Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 nov 2017

Endoscopisch onderzoek spouwAls je van plan bent om je muren te laten isoleren, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel laten aanbrengen en hierover een volledig nieuwe bekleding laten plaatsen, je kunt de binnenkant van de muren isoleren, maar de goedkoopste en meest makkelijke manier is spouwisolatie. De spouw is de lege ruimte tussen de binnen en de buitenmuur die kan worden gevuld met een isolatiemateriaal. Of jij een spouw hebt en of deze daar geschikt voor is, wordt bepaald door middel van een endoscopisch onderzoek.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wat is een endoscopisch onderzoek?

Tijdens een endoscopisch onderzoek wordt de staat van de spouw bekeken. Dit wordt gedaan door een gaatje te boren in de buitenmuur en hier een kleine camera naar binnen te brengen. Het is belangrijk dat de spouw schoon is en dat er zich geen cementbaarden (kleine verbindingen van cement tussen de twee muren) in de spouw bevinden. Is dit wel het geval, dan kan het zijn dat deze eerst moeten worden verwijderd voordat de werkzaamheden beginnen. Doe je dit niet, dan kun je vochtproblemen krijgen in de woning; de cementbaard brengt het water van de buitenmuur naar de binnenmuur. Hierdoor wordt automatisch de isolatie ook minder. Ook wordt er regelmatig bouwafval aangetroffen of doorgestorte vloeren.

Het rapport

Nadat het endoscopisch onderzoek voltooid is, wordt er een rapport opgemaakt. In dit rapport wordt aangegeven wat er is aangetroffen, wat de voorgestelde oplossing zou zijn en vaak ook hoeveel je hiervoor zou betalen. Is de spouw mooi schoon, dan kan er probleemloos overgegaan worden op de isolatie. Is dit niet het geval, dan zal de spouw eerst moeten worden schoongemaakt of kan er helemaal geen spouwmuurisolatie plaatsvinden.

Wat is spouwmuurisolatie?

Als het endoscopisch onderzoek aantoont dat spouwmuurisolatie mogelijk is, dan wordt er tijdens de werkzaamheden een isolerend materiaal onder hogedruk de spouw in gespoten. Dit wordt gedaan door middel van een aantal gaten die in de gevel worden geboord. Hiervoor worden constant nieuwe en innovatieve materialen uitgevonden, maar gangbaar zijn glas- en steenwol, isolatiekorrels en PUR-schuim. Vergeleken bij de isolatie van de binnen- of buitenmuren is dit goedkoper, een stuk minder arbeidsintensief, sneller en minder verstorend. Het resultaat is echter een zeer goede isolatiewaarde en perfect geïsoleerde muren.

Welke woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie?

Dit klinkt erg goed, maar dit is natuurlijk niet uit te voeren op elk huis. Nieuwbouwwoningen worden automatisch al goed geïsoleerd en hierbij is het dus niet nodig. Is je huis gebouwd voor 1976 en na 1920, dan is de kans groot dat je een niet geïsoleerde spouw hebt. Daarnaast moeten je muren dikker zijn dan 24 centimeter, anders zijn ze te dun voor een spouw. Op die manieren kun je dus voordat je het endoscopisch onderzoek inplant al bepalen of jouw huis een spouw bevat of niet.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Het isoleren van je spouwmuur is dus de goedkoopste optie en de minst arbeidsintensieve optie, maar er zijn natuurlijk nog andere voordelen aan verbonden. De isolatie kan binnen 1 dag worden geplaatst met zo min mogelijk overlast. Het klimaat in je woning zal na het uitvoeren van de werkzaamheden aanzienlijk comfortabeler aanvoelen, omdat de warmte beter verdeeld zal zijn en er geen tocht meer is. De warmte blijft ook beter bewaard, zodat je de thermostaat lager kunt zetten en kunt beginnen met besparen. Doordat je energierekening omlaag gaat zal je de kosten voor de isolatie op een gegeven moment terug hebben verdiend waarna alles wat je minder betaalt pure winst is. Je vermindert je CO2-uitstoot, en gebruikt minder fossiele brandstoffen waardoor je ook meteen milieuvriendelijker wordt. Spouwmuurisolatie is vaak binnen 10 jaar terugverdiend.

Subsidies

Het isoleren van je woning wordt gesubsidieerd door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Via de subsidieregeling Energiebesparing Eigen Woning kun je dan tot 20 procent van de totale kosten terugkrijgen. Hier moet je wel twee energiebesparende maatregelen voor treffen, dus als je samen met het isoleren van je spouw bijvoorbeeld ook je glas laat vervangen voor hoogrendementsglas kan je hier een aanvraag voor indienen. Andere maatregelen zijn het isoleren van je vloer, kruipruimte of je dak. Kom je voor deze subsidie niet in aanmerking, dan kun je altijd kijken of er regionaal geld is weggelegd voor dit soort particuliere initiatieven. Dit doe je bij je gemeente of provincie. En als laatste is er nog een verlaagd btw-tarief van kracht op de arbeidskosten van alle isolatiewerkzaamheden. Hierover betaal je dan maar 6 procent en dit wordt al berekend op de eindfactuur.

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel jij zal moeten betalen voor een endoscopisch onderzoek en eventuele spouwmuurisolatie? Gebruik dan hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Wij kunnen je in contact brengen met een aantal isolatiebedrijven uit jouw omgeving en je voorzien van verscheidene offertes. Door deze te vergelijken met elkaar en met je eigen onderzoek kun je de juiste beslissing maken wat betreft jouw spouwmuurisolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan