel gemaakt, maar wanneer is het beste moment?

Heeft jouw woning een spouw?

Spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd door een isolatiemateriaal de spouw in te spuiten onder hogedruk. De spouw is de ruimte tussen het binnen- en het buitenspouwblad. Een spouwmuur bestaat dus altijd uit twee muren met daartussen een leegte. Het is niet moeilijk om te bepalen of jij een spouwmuur hebt. Als jouw woning gebouwd is na 1920 dan is de kans groot dat dit zo is. Voor dat jaartal werden er geen spouwmuren toegepast. Heeft jouw woning ook een bouwjaar van voor 1975 dan is je spouw waarschijnlijk leeg en dus ideaal voor isolatie. In de jaren daarna werden spouwmuren al geïsoleerd bij de bouw. Het is niet onmogelijk om dan spouwmuurisolatie uit te voeren, maar het zal je wel aanzienlijk meer kosten.

Spouwmuurisolatie doe je in de zomer

Spouwmuurisolatie is altijd uit te voeren, maar de beste tijd om dit te doen is in de zomer. En daar zijn een aantal goede redenen voor.

  1. Goedkoper

De meeste mensen besluiten om isolatiemaatregelen uit te voeren in de herfst en de winter. Ze beginnen het koud te krijgen, de thermostaat gaat omhoog en de rekeningen dus ook. Isolatiebedrijven hebben in die seizoenen eigenlijk nooit problemen om klanten te vinden en moeten regelmatig zelfs klanten afwijzen. Dat betekent dat ze maximale prijzen kunnen vragen en nog steeds klanten zullen vinden. In de zomer is dat anders. Isolatiebedrijven komen dan vaak werk te kort en doen hun prijzen naar beneden om zoveel mogelijk klanten aan te trekken. Daar profiteer jij van.

  1. Sneller

Exact om dezelfde redenen kunnen de werkzaamheden in de zomer vaak ook sneller worden ingepland. Isolatiebedrijven hebben dan aanzienlijk minder werk en de agenda staat minder vol. Dat betekent dat ze jouw werkzaamheden gemakkelijk en snel kunnen uitvoeren. Wachttijden zijn in de zomer aanzienlijk korter.

  1. Droge muren

Door je spouw te vullen met isolatiemateriaal vermindert de ventilatie van je spouwbladen. De lege ruimte in het midden fungeert niet meer als een plek waar vocht kan worden losgelaten en dat betekent dat je muren minder gemakkelijk drogen. Het beste breng je spouwmuurisolatie dus aan in droge muren en de kans dat jouw muren droog zijn is in de zomer groter. Heeft het een tijdje niet geregend dan is al het water uit de stenen afgevoerd. Voor een nog beter effect laat je je muren na de spouwmuurisolatie in de zomer ook impregneren. Je muren zijn dan droog en blijven droog omdat ze waterafstotend zijn geworden.

  1. Koeler binnen

Een laatste reden waarom je spouwmuurisolatie in de zomer wilt laten uitvoeren is omdat je dan bij warm weer binnen aanzienlijk koeler blijft. Wordt jouw woning erg warm, dan is dat vervelend bij het dagelijkse leven en bij het slapen. Door je spouwmuren te isoleren in de zomer zal je merken dat het binnen ook een stuk aangenamer wordt. En dat is in de zomer natuurlijk een heerlijke bijkomstigheid.

Spouwmuurisolatie in de winter

Spouwmuurisolatie kan trouwens ook prima in de winter worden uitgevoerd. Er worden gaatjes geboord in je voegen en daar wordt een hogedrukmachine op aangesloten. Het zijn geen werkzaamheden die goed weer nodig hebben. Als je muren nat zijn kan het zijn dat de specialist je aanraadt om even te wachten tot ze drogen. Vocht in de muren dat niet goed weg kan, bevriest in de winter en zet uit. Dat veroorzaakt barsten in je muren, voegen en stenen. Het is niet onverstandig om je gevelmuren voordat je spouwmuurisolatie in de winter laat uitvoeren dus even goed te laten controleren en repareren. In de zomer is dat ook verstandig, maar kun je dat ook na de spouwmuurisolatie laten doen.

De kosten van spouwmuurisolatie

Heeft jouw woning een lege spouwmuur, dan heb je geluk. Het isoleren van de buitenkant van je gevelmuren is aanzienlijk duurder. Je kunt met spouwmuurisolatie niet altijd de hoogste isolatiewaarden behalen, want de ruimte die je hebt is beperkt. Toch is het zeer de moeite waard, want voor een klein bedrag heb je goed geïsoleerde muren die je in de zomer koel houden en in de winter lekker warm. De prijzen die je betaalt voor het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de dikte van je spouw en van het materiaal dat je gebruikt. Je vindt ze hier ter afsluiting, inclusief btw.

Materiaal spouwmuurisolatie

Prijs per vierkante meter

Vlokken van glaswol

Vanaf €15

EPS parels

Vanaf €17,50

Purschuim/isolatieschuim

Vanaf €20

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvend een offerte binnen een dag?

Ontdek de snelheid en het gemak van onze service. Binnen een dag al een scherpe offerte! Vakkundig geplaatst en een duurzaam resultaat.