Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuurisolatie is een uitstekende manier om je gevelmuren te laten isoleren. Het is goedkoop, snel uitgevoerd, er is geen overlast en het effect is direct te merken. Als jouw woning gebouwd is tussen 1920 en 1975 is er een grote kans dat je een lege spouwmuur hebt en dat je voor deze isolatiemethode in aanmerking komt. Nadat je spouwmuren geïsoleerd zijn zal het binnen comfortabeler aanvoelen en bespaar je gas. Het is dan erg belangrijk dat je ventilatie van woning en kruipruimte niet vergeet.

Wat is spouwmuurisolatie?

De spouw is de lege ruimte tussen twee spouwbladen. In woningen van 1920 tot 1975 zijn de gevelmuren vaak op deze manier samengesteld. De lege ruimte had als functie om doorslaand vocht tegen te gaan. Na 1975 werd de spouw vaak al geïsoleerd, maar in de periode daarvoor werd hij leeggelaten. Bij spouwmuurisolatie wordt deze lege ruimte in de muren benut door hem op te vullen met een isolatiemateriaal. Dit wordt gedaan door kleine gaatjes in de voegen aan de buitenkant van de gevelmuren te boren en het isolatiemateriaal onder hogedruk naar binnen te spuiten. De gaatjes worden naderhand gedicht en je ziet er niets meer van. Het resultaat is geïsoleerde muren en dat binnen een dag, voor weinig geld en zonder overlast in huis.

De kosten voor spouwmuurisolatie

Zoals al even aangegeven is spouwmuurisolatie een voordelige manier van het isoleren van je woning. Het wordt zelfs vaak als de meest kosteneffectieve isolatiemethode beschreven, omdat je voor een laag bedrag per vierkante meter toch interessante besparingen kunt maken. De prijzen voor spouwmuurisolatie hangen af van het materiaal dat je gebruikt en de dikte van de spouw. De onderstaande tabel geeft hier meer informatie over.

Materiaal spouwmuurisolatie

Prijs per vierkante meter spouwmuur

Glaswollen vlokken

Vanaf €15

EPS parels

Vanaf €20

Purschuim

Vanaf €25

Waarom is ventilatie belangrijk?

De functie van een lege spouw is niet alleen om doorslaand vocht tegen te houden. Het zorgt er ook voor dat je muren geventileerd worden. Bakstenen muren zijn poreus en trekken vocht aan als een spons. Door de spouw kan dit vocht beter worden afgevoerd en ontstaan er dus geen problemen met schimmel in je muren. Als je de spouw vult met een materiaal, dan neem je deze ventilatiefunctie weg. Het is altijd verstandig om een ademend materiaal te kiezen, zodat water in je muren nog via de lucht kan worden afgevoerd. Een andere optie die je hebt is om je droge muren te laten repareren en impregneren. Als er geen water in kan trekken, dan kan het ook geen schade aanrichten.

Ventilatie in je woning

Niet alleen de ventilatie van je muren vermindert nadat je spouwmuurisolatie hebt laten uitvoeren. Ook in je woning wordt de lucht veel minder gemakkelijk ververst. Dit kan leiden tot problemen met condensatie. Je doet je woning een dikke winterjas aan en als jij deze zou dragen zonder ventilatiegaatjes, dan zou jij ook gaan zweten. Na spouwmuurisolatie is het verstandig om te investeren in een ventilatiesysteem of om in ieder geval de ramen regelmatig te openen. Een paar ventilatieroosters doen ook al wonderen. Een ventilatiesysteem is beter, want dan gaat er minder warmte verloren uit je huis. En het verlies van warmte is natuurlijk jammer als je net geld hebt uitgegeven om dit juist te behouden.

Ventilatie van de kruipruimte

Een laatste punt waarmee je rekening moet houden als je je spouwmuren laat isoleren is de ventilatie in de kruipruimte. Als jij een kruipruimte hebt onder je woning, controleer dan van tevoren even of deze via de kruipruimte wordt geventileerd. Als dat zo is, dan kun je de werkzaamheden nog steeds laten uitvoeren, maar moet je de kruipruimte op een alternatieve manier van luchtcirculatie voorzien. Doe je dat niet, dan kun je vochtproblemen ontwikkelen onder je woning. Dat trekt ongedierte aan, veroorzaakt schimmel en is ongezond. Het ventileren van de kruipruimte is gemakkelijk te doen door een aantal ventilatieroosters in je gevel aan te brengen of in ventilatiekokers te investeren. Zo blijft de luchtcirculatie in stand.

Ventilatie en isolatie

Spouwmuurisolatie is niet de enige isolatiemethode waarbij ventilatie belangrijk is. Ga je je woning beter isoleren, op welke manier dan ook, dan is ventilatie binnen een vereiste. Er worden ventilatiesystemen aangeboden waarmee je een constante luchtstroom in je woning creëert en zo het water wordt afgevoerd. Het kan zich dan niet meer als condensatie vormen op je ramen en muren. Het is geen slecht idee om te investeren in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, vooral als je van plan bent om je woning gasvrij te maken. De warmte die je dan verliest omdat er lucht wordt afgevoerd wordt dan opnieuw gebruikt voor het verwarmen van je ruimtes of van je water.

Spouwmuurisolatie en subsidies

Spouwmuurisolatie wordt gesubsidieerd in de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Je moet het dan combineren met een andere isolatiemaatregel, zoals het isoleren van je dak, je vloer of je kruipruimte. Neem je er dan een energiezuinig ventilatiesysteem met of zonder warmteterugwinning bij, dan krijg je daar ook een vergoeding voor. Op dit moment is het bedrag dat je via de SEEH terugkrijgt verhoogd van 20% tot 30% van je investeringskosten en dat blijft zo tot en met 31 december 2020. Ben je er snel bij, dan maak je nog optimaal gebruik van dit tijdelijke aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Lager gasverbruik in sociale huurwoningen door spouwmuurisolatie

december 5, 2023

Opmerkelijke cijfers tonen aan dat het gasverbruik in sociale huurwoningen aanzienlijk is

Isolatie voor specifieke seizoenen

november 7, 2023

Houd je Huis Comfortabel en Energiezuinig Je huis isoleren is een slimme

Vereniging Eigen Huis stopt hulp spouwmuurisolatie door vleermuizen

september 19, 2023

Per direct stopt de Vereniging Eigen Huis met het isoleren van spouwmuren.