Spouwmuurisolatie of gevelrenovatie?

Door je gevelmuren beter te isoleren kun je 25% van de warmte waarvoor je stookt en betaalt binnenhouden. Dit is warmte die je anders was verloren. Gevelisolatie is dus een goed idee en kan je veel geld besparen, vooral als dit nog niet is gedaan. Er zijn drie gangbare methoden die je kunt laten toepassen om je gevelmuren beter te laten isoleren. De keuze die je maakt hangt af van de staat van je muren, het soort muren dat je hebt, de werkzaamheden die je in wilt plannen en ook je budget. In verschillende situaties zijn verschillende opties beter. Hier lees je over de opties die je hebt en in welke gevallen deze de beste keuze zijn.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste optie. Dit kan worden uitgevoerd als je een lege spouw hebt en dat is meestal het geval bij woningen met een bouwjaar van tussen 1920 en 1975. Heb je een geïsoleerde spouw, dan is na-spouwmuurisolatie een optie. Een specialist komt langs om je spouw te inspecteren en te bepalen of deze geschikt is. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een isolatiemateriaal onder hogedruk de spouw in te spuiten. Hier neemt het dan de dikte en de vorm van de spouw aan en isoleert het je muren. De werkzaamheden worden binnen een dag afgerond, er ontstaat geen schade aan je gevelmuren en de prijzen beginnen al bij €15 per vierkante meter.

Gevelrenovatie

Een andere manier om je gevelmuren te isoleren is door gevelrenovatie uit te voeren. De buitenkant van je muren wordt dan volledig onder handen genomen en gerenoveerd. Er wordt een isolatiemateriaal tegen de gerepareerde muren aangebracht en dit wordt afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding. Je houdt hier dus een volledig nieuwe gevel aan over en je woning ziet er van buiten weer uit als nieuw. Een gevelrenovatie levert de beste resultaten op, maar de prijzen voor de complete werkzaamheden kunnen ook de €100 per vierkante meter overstijgen.

Isolatie aan de binnenkant van de muren

Een derde optie die je hebt, maar die aanzienlijk minder gangbaar is, is isoleren via de binnenkant van de muren. Dit doe je door isolatiemateriaal aan de binnenkant aan te brengen en de muren dan zo af te werken. Het lastige van deze methode is dat stopcontacten en verwarmingselementen dan voor problemen zorgen. Ook verlies je ruimte binnen. Deze optie wordt eigenlijk alleen gekozen als de binnenkant van de woning grondig wordt gerestaureerd en isolatie via de buitenkant om de één or andere reden niet mogelijk is. De kosten gaan hier ook gemakkelijk richting de €100 per vierkante meter.

Wanneer is spouwmuurisolatie een goed idee?

Spouwmuurisolatie kies je als gevelrenovatie niet nodig is. Het is een goedkope manier om je muren te laten isoleren en van alle isolatiemethoden in de schil van de woning die met de beste prijs/kwaliteit verhouding. De werkzaamheden zijn snel afgerond, kies voor purschuim of glaswol en je muren krijgen ook een akoestische isolatiewaarde en je begint direct met besparen. Als jij niet geïnteresseerd bent in het halen van de beste isolatiewaarden, maar voor een laag budget toch een verschil wilt maken, dan is spouwmuurisolatie de beste keuze.

Wanneer is spouwmuurisolatie geen goed idee?

Eigenlijk is spouwmuurisolatie als je een spouw hebt altijd een slimme zet. Het kost weinig en de resultaten zijn goed. Alleen als je een hoge isolatiewaarde wilt bereiken zal het niet voldoende zijn. De ruimte die je hebt is namelijk beperkt en dat betekent dat je het materiaal zo dik kunt aanbrengen als de spouw is. Wil je je woning energieneutraal maken en deze laten afsluiten van het gasnetwerk? Dan is spouwmuurisolatie niet de beste optie en zal je één van de andere twee methoden moeten kiezen.

Wanneer is gevel/muurrenovatie de beste optie?

Het renoveren van de gevelmuren of de binnenmuren doe je eigenlijk alleen als deze in verouderde staat verkeren. Als je toch al van plan was om je gevel te laten restaureren, dan kun je er net zo goed de isolatiewerkzaamheden bij laten uitvoeren. De kosten enkel daarvoor zijn maar een klein gedeelte van de totaalprijs. Hetzelfde geldt voor het isoleren van de binnenmuren. Ben je aan een groot restauratieproject begonnen en liggen je muren open, dan kun je hier het beste direct ook isolatiemateriaal in aan laten brengen. Het isoleren zelf is niet erg prijzig, het zijn de werkzaamheden er omheen die de kosten zo hoog maken. Dat doe je dus echt alleen als ze ook nodig zijn.

Wanneer is gevel/muurisolatie geen goed idee?

Verkeren je muren en gevel in goede staat, dan laat je ze met rust. Je voert spouwmuurisolatie uit en bent bij met wat je daarmee kunt bereiken. Is jouw woning na 1975 gebouwd, dan heeft deze waarschijnlijk een geïsoleerde spouwmuur. Deze kun je laten na-isoleren, want het materiaal toen was veel minder goed dan wat we nu tot onze beschikking hebben. Daarnaast is het goed mogelijk dat dit is verpulverd of verzakt. Een laatste mogelijkheid is dat je muren gewoon al goed geïsoleerd zijn en dat is bij nieuwere woningen altijd het geval. Je kunt dan overwegen een andere isolatiemethode uit te kiezen of, als de isolatie goed is, te investeren in vloerverwarming.

Lees ook: prijzen gevelrenovatie.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvend een offerte binnen een dag?

Ontdek de snelheid en het gemak van onze service. Binnen een dag al een scherpe offerte! Vakkundig geplaatst en een duurzaam resultaat.