Waarom is het zo belangrijk om je woning te isoleren?

Als je van plan bent om je woning te verduurzamen, dan is een optimale isolatie de eerste stap. Er zijn veel redenen om je huis te isoleren. Zo bespaar je niet alleen op de energiekosten maar je verhoogt ook het wooncomfort van je huishouden dankzij de constante prettige binnentemperatuur. Maar waarom is het nou zo belangrijk om je woning te isoleren? Lees hieronder verder voor nadere toelichting over dit onderwerp.

Het isoleren van je woning

Bij een woning zonder isolatie gaat de warmte binnen in je woning vrijwel direct verloren via het dak, de vloer, vensters en de muren. Het is natuurlijk niet prettig om tijdens de koude wintermaanden snel afscheid te moeten nemen van de heerlijke warmte binnen in je woning. Hoe beter je woning is geïsoleerd, des te energiezuiniger je huishouden en hoe hoger je wooncomfort. Het isoleren van je woning kan dus worden omschreven als je woning beschermen tegen het snelle warmteverlies. Zo bespaar je ook op de energiekosten en ben je milieuvriendelijk bezig.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie te onderscheiden. De meest voorkomende isolatiesoorten zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, gevelisolatie en het vervangen van je glazen voor HR glas. Elk isolatiesoort heeft een ander prijskaartje en andere voordelen, maar bij elk van deze isolatiemethodes kan je ervan uitgaan dat je woning is beschermd tegen snel warmteverlies.

Voordelen van isoleren

Door je woning op de juiste manier te isoleren kan je genieten van een aantal voordelen. Deze voordelen zijn als volgt:

  1. Met een geïsoleerde woning verhoog je het wooncomfort van je huishouden. Er is geen sprake meer van vocht of tocht, en de warme temperatuur blijft binnen gelijk in alle ruimtes van je woning.
  2. De waarde van je woning gaat omhoog als je woning is geïsoleerd. Je krijgt door het isoleren van je huis een beter energielabel waardoor je huis ook meer waard is op de woningmarkt.
  3. Bepaalde vormen van isolatie leveren een jaarlijks rendement op, wat te vergelijken is met de rente op een sparrekening.
  4. Het (leef)milieu wordt verbeterd door een optimale isolatie van je woning omdat de binnentemperatuur stabieler wordt.
  5. Er hoeft veel minder gestookt te worden, waardoor je ook flink gaat besparen op de maandelijkse energiekosten. Dit zal je portemonnee vast wel geweldig vinden.

7 redenen om je woning te isoleren

Het is zeer belangrijk om je woning zo goed mogelijk te isoleren. Hieronder tref je 7 redenen waarom dit zo belangrijk is.

Reden 1: Verhoogd comfort

Indien je woning volledig is geïsoleerd, dan stijgt het wooncomfort van de bewoners van het huis. Koude voeten behoren tot het verleden, omdat de warmte minder snel via het dak, de ramen of de deur naar buiten gaat. Zo blijft de temperatuur binnen warm en constant, wat het prettiger maakt om binnen huis te blijven. Ook worden buitengeluiden sneller geabsorbeerd door je dak of gevel te isoleren waardoor je minder last hebt van lawaai. Zo blijft het lekker stil in je woning. Ook zo verhoogt het wooncomfort dus weer.

Reden 2: Besparing op de energiekosten

Door je woning te isoleren bespaar je aanzienlijk op de maandelijkse energierekening omdat je veel minder hoeft te stoken. Gemiddeld levert een goed geïsoleerde woning een jaarlijkse besparing van minstens €500 op.

Reden 3: De waarde van je woning stijgt

Als je je woning laat isoleren, zal je energielabel omhooggaan wat ook de waarde van je woning doet stijgen. Over het algemeen verhoogt een goede isolatie de waarde van je woning met gemiddeld 2%. Is je woning dus €250.000 waard? Dan kan de waarde van je woning door het isoleren een stijging zien van €6.000.

Reden 4: Het hoge rendement

Isoleren levert een hoog rendement op. Dit rendement is te vergelijken met de rente die je bij een bank krijgt op je spaarrekening en is vergelijkbaar met 12%. Dit geldt alleen voor bepaalde isolatiesoorten.

Reden 5: Een gezonder binnenklimaat

Een betere isolatie waarborgt de gezondheid van de bewoners van het huis. Een normale woning in Nederland kan snel last krijgen van vocht, tocht, schimmel en huisstofmijten. Een goede isolatie vermijdt dergelijke zaken wat zorgt voor een gezonder leefklimaat in je woning.

Reden 6: Milieuvriendelijk

Middels een optimale isolatie hoef je veel minder te stoken. Behalve dat je energiekosten hierdoor omlaaggaan, ben je ook milieuvriendelijk bezig aangezien je veel minder CO2 de lucht instoot. Door je woning te verduurzamen ben je tevens alvast voorbereid op de energietransitie in Nederland, waarbij we per 2030 bijna volledig op duurzame energie dienen te draaien.

Reden 7: Verbeterde brandveiligheid

Bepaalde materialen voor de isolatie hebben een brandwerende functie waardoor je woning ook beter is beveiligd tegen brand. Bij glasisolatie wordt er gebruik gemaakt van glaswol, wat bekend staat als zeer brandveilig materiaal.

Door je huis op optimale wijze te isoleren daalt het eenrgieverbruik van je woning aanzienlijk omdat je veel minder hoeft te stoken, maar je zult ook een groot verschil merken op je maandelijkse energiefactuur, je bent milievriendelijk bezig, je profiteert van het rendememt en de waarde van je woning gaat omhoog. Wil je graag het wooncomfort van je huishouden verhogen? Dan is isolatie een uitstekend idee.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvend een offerte binnen een dag?

Ontdek de snelheid en het gemak van onze service. Binnen een dag al een scherpe offerte! Vakkundig geplaatst en een duurzaam resultaat.