Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 jul 2023

Spouwmuurisolatie is een van de voordeligste manieren om je huis te verduurzamen. Bij dit type isolatie wordt de ruimte tussen je binnenmuur en buitenmuur, de spouw, opgevuld met isolatiemateriaal, waardoor warmte niet zo snel verloren kan gaan. Je spouwmuur isoleren kan op meerdere manieren en brengt meerdere voordelen met zich mee. Is spouwmuurisolatie wel goed voor het milieu daarentegen? Op deze vraag zal deze blog antwoord proberen te geven.

Spouwmuurisolatie mogelijk?

Voordat je kunt besluiten om over te gaan op deze goedkope wijze van isoleren, moet je eerst weten of je een spouw hebt. Hier kun je gemakkelijk zelf achter komen. Je kunt je bouwplannen nachecken. Wordt er een ruimte afgebeeld tussen binnen- en buitenmuur, dan heb je een spouw. Heb je deze plannen niet zo snel tot je beschikking, dan kun je ook naar het bouwjaar kijken van je woning. Woningen die voor 1920 gebouwd zijn, hebben geen spouwmuren. Woningen tussen de 1920 en 1975 hebben wel een spuwmuur, maar die is niet of nauwelijks geïsoleerd. Woningen na 1975 hebben vaak en een spouwmuur en goede isolatie in die spouwmuur.

Hoe kun je jouw spouwmuur na-isoleren?

Wanneer je een bestaande spouwmuur na-isoleert, moet je erop letten dat de buitenmuur in een goede staat verkeert. De gevel mag daarbij niet afgewerkt zijn met een damp remmende laag om vochtproblemen na isolatie te voorkomen. Verder dien je jouw muren te laten nakijken met endoscopisch onderzoek. Hierbij wordt er een gat in je uur geboord en middels een cameraatje gekeken of de spouw breed genoeg is om geïsoleerd te worden. Er moet een minimale breedte zijn van vijf centimeter om isolatiewerkzaamheden met succes te kunnen uitvoeren.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Wanneer je jouw spouwmuur na laat isoleren, brengt dit een aantal voordelen met zich mee. Ten eerste realiseer je een hoger wooncomfort in je woning met meer warmte in huis in de wintermaanden en meer koelte in de zomermaanden. Een tweede voordeel is de verlaging van je energierekening. Juist, doordat warmte en koelte goed worden vastgehouden, hoef je minder te stoken in de winter en minder airco’s aan te zetten in de zomer. Dit bespaart je stook- en stroomkosten. Daarnaast stijgt de waarde van je huis door goede isolatie, omdat deze dan voldoet aan strenge isolatie-eisen. Tevens is spouwmuurisolatie beter voor je gezondheid, omdat de luchtvochtigheid verlaagd wordt wat de groei van schimmels tegengaat. Als laatste draagt spouwmuurisolatie bij aan een beter milieu… of niet?

De keerzijde van spouwmuurisolatie

Je wil ze liever niet in je huis hebben, maar spouwmuren zijn voor tientallen vleermuizen de perfecte slaapplek om de dag door te komen. Doordat steeds meer mensen hun woning energieneutraal willen maken door onder andere de spouwmuren te isoleren, dragen we onbewust bij aan de verdelging van deze nuttige dieren. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat veel beesten direct overlijden, maar de overlevers komen er ook niet zonder schade vanaf. Het verwijderen van het isolatiemateriaal van de vleermuizen neemt ongeveer een week in beslag. Tevens moet het dier maanden bijkomen van de ontstane wonden en het trauma waaraan het is blootgesteld. Negentig procent van de dieren sterft daarom door de stress.

Trage reactie

Wanneer we onze spouwmuren isoleren, dan worden er in een rap tempo isolatiematerialen de spouwmuur in geblazen, aangezien we de klus het liefst zo snel mogelijk geklaard zien. Vleermuizen, die slapen, kunnen niet snel genoeg wegkomen, waardoor ze vaak vol getroffen worden door de isolatiewerkzaamheden. Wanneer de dieren slapen, zakt hun lichaamstemperatuur namelijk enorm. Het duurt zeker een halfuur, voordat de dieren daarom op gevaar kunnen reageren.

Reactie op over populatie?

Vleermuizen zijn verzot op oudere woningen, het liefst met een spouwmuur. Elke wijk heeft wel een kolonie aan vleermuizen. Zou spouwmuurisolatie er niet voor zorgen dat er geen plaag kan ontstaan? Vrouwtjes wonen echter samen met hun jongen. Ze krijgen slechts een jongen per jaar. In een kraamgroep overleeft daarnaast het overgrote deel van de jongen het eerste levensjaar niet. Hierdoor is de groei van een kolonie zeer traag. Wanneer door na-isolatie hierbij nog meer vleermuizen sterven, duurt het heel lang voordat een populatie zich hersteld heeft. Met vleermuizen die hun kraamplekken in bomen inrichten, gaat het beduidend beter.

Niet alleen spouwmuurisolatie bedreigend

Niet alleen door de na-isolatie van spouwmuren zijn de vleermuizen bedreigd. Ook door zonnepanelen, nieuwe daken, zolderisolatie, dakisolatie, nieuwe gevels of gevelisolatie raken veel vleermuizen hun slaapplaats kwijt. Ze kunnen de verstopplekken niet meer goed bereiken of de temperatuur is te onaangenaam geworden. De maatregelen zijn dus goed voor het milieu an sich te noemen, maar niet per se voor de bewoners van dit milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan