Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 nov 2017

SpouwankerDe term spouwanker zal je tegenkomen als je bezig bent met onderzoek naar spouwmuren. Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit drie delen, het buitenblad, het binnenblad en daartussen de spouw. Met de spouw wordt de lege ruimte bedoeld die zich tussen de twee spouwbladen bevindt. Spouwmuren bevatten nog een aantal andere componenten, waaronder spouwankers.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wat zijn spouwankers?

Spouwankers verbinden het buiten- en binnenblad van de spouwmuur aan elkaar met als doel de constructie stabieler te maken. Het aantal ankers en de dikte van de ankers wordt bepaald door de dikte van de spouwbladen. Spouwankers worden eerst bevestigd in de voegen van de binnenmuur en zijn vaak voorzien van ribbels of schroefdraad. Hier wordt vervolgens het isolatiemateriaal op geprikt en vastgezet. De andere kant van het spouwanker wordt in de voegen van de buitenmuur gelegd, terwijl deze wordt gemetseld. Door de spouwankers lichtelijk schuin naar beneden te laten wijzen, in plaats van horizontaal te monteren, wordt vermeden dat vocht via de spouwankers van de buitenmuur naar de binnenmuur wordt getransporteerd.

Andere componenten van spouwmuren

Naast spouwankers bestaan spouwmuren ook uit andere componenten, elk met een andere functie. Hier vind je de belangrijkste van binnen naar buiten.

  • Het binnenblad: het binnenblad, dus de binnenmuur is de draagmuur. Deze is dik en gemaakt van grote sterke stenen, zoals snelbouwblokken, bakstenen of betonstenen. Aan de binnenkant worden deze bekleed met een gipspleister, zodat je deze kunt verven of behangen. Aan de andere kant wordt het isolatiemateriaal bevestigd.
  • Het isolatiemateriaal: het is belangrijk dat het isolatiemateriaal is bevestigd tegen de binnenmuur en dat er tussen het materiaal en de buitenmuur nog ruimte is. Het isolatiemateriaal is vaak minerale wol of kunststofschuim.
  • De spouw: de spouw heeft als functie de buitenmuur te voorzien van ventilatie. Is er sprake van doorslaand vocht, dan kan dit daar verdampen en worden afgevoerd. Ook vermindert dit de kans op schimmelvorming in de muur en kan deze snel uitdrogen.
  • Het buitenblad: de buitenmuur heeft vooral een decoratieve functie. Deze is dunner en draagt de constructie niet, maar is gemaakt van bijvoorbeeld mooie bakstenen. Het materiaal van het buitenblad zorgt uiteindelijk voor het uiterlijk van de gevel. Vaak worden er ook een aantal open voegen toegevoegd aan het buitenblad om de ventilatie in de spouw te bevorderen. Daarnaast wordt het buitenblad door spouwankers bevestigd aan het binnenblad.

Hoe identificeer je een spouwmuur?

Als je graag wilt weten of jouw woning spouwmuren heeft, dan kun je dit vrij makkelijk identificeren. Dit is handig, zodat je weet of je spouwmuurisolatie kunt laten uitvoeren of wilt identificeren waar een bepaald vochtprobleem vandaan komt. Je kunt hier de volgende twee methodes voor gebruiken.

  • Bekijk het bouwjaar: als je woning voor het jaar 1920 is gebouwd, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Is hij na 1920 gebouwd en voor 1976, dan is de kans groot dat je wel een spouw hebt, maar dat deze niet is geïsoleerd. Een groot gedeelte van de woningen gebouwd na 1967 zijn voorzien van een geïsoleerde spouw, al was dit isolatiemateriaal in het begin van deze periode van aanzienlijk slechtere kwaliteit. Veel mensen laten hun spouw daarom ook na-isoleren, omdat het isolatiemateriaal vergruisd of verzakt is.
  • Meet de dikte van de muur: als je woning inderdaad na 1920 is gebouwd betekent dit nog niet dat deze een spouw bevat. Naderhand zijn er ook nog woningen gebouwd met solide muren. Je kunt dit makkelijk controleren door de breedte van de muur te meten. Ga naar de deurpost of het raamkozijn en meet hier de afstand van de buitenkant van de muur naar de binnenkant van de muur. Is deze groter dan 24 centimeter, dan heb je zeker een spouwmuur. Is deze kleiner, dan is de kans groot dat je geen spouwmuur hebt of dat de spouw erg smal is.

Spouwmuurisolatie en ventilatie

Ben je een nieuwbouwwoning aan het bouwen, dan krijg je met spouwankers te maken en dan zullen jouw muren ook zeker worden voorzien van spouwmuurisolatie. Een goed geïsoleerde woning is natuurlijk om een groot aantal redenen positief, maar vergeet niet ook iets aan ventilatie te doen in huis. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig zo afgesloten dat ook de huidige lucht niet meer weg kan. En dit kan condensatie veroorzaken, maar ook invloed hebben op jouw gezondheid. Daarom worden de meeste nieuwbouwwoningen ook voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Deze verzorgt constant frisse en gezonde lucht en helpt condensatie voorkomen.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het laten bouwen van een spouwmuur? Of wil je graag in contact gebracht worden met een bouwspecialist? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang snel en makkelijk een aantal offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Deze service is gratis en vrijblijvend dus je wordt niet tot aankoop verplicht. Je kunt het echter wel gebruiken bij het maken van een marktonderzoek of bij het zoeken van de specialist die jouw klus het beste kan uitvoeren.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan