Isolatie nieuws

4 punten voor het kiezen van een goed spouwisolatie bedrijf

Het is noodzakelijk dat het isoleren van een spouw op de juiste manier gebeurd en dat er gewerkt wordt met materialen van een hoge kwaliteit. Daarnaast zij service en de uitvoering van de werkzaamheden ook belangrijke punten wanneer je opzoek gaat naar een isolatie bedrijf. Het mooiste is als dit ook nog allemaal binnen jouw budget valt. Hieronder leg ik in vier punten uitgebreid uit hoe jij het best de ideale specialist vindt voor het isoleren van jouw spouw.

 1. Inhoud

  Kwaliteit

Het is een zeer moeilijke kwestie om te oordelen of een bedrijf kwalitatief goed is als je er nog niet eerder mee gewerkt hebt. Gelukkig zijn hier keurmerken voor in het leven geroepen. Deze keurmerken geven je een eerlijk beeld over de werkzaamheden en kwaliteit van de materialen die gebruikt en uitgevoerd worden door het uitvoerende isolatiebedrijf. Hieronder staan een aantal keurmerken genoteerd inclusief betekenis.

 • VENIN

Leden van VENIN die spouwmuurisolatie, vloerisolatie, buitengevelisolatie, bodemisolatie of dak spouwisolatie uitvoeren dienen daarvoor minstens één jaar gecertificeerd te zijn door een door VENIN erkende certificerende instelling *). Leden van de VENIN worden door deze instellingen regelmatig gecontroleerd op de materialen die ze gebruiken en de nauwkeurigheid waarmee ze de isolatie werkzaamheden uitvoeren. Door te werken met een VENIN lid krijg je zeker tien jaar garantie op je spouwmuurisolatie. Daarnaast wordt er gegarandeerd dat het materiaal van goede kwaliteit is.

 • IKOB-BKB certificering.

Dit keurmerk wordt uitgegeven door het instituut voor keuring en onderzoek van bouwmaterialen, en de BV Kwaliteitsverklaringen Bouw.

 • KOMO-certificaten

Wanneer het KOMO-keurmerk ergens op staat dan betekent dit dat er wordt voldaan aan alle markt- en overheidseisen. De kwaliteit wordt door KOMO vastgesteld voor alle producten, realisatieprocessen, diensten en personen voor de woning-, infra-, water- en utiliteitsbouw. KOMO staat voor vertrouwen, duurzaamheid, innovatie en kostenbesparing, dus wanneer jij jouw isolatie werkzaamheden laat uitvoeren door een KOMO gecertificeerd isolatiebedrijf, ben je verzekerd van kwaliteit

 1. Service

Goede service is een zeer prettig en goed eigenschap dat een isolatie bedrijf kan hebben. Dit kan voor jou een grote last ontnemen in verband met dingen moeten regelen, opruimen en of bijvoorbeeld inspecteren of de spouw in de juiste staat is. Een eventuele dienst is het ophalen van de geleverde pallets, één van de isolatie bedrijven die dit aanbiedt is Pluimers.

 1. Garantie

Het is zeer belangrijk goed te letten op de eventuele garantie die het bedrijf met zich meebrengt. Zodra een bedrijf erkend is en dus aangesloten is bij een vakvereniging kunnen zij tien jaar garantie aanbieden aan hun klanten. Dit houdt in dat de vakspecialisten er van uit gaan dat het in één keer goed gaat. De garantie op spouwmuurisolatie is van groot belang. Zodra de isolatie verkeerd in de spouw wordt geplaatst kan dit zeer nare gevolgen met zich meebrengen, zoals: vochtdoorslag, koudebruggen, schimmel en rot. Doordat de vakspecialisten garantie aanbieden is dit te voorkomen of op te lossen.

 1. Prijs

Het is natuurlijk ontzettend mooi zodra het kwaliteit van materiaal en werkzaamheden goed aansluit op de prijs. Wanneer je te maken hebt met een krap budget zou de prijs zomaar doorslaggevend kunnen zijn: dus een zeer belangrijk aandachtspunt om op te letten. Wat hier erg belangrijk is, is dat jij goed in de gaten houdt wat je kan krijgen voor je geld. In het mooiste geval heb je namelijk zeer goed kwaliteit voor een scherpe prijs. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk het isolatiebedrijf vindt dat jou de kwaliteit, services en garantieregeling kan bieden voor de best mogelijke prijs.

 

spouwgat afdekken

Je spouwmuur isoleren met Aminotherm isolatie

Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste manieren om je spouwmuur na te isoleren. Veel huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben namelijk een spouw tussen de buiten- en binnenmuur, waardoor warmte je huis kan verlaten. Om dit te voorkomen, vul je deze spouw op met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende isolatiematerialen mogelijk, zoals isolatieschuim. Aminotherm is hiervan een voorbeeld.

Inhoud

Voordelen spouwmuurisolatie

In de inleiding werd het al kort even genoemd, maar het isoleren van je spouwmuur zorgt voor een warmer leefklimaat in huis omdat warmte niet langer door de spouw kan ontsnappen. Vanwege de isolatie wordt tevens in de zomermaanden de koelte in huis beter bewaard. Verdere voordelen zijn:

 • Besparing op je energiekosten
 • Geen vocht en schimmel meer door vermindering vocht in huis, dus een toename van je gezondheid
 • Lange levensduur van spouwmuurisolatie
 • Minder gas in huis leidt tot een daling van je CO²-uitstoot

Waarom kiezen voor isolatieschuim in je spouwmuur?

Het werken met isolatieschuim brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Heeft een gunstige isolatiewaarde
 • Heeft een lange levensduur
 • Schuim is wanneer aangebracht krimpvrij, winddicht en vochtwerend
 • Het is een ademend materiaal, waardoor vocht kan ontsnappen
 • Brandwerend materiaal
 • Aanbrengen levert geen schade aan gezondheid op
 • Zorgt voor een naadloze afdichting van hoeken en kieren

Wat is Aminotherm isolatieschuim?

Aminotherm isolatieschuim is bedoeld om spouwmuurisolatiemateriaal te herstellen of om de spouwmuur na te isoleren. Met Aminotherm wordt je spouwmuur volledig opgevuld, waardoor de kwaliteit van je spouwmuur verbeterd wordt. Aminotherm heeft wel iets weg van scheerschuim. Het is een gietschuim wat via boorgaten in de spouwmuur wordt gespoten met een injecteerpistool. Aminotherm gaat vloeibaar je spouw in, waardoor holtes en moeilijke plekken goed bereikt worden. Bij het hard worden van het materiaal wordt je spouw op die manier naadloos opgevuld. Nadat de Aminotherm is aangebracht, zullen de boorgaten ook netjes afgewerkt weer worden.

Wat zijn de voordelen van Aminotherm isolatie?

Een van de kenmerkendste eigenschappen van Aminotherm is dat het isolatiemateriaal dampopen is. Dit houdt in dat het schuim er in de eerste plaats voor zorgt dat je woning een comfortabele temperatuur heeft. Tevens is Aminotherm vochtwerend, waardoor vocht je huis goed kan verlaten. Dit voorkomt vochtproblemen in je muren en vloer, waardoor schimmels kunnen ontstaan. Doordat Aminotherm een gietschuim is, heeft het een perfecte dichtheid en het is flexibel. Je giet het vloeibaar in je muur, waar het bij harder worden alle gaten en voegen naadloos zal afdichten. Dit zorgt voor een grote isolatiedichtheid en een uitstekende isolatiewaarde van het materiaal. Nog een voordeel is dat bij Aminotherm geen gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen, waardoor je geen irritaties of schade aan je gezondheid ondervindt na plaatsing van het materiaal. Door de vloeibaarheid van Aminotherm kan het isolatiemateriaal als laatste ook in de kleinere spouwen gebruikt worden. De werkzaamheden nemen niet veel tijd in beslag en de terugverdientijd is slechts vier á zes jaar.

Heeft isoleren met Aminotherm ook een keerzijde?

Het werken met Aminotherm heeft eigenlijk maar een echt nadeel. Aminotherm kent een minder goede isolatiewaarde, wanneer het gebruikt wordt als opvulling van reeds bestaand isolatiemateriaal. Wanneer je Aminotherm gebruikt om je UF schuim in de spouwmuur te upgraden, dan kan de isolatiewaarde op sommige plekken in je spouwmuur minder zijn omdat het oude, verslechterde UF schuim er nog is. Tevens is de isolatiewaarde van het materiaal niet zo goed als bijvoorbeeld PUR, waardoor je terugverdientijd langer is en je minder stookkosten bespaart dan bij PUR schuim. Aminotherm isoleert echter wel beter dan glaswol of EPS korrels.

De isolatiewaarde van Aminotherm

De isolatiewaarde, ook wel de Lambda-waarde genoemd, wordt uitgedrukt in W/mK. Hierbij geldt dat hoe lager de waarde is, des te beter isoleert het materiaal. De waarde van Aminotherm ligt rond de 0.035 W/mK, terwijl bijvoorbeeld ter vergelijking glaswol op 0.037 W/mK en EPS parels op 0.036 W/mK ligt.

Wat kost Aminotherm?

Aminotherm isolatie bedraagt gemiddeld €25 á €30 per vierkante meter aan te isoleren oppervlakte. In deze prijzen zit btw, materiaalkosten en arbeidskosten inbegrepen. Er bestaat al geruime tijd subsidie op het aanbrengen van spouwmuurisolatie in combinatie met een of meerdere andere duurzame maatregelen aan je huis. Het subsidiebedrag bedraagt anno 2021 €5 per vierkante meter bij een minimaal te isoleren oppervlakte van vijftien vierkante meter en een maximum van 170 vierkante meter. De minimale Rd-waarde moet hierbij 1.1m² K/W zijn.

Isolatiespecialist worden? Zo doe je dat!

Isolatiespecialist word je niet zomaar, hiervoor zijn vereisten waar jij je aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding en diploma om het vak te kunnen uitvoeren. Allereerst gaan wij dieper in op hoe jij je eigen onderneming op kan zetten, daarna volgen de benodigdheden en als laatst vertellen we meer over waar rekening mee moet worden gehouden. Een isolatiespecialist is een zeer ruim begrip. Je hebt vele verschillende manieren van isoleren, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie,vloerisolatie etc. Dit zijn maar twee voorbeelden van de vele soorten isolatie die bestaan.

Er komt veel kijken bij het opstarten van een eigen onderneming. Hieronder gaan wij samen eerst door 10 belangrijke stappen voor het starten van een onderneming genoteerd door de KVK:

 1. Mogelijkheden onderzoeken en kwaliteiten testen

Past het ondernemen wel bij jou. Voordat je een eigen onderneming begint is het van belang dat je zelf een duidelijk beeld hebt van wat jij wilt beginnen, welke diensten je wilt leveren en aan wie jij deze diensten wilt leven. Wat is jouw doelgroep, denk je aanB2B of lever je aan particulieren consumenten? Als je hier over hebt nagedacht begin je met het schrijven van een ondernemingsplan. De KVK biedt een ondernemerschapskwaliteiten test aan, op deze manier kan je een indruk krijgen of een eigen bedrijf beginnen haalbaar is.

 1. De markt verkennen en een strategie bedenken.

Het is een pluspunt om een gat in de markt te hebben, zo kan je opvallen en veel consumenten en geïnteresseerden werven naar jouw product of dienst. Voordat je de markt op kan moet er eerst goed onderzoek gedaan worden naar waar je kansen liggen, wie jouw concurrenten zijn en op welke manier jij kan inspelen op de concurrenten om ervoor te zorgen dat consumenten voor jouw dienst/product kiezen.

 1. Maak een financieel plan en kijk of je financiering nodig hebt

Zonder financieel plan is het erg moeilijk om een bedrijf op te zetten. Voor je bedrijf heb je geld nodig en dit moet ergens vandaan komen. Het is dus zeer belangrijk dat dit duidelijk en goed wordt uitgewerkt in een plan. Doormiddel van dit zogeheten financieel plan krijg je inzicht in de kansen van je bedrijf en wat jij ermee kan bereiken. Is het bijvoorbeeld wel mogelijk om je investering terug te verdienen?

 1. Een bedrijfsnaam bedenken

Bijna niks is net zo belangrijk als het kiezen van een goede bedrijfsnaam! Dit is namelijk vaak de eerste indruk die je achterlaat bij een consument, dus is het zeer belangrijk dat dit een goede en duidelijke naam is. Wees een beetje creatief, of houd het juist erg simpel en strak. Je bedrijfsnaam is nodig voor je inschrijving bij de KVK. Voordat jij je naam kiest is het van belang om eerst een kijkje te nemen in het handelsregister om erachter te komen of de naam al gebruikt wordt.

 1. Een rechtsvorm kiezen

Het starten van een onderneming neemt verantwoordelijkheid en belangrijke keuzes maken met zich mee. Eén van deze belangrijke keuzes is het kiezen van een passende rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder anderen je aansprakelijkheid. Daarnaast vertelt dit ook welke belastingen jij moet betalen en of je recht op fiscale voordelen krijgt. De tool van de KVK laat zien welke rechtsvorm bij jouw situatie past.

 1. Zorg dat de administratie voldoet aan de eisen.

Niet iedereen is uit bed te krijgen voor het doen van administratief werk. Ondanks dat het niet voor iedereen weggelegd is, is je administratie bijhouden wettelijk verplicht. Daarnaast zijn er eisen gesteld waar jouw administratie aan moet voldoen. Een voorbeeld van deze eisen is dat je duidelijk moet kunnen laten zien hoeveel belasting je moet betalen of hoeveel je terugkrijgt van de belastingdienst.

 1. Algemene voorwaarden en verzekeringen regelen

Om je onderneming een duidelijke en gunstige positie in de markt te geven komt dit niet zonder dat dit zich risico’s met zich meebrengt. Het is wel belangrijk en mogelijk om risico’s zoveel mogelijk te vermijden of te dekken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Vergeet daarnaast niet je pensioen. Het is zeer nuttig je algemene voorwaarden bekend te maken op bijvoorbeeld jouw website. Op deze manier maak je direct duidelijk welke rechten en plichten jij en jouw klanten over en weer hebben.

 1. Voldoe aan alle wettelijke eisen

Voor het starten van een eigen onderneming heb je wettelijk geen diploma nodig. Wel is het erg handig iets van je branche af te weten. Houd dus rekening met het volgen van een specifieke cursus of opleiding voor de branche waarin jij je onderneming wilt starten. In een aantal gevallen moet je als ondernemer aan bepaalde beroepseisen voldoen. Ook kan je te maken krijgen met eisen aan je bedrijfsruimte. In het bestemmingsplan staat wat jij wel en niet mag als ondernemer. Een aantal belangrijke vragen zijn.

 • Is je bedrijfspand brandveilig?
 • Zaak aan huis, mag dat?
 • Kan jij jouw bedrijf overal vestigen?
 • Voldoe je aan de milieueisen?

Je gemeente is in staat om jou te helpen met het uitzoeken van waar jij wettelijk toe verplicht bent.

 1. Schrijf je onderneming in bij de KVK

Zodra jij alles netjes op orde hebt ben je klaar voor een van de laatste stappen: namelijk jouw bedrijf inschrijven bij de KVK. De KVK zorgt ervoor dat jouw gegevens bij de belastingdienst terecht komen. Hierdoor hoef je niet jouw eigen onderneming apart bij de belastingdienst aan te melden. Wanneer de belastingdienst je in haar systeem opneemt als btw-ondernemer, krijg jij jouw omzetbelastingnummer en je btw-identificatienummer.

 1. Ga opzoek naar klanten

Hoek kom jij aan klanten? Veel ondernemers vinden klanten via hun netwerk. Bekijk welke evenementen en bijeenkomsten er in jouw regio zijn en bezoek netwerkbijeenkomsten. Bekijk hoe je meer omzet maakt. Blijf daarbij altijd alert op fraude en misleiding.

Hierboven heb je tien essentiële basisstappen gelezen over het beginnen van een eigen onderneming. Zodra je bedrijf is opgezet ben je niet per direct klaar om te beginnen als isolatie specialist. Hiervoor zijn keurmerken nodig om klanten te krijgen.

Je kunt ook meer klanten genereren door leads te ontvangen. Dit kun je doen via onze hoofdwebsite offerteadviseur.nl/aanmelden.

Opleiding tot isolatiemonteur

De beste opleiding voor het worden van een isolatiespecialist is op dit moment de mbo-opleiding allround isolatiemonteur op niveau twee. De mbo-opleiding allround isolatiemonteur behoort officieel tot de installatietechniek en duurt over het algemeen twee jaar. Tijdens de praktijkopleiding zul je over het algemeen vier dagen in de week werken en een dag per week naar school om de theorie te leren. Tijdens de praktijkopleiding sta je onder begeleiding van een leermeester die je alle kneepjes van het vak leert. Het is goed denkbaar dat een isolatiemonteur niet zal beschikken over een specifieke beroepsopleiding, omdat een isolatiemonteur de kneepjes van het vak ook in de praktijk kan aanleren van ervaren collega’s. Dit kan wel verschillen per vakman, omdat isolatiewerkzaamheden ook gezien kunnen worden als een aanvulling op een ander beroep. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Zelf eens die spouwmuur onder handen nemen

Een spouwmuur isoleren is een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te verduurzamen. Wanneer je in een woning woonachtig bent, die tussen pakweg 1930 en 1980 gebouwd is, dan heb je tussen je buiten- en binnenmuur een smalle ruimte zitten, waardoor warmte kan ontsnappen. Dit noemt men de spouw. Spouwmuurisolatie vult de spouw op en zorgt ervoor dat warmte binnen wordt gehouden in de wintermaanden en warmte buiten wordt gehouden in de zomermaanden. Kun je echter een spouwmuur zelfstandig isoleren of moet je deze klus uitbesteden aan een bedrijf?

Inhoud

Nogmaals de voordelen op een rij

De meeste mensen weten inmiddels wel wat spouwmuurisolatie is en wat de voordelen hiervan zijn. Hieronder zullen de meest belangrijke voordelen nogmaals de revue passeren:

 • Spouwmuurisolatie biedt een hoger wooncomfort, omdat zowel warmte als koelte vastgehouden worden.
 • Spouwmuurisolatie biedt een financieel voordeel, namelijk je bespaart kosten op je energierekening aangezien je minder hoeft te stoken.
 • Spouwmuurisolatie bevordert je gezondheid, omdat vochtigheid tegen wordt gegaan en schimmels hierdoor zich niet in je huis kunnen nestelen.
 • Spouwmuurisolatie draagt bij aan een beter milieu, want je gebruikt minder gas om je huis te verwarmen en hebt dus een lagere CO² uitstoot dientengevolge.

Een doe-het-zelver die zijn spouwmuren isoleert

In principe kun je als een redelijke klusser de spouwmuren zelf isoleren. Het is een niet erg lastige klus en het isolatiemateriaal koop je over het algemeen zo bij je lokale bouwmarkt. Toch moet je op een aantal zaken goed letten, alvorens je begint met isoleren. Breng je namelijk het isolatiemateriaal verkeerd aan dan zal je spouwmuur nog niet goed geïsoleerd zijn. Het gevolg: hoge energierekeningen en het risico om de isolatieklus nogmaals uit te voeren. Houd er in ieder geval rekening mee, voordat je met de isolatieklus begint dat je:

 • Je spouwmuur gecheckt hebt, alvorens je isolatiemateriaal erin spuit.
 • Het geschikte gereedschap in huis hebt om je spouwmuur te isoleren.
 • Het juiste isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur uitgekozen hebt.

Beoordeel eerst je spouwmuur

Niet iedere spouwmuur kan geïsoleerd worden. Sterker nog, sommige muren hebben helemaal geen spouw. Controleer daarom eerst via bouwplannen of door te kijken hoe dik je spouw daadwerkelijk is of je überhaupt een spouw hebt. Tevens moet je nakijken of je spouw niet vervuild is met eerder bouwpuin of oud isolatiemateriaal. Isoleer je hier gewoon bovenop, dan loop je kans op koudebruggen. Dit is een plek in de spouwmuur, waar geen isolatiemateriaal zit. Hierdoor krijg je een koude zone op die plek in huis, omdat hier koude alsnog je huis binnen kan dringen. Hier kan eveneens vocht door je muren heen dringen met optrekkend vocht en schimmel als gevolg. Tevens kan dit vocht je isolatiemateriaal in de spouwmuur verder aantasten, waardoor de koude zones alleen maar groter worden.

Het geschikte gereedschap voor je isolatieklus

Een spouwmuur isoleren lijkt op het eerste oog makkelijk, want je kunt het isolatiemateriaal zo aanschaffen en dan is het slechts een kwestie van inbrengen in je spouw. Hiervoor hoef je alleen een patroon van gaten in de muur te boren en het isolatiemateriaal met een speciale spuit je muren in te spuiten. Dit spuitapparaat kun je echter niet zomaar bij een bouwmarkt kopen of huren. Die moet je huren bij een gespecialiseerd bedrijf, waardoor dit flink in de kosten kan lopen.

Vergeet je pak niet

Al naargelang welk isolatiemateriaal je gebruikt, kan het materiaal schadelijk zijn voor je gezondheid. De vezels of korrels en de lijmstoffen hebben allemaal geen goede invloed op je gezondheid. Ook schuim heeft een nadelige uitwerking op je gezondheid, wat kan leiden tot allergieën en irritaties. Draag daarom een beschermend pak tijdens deze klus.

Het geschikte isolatiemateriaal

Niet ieder isolatiemateriaal is geschikt om je spouwmuur te isoleren. Er zal moeten worden nagegaan hoe breed je spouw is en er zal moeten worden gekeken of je spouw isolatie aan kan. Hiervoor is het eigenlijk van belang dat je een isolatiebedrijf inschakelt. Vakmannen kunnen je van advies voorzien in het te kiezen isolatiemateriaal en zij zorgen ervoor dat er niet onbedoeld schade aan je gevel berokkend wordt. Wanneer je immers teveel materiaal in je spouw spuit, kan deze gaan scheuren met alle gevolgen van dien.

Toch maar die vakman dan?

Je ziet dat spouwmuurisolatie toch wel een nauwgezet klusje is, dat je beter kunt laten uitvoeren door professionals. De kosten van het arbeidsloon wegen echt niet op tegen eventuele extra kosten, mocht je de spouwmuurisolatie niet goed aanbrengen. Tevens heb je bij een vakman garantie op de isolatieklus. Een derde voordeel van een vakman is dat je de hoge arbeidskosten kunt dekken door landelijke en regionale subsidies, die ingezet worden om mensen te stimuleren tot duurzame maatregelen.

Spouwisolatie houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een erg bekende manier van bouwen. Toch zijn er veel mensen die niet volledig begrijpen wat het is. Houtskeletbouw betekend dat het skelet van de woning volledig uit hout wordt opgebouwd. Aan de buitenkat is vaak ook hout of metselwerk te zien. De afkorting voor houtskeletbouw is HSB. Het houten skelet wordt bevestigd aan de veelal betonnen vloer. Voor een optimaal energie behoud in een houtskeletbouw huis, kunnen de spouwen worden gevuld met isolatiemateriaal.

Houtskeletbouw en isolatie

Door het open en houten raamwerk van de wanden, daken en vloeren is het een makkelijke klus deze te isoleren. Als eindresultaat heb je een perfect geïsoleerde woning. Glaswol en steenwol is het meest voorkomende isolatiemateriaal bij houtskelet woningen. Het isoleren met minerale wol zorgt niet voor vervormingen van de muren aangezien er nagenoeg geen drukopbouw is tijdens of na het isoleren. De wol op zich heeft ook geen impact op je watervaste platen, aangezien de wol zelf met siliconen behandeld werd, zodat wateropname door de wol eveneens niet mogelijk is.

Kosten houtskeletbouw isoleren

De techniek voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie gaat niet veel anders dan de installatie bij een beton woning. Dit klusje kan binnen één werkdag geregeld worden. Na afloop wordt het gaatje in het cement weer dichtgemaakt en is je woning veilig geïsoleerd. De kosten zijn afhankelijk van het aantal m2 dat uw woning is. Gemiddeld bent u tussen de € 800 en € 1000 kwijt voor het isoleren van uw woning met minerale wol.

Binnen één werkdag kan je spouw worden geïsoleerd. Na het isoleren wordt het gaatje in het cement weer dichtgemaakt, dan is je woning veilig geïsoleerd. De kosten zijn afhankelijk van het aantal m2 dat de woning is. Gemiddeld ben je tussen de € 800 en € 1000 kwijt voor het isoleren van je houtskeletwoning.

Als spouwmuurisolatie geen optie is

Spouwmuurisolatie is een snelle manier om je huis te verduurzamen: de isolatieklus is binnen een dag geklaard. Ook is spouwmuurisolatie makkelijk aan te brengen: je boort gaten in de muur, waardoor je het isolatiemateriaal naar binnen blaast of spuit. Als laatste is spouwmuurisolatie een van de goedkoopste manieren om je huis te verduurzamen: spouwmuurisolatie kost gemiddeld tussen de €785 en €2500 afhankelijk van de grootte van je huis en het materiaal dat je gebruikt. Er kunnen zich echter gevallen aandienen, waar je geen spouwmuurisolatie kunt toepassen. Wat moet je dan doen?

Inhoud

Voordelen spouwmuurisolatie

Heb je een spouw en twijfel je nog of je moet isoleren, bedenk dan dat spouwmuurisolatie vele voordelen met zich meebrengt die opwegen tegen de prijs die je moet betalen:

 • Het grootste voordeel is dat je bespaart op je stookkosten en dus minder geld kwijt bent aan je energierekening.
 • Ook neemt je wooncomfort toe. In de wintermaanden blijft het warmer in huis en in de zomer blijft het juist koeler.
 • Vochtproblemen zijn verleden tijd en schimmel heeft geen houvast meer.
 • Lange levensduur van spouwmuurisolatie

Het grote nadeel van spouwmuurisolatie is dat niet iedere woning een te isoleren spouw heeft of zelfs helemaal geen spouw bevat.

Oude woningen

Niet voor iedere woning is spouwmuurisolatie dus weggelegd. Woningen van voor 1930 hebben vrijwel nooit een spouw in de muren ingebouwd. Spouwmuurisolatie is dus geen mogelijkheid om je huis energiezuiniger te maken. Bij dit type woningen heb je gelukkig wel andere opties. Je kunt een isolerende laag aan de binnenkant van je woning laten aanbrengen, waarmee je de warmte alsnog voor een groot deel binnenshuis houdt. Of je isoleert je muur vanaf de buitenkant.

Isolatie via de buitenmuur

Isolatie via de buitenmuur plaats je aan de buitenmuur. Deze manier van isoleren is duurder dan spouwmuurisolatie, maar het brengt dezelfde voordelen met zich mee: hoger wooncomfort en lagere energierekeningen. Tevens kun je met deze manier van isoleren een dikkere laag isolatiemateriaal aanbrengen. Een huis zonder dit type van isolatie verliest veel warmte, waardoor je de verwarming sneller moet aanzetten met als gevolg hoge energierekeningen. Laat je jouw woning via de muur isoleren, dan kun je al rond de €850 per jaar besparen. Het kost je eenmalig circa €19.000, maar voor deze hoge kosten kun je je beroepen op de subsidieregeling ISDE.

Buitenmuurisolatie of spouwmuurisolatie?

Ofschoon spouwmuurisolatie goedkoper is, zeker na aftrek van de ISDE subsidie, levert buitenmuurisolatie een hoger voordeel op omdat je meer bespaart per jaar. Heb je dus geen spouw in je woning of is deze te klein om te isoleren, dan is buitenmuurisolatie een goede optie. Voordat je deze keuze kunt maken, kun je door middel van deze handige tips uitsluiten of je een spouw hebt:

 • Dikte van je muur
 • Bouwjaar woning
 • Bouwtekening van je woning
 • Heb je ventilatieroosters?
 • Boor gaten in muur

Isoleren met voorzetwand

Wanneer je ontdekt hebt dat je geen spouw hebt of een spouw hebt die moeilijk te isoleren is door de minimale dikte, en wanneer je buitenmuur isoleren niet mogelijk is, dan heb je nog een derde optie: isolatie door middel van een voorzetwand aan de binnenkant van de muur. In een gemiddelde hoekwoning bespaar je €230 per jaar, wanneer je gebruikmaakt van voorzetwanden. Het plaatsen kost je €1200 voor een oppervlakte van circa dertig vierkante meter en het laten plaatsen van een voorzetwand voor een oppervlakte van dertig vierkante meter kost je €3100. Een voorzetwand met isolatie kost gemiddeld namelijk €30 á €40 per vierkante meter.

Verbeteren spouwmuurisolatie

Een voorzetwand is ook het middel bij uitstek om je spouwmuurisolatie nog beter te maken. Spouwmuurisolatie heeft van zichzelf een RC-waarde van 1.7. In combinatie met een voorzetwand kun je deze waarde opkrikken tot 4.0 of meer. Met deze waarde houd je warmte nog beter vast, waardoor je huis nog beter geïsoleerd is. Let er wel op of je vochtproblemen hebt. Heb je deze niet, dan zul je die niet veroorzaken door het plaatsen van een voorzetwand. Heb je ze echter wel, dienen deze eerst verholpen te worden. Wel heb je bij een voorzetwand een damp remmende laag nodig aan de kamerkant. Deze laag voorkomt vochtproblemen.

Hoe isoleer je met voorzetwanden?

Binnen in je huis plaats je de voorzetwand tegen de binnenmuur aan. Daarna kun je deze muur verven of stucen, zodat het een geheel vormt met je interieur. Een nadeel is wel dat je muren dus iets naar binnen komen, waardoor je maximaal tien centimeter ruimteverlies hebt. Voorzetwanden kun je het beste plaatsen in ruimtes, die je veel gebruikt en waarin veel gestookt wordt, zoals de woonkamer.

 

 

6 don’ts spouwmuurisolatie

Natuurlijk verloopt het isoleren van de spouw niet altijd simpel. Er is een mogelijkheid dat er bepaalde dingen niet zo gaan zoals het zou moeten. Dan vraag jij je bij jezelf af, wat zijn dan deze misverstanden. Hieronder geef ik zes belangrijke misverstanden weer, waar goed rekening mee moet worden gehouden tijdens het isoleren van de spouw. Ook tijdens je zoektocht naar een geschikt bedrijf voor de klus is dit van belang.

 1. Geen gecertificeerd installateur

Als installateur is er voor jou door de overheid een kwaliteitskader ontworpen. Dit kader stelt eisen aan installateurs en voor jou als klant biedt dit garanties. Uitsluitend zij die beheren over een ATG-goedkeuring, kunnen hun klanten de nodige documenten bezorgen waarmee zij premies kunnen aanvragen. Het is dus allesbehalve handig een installateur aan te nemen zonder ATG-goedkeuring.

Vraag hier vier gratis offertes aan en kom in contact met gecertificeerde installateurs!

 1. Deels gevulde spouw isoleren

Je zou zeggen dat het geen probleem is om een spouw bij te vullen. Dit kan ook zeker, maar er zijn wel wat risico’s aan verbonden waar rekening mee moet worden gehouden. Wanneer de reeds aanwezige isolatie niet op een nette manier is geplaatst, kan er tijdens en na het na-isoleren ongewenst vochttransport aan de binnenzijde ontstaan. Zodra de al aanwezige isolatie glad oppervlak heeft, dan kan er op termijn bovendien uiteenzetting van het extra aangebrachte isolatiemateriaal optreden. Ter oorzaken van deze risico’s vallen reeds deels gevulde spouwen momenteel buiten het kwaliteitskader.

 1. Zonder extra controle een smalle spouw isoleren

Zodra een spouw smaller is dan 5cm, valt deze buiten het kwaliteitskader. Dit betekent dat je dan geen recht hebt op premie. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om een smalle spouw te isoleren. In bepaalde gevallen kan ook deze spouw na-geïsoleerd worden. Neem alleen wel in de beslissing mee hoe groter het risico dat er zich door mortelbruggen of plaatselijke vernauwingen toch vochtdoorslag zou kunnen voordoen.

 1. Puin in de spouw laten zitten

Je kan je spouwmuur pas na-isoleren zodra er geen puin aanwezig is in de spouw. Als er wel puin in de spouw aanwezig is, geeft dat risico op vochtdoorslag: dus mogelijke kans op vochtschade aan de binnenzijde. Het puin kan worden verwijderd, door op regelmatige plaatsen aan de muurvoet stenen uit het metselwerk te zagen; hierdoor krijg je openingen waarlangs het puin verwijderd kan worden. Nadat het puin uit de spouw is gehaald, worden de stenen netjes terug ingemetseld en is de spouw klaar om te isoleren.

 1. Ongeschikte buitengevel

Het is een vereiste dat de muren in goede staat zijn. Voordat de spouw wordt geïsoleerd wordt er een inspectie uitgevoerd. Eventueel is het noodzakelijk dat er een voorbehandeling of herstelling wordt toegepast. De voorwaarden:

 • De muur moet gezond zijn
 • De gevelsteen moet dampopen zijn
 • De gevelsteen moet vorstbestendig zijn.
 1. Denken dat je huis klaar voor de toekomst is

Helaas is spouwmuurisolatie niet de enige noodzaak om warmteverlies tegen te gaan. Het is echter wel een goede tussenstap. Buitengevelisolatie is een zeer goede actie om het warmteverlies drastisch tegen te gaan. De spouwmuurisolatie neemt de in een niet-gevulde spouw steeds aanwezige luchtstroming weg. Hierdoor vermijd je rendement verlies van de buitengevelisolatie.

Spouwmuurisolatie of gevelisolatie?

In vele gevallen wordt gevelisolatie en spouwmuurisolatie als hetzelfde gezien. Dit is zeker niet het geval. Oudere woningen, met name huizen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976 beschikken normaal gesproken altijd over een spouw. De spouw is een ruimte tussen de binnen en buitenmuur, van meestal ongeveer 5 centimeter. Wanneer ervoor wordt gekozen om de spouw te isoleren wordt er isolatiemateriaal in de spouw aangebracht. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van gevelisolatie is er doorgaans geen spouw aanwezig.

Inhoud

Prijsverschil

Als eerst kijken wij naar de kosten van spouwmuurisolatie. In het overzicht hieronder kun je zien wat de kosten voor spouwmuurisolatie zijn (gemiddeld gezien). De prijzen variëren voor het type huis. Zoals je ziet is er ook een flink verschil tussen de totale kosten.

Type woning Glaswol Steenwol Isolatiekorrels PURschuim
Appartement 210 – 310 euro 260 – 360 euro 310 – 410 euro 510 – 610 euro
Tussenwoning 510 – 660 euro 560 – 710 euro 610 – 760 euro 910 – 1.210 euro
Hoekwoning 660 – 810 euro 710 – 860 euro 760 – 910 euro 1.110 – 1.410 euro
2 onder 1 kap 760 – 1.010 euro 810 – 1.100 euro 910 – 1.210 euro 1.610 – 1.910 euro
Vrijstaande woning 1.160 – 1.310 euro 1.210 – 1.410 euro 1.410 – 1.610 euro 2.310 – 2.610 euro

Hoeveel je uiteindelijk zal moeten betalen voor het realiseren van gevelisolatie is sterk afhankelijk van verschillende factoren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het type gevelisolatie. We onderscheiden op dit vlak verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van spouwmuurisolatie en binnen- of buitenmuurisolatie. Voor het isoleren van binnen- en buitenmuren wordt gebruik gemaakt van isolatieplaten. Wanneer je van plan bent om eveneens op deze manier je gevel te isoleren, dan dien je rekening te houden met de volgende gemiddelde kosten:

Gevelisolatie bij Kostprijs binnenmuur Kostprijs buitenmuur
Appartement (25 vierkante meter) Tussen 2.250 & 2.750 euro Tussen 3.050 & 3.550 euro
Tussenwoning (65 vierkante meter) Tussen 6.050 & 7.050 euro Tussen 8.050 & 9.050 euro
Hoekwoning (65 vierkante meter) Tussen 6.550 & 7.550 euro Tussen 9.050 & 10.050 euro
2 onder 1 kap woning (100 vierkante meter) Tussen 9.050 & 11.050 euro Tussen 12.050 & 14.050 euro
Vrijstaande woning (150 vierkante meter) Tussen 15.050 & 16.050 euro Tussen 18.050 & 22.050 euro

Binnen gevelisolatie

Het is een optie om aan de binnenkant van de gevel gevelisolatie aan te brengen, om warmteverlies via de gevel tegen te gaan. Vanaf hier zijn er verschillende materialen waar gebruik van kan worden gemaakt, maar de meest gekozen zijn gipskarton platen. Isolatie aan de binnen gevel wordt over het algemeen niet vaak toegepast. Na binnen gevelisolatie blijft het risico op koudebruggen ontstaan. Ook kan er condensatie ontstaan tussen de aangebrachte isolatie en de buitenmuur. Daarnaast verlies je ook ruimte.

Waarom Buitengevelisolatie?

Bij binnen isolatie krijg je te maken met diverse nadelen. Door dat het ruimte in beslag neemt, is plaats gebrek een van de valkuilen. Hierdoor kiezen mensen er steeds vaker voor gevel isolatie aan de buitenkant te bevestiggen. Er zijn verschillende keuzes voor het isoleren van de buitengevel. Er kan worden gekozen voor isolatie in combinatie met steen strips, maar je kan er ook voor kiezen om een houten gevelbekleding te voorzien. Er kan zelfs een extra buitenmuur worden gerealiseerd in bijzondere gevallen. Dit komt echter niet vaak voor omdat er dan ook een nieuwe fundering moet worden voor zien.

Waarom spouwmuurisolatie?

De meeste woningen, waarbij de spouwmuur niet geïsoleerd is hebben een verlies van warmte van zo’n 25 procent. Spouwmuurisolatie voordelen zijn er genoeg om op te noemen. Zeker als je weet dat je het verlies van warmte helemaal kunt reduceren. Hiermee hou je niet alleen de warmte in je woning langer vast, maar kan je ook besparen op je energierekening. Met een goede isolatie kan je namelijk zo’n 9 tot 11 m3 gas per kamer per week besparen op de kosten van je energie. Op deze manier is het mogelijk om de investering voor het aanbrengen van de isolatie al binnen drie jaar weer terug te verdienen. Kijk ook op pagina nadelen om het een en ander tegen over elkaar te zetten.

 

isolatiemateriaal spouw

Boorpatroon spouwmuurisolatie

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant doormiddel van een boorpatroon in de voeg van de spouw van je woning aangebracht.

Hoe verloopt het boren?

Het bedrijf dat de spouw isoleert boort een boorpatroon op elke buitengevel die geïsoleerd moet worden. Rondom kozijnen, deuren en langs randen worden extra gaten aangebracht, met als gevolg dat een goed gevulde spouw gegarandeerd is. De gaten worden in de kruising van de voegen geboord. De grootte van de gaten is totaal afhankelijk van het soort isolatiemateriaal waar je voor gekozen hebt.

Gaten boren

De standaard boordiameter voor het boren van gaten in de buitenmuur is 22 mm. Door dat er op juiste manier geboord wordt, voorkom je dat het materiaal nazakt. Nadat de gaten in het juiste patroon geboord zijn, wordt het isolatiemateriaal onder hogedruk in de muur geblazen doormiddel van een inblaasmachine.

Enkele woningen hebben een te kleine voeg, speciaal voor deze woningen is er de mogelijkheid te boren met 18 of 14 mm. Onthoud wel dat dit vaak extra kosten met zich mee kan brengen, aangezien dit zeer specialistisch werk is.

Verdiepingsvloer isolatie

Als er sprake is van een verdiepingsvloer die moet worden geïsoleerd. Dan worden er gaten van 22mm geboord volgens een boorpatroon in de houten vloer. Zodra de gaten zijn aangebracht kan het isolatiemateriaal erin worden geblazen. Hierdoor blijft de warmte inde ruimte eronder constanter.

Nadat het isolatiemateriaal is ingeblazen worden de gaten vakkundig dichtgemaakt zonder dat het uiterlijk van je woning veranderd.

luchtspouw

Energiezuiniger woning: spouwmuurisolatie voldoende?

Een woning isoleren aan de hand van de spouwmuren wordt in Nederland veelal toegepast. Door de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur gaat veel warmte verloren in de winter en in de zomer komt hier veel warmte door naar binnen. Het isoleren van je spouwmuur draagt hierdoor in ieder geval bij aan een verbetering van je woonklimaat. Er wordt eveneens beweerd dat spouwmuurisolatie bijdraagt aan het energiezuiniger maken van je woning. Is dit echter ook het geval?

Inhoud

Wat is spouwmuurisolatie precies?

In muren van woningen, die gebouwd zijn tussen circa 1920 en 1975, vind je een smalle ruimte tussen binnen- en buitenmuur. Dit noemen we de spouw. Door deze spouw gaat veel warmte verloren en dit voorkom je door spouwmuurisolatie. Bij deze isolatievorm wordt isolatiemateriaal door kleine gaatjes in de muur gespoten of geblazen. Bekende spouwmuurisolatiematerialen zijn:

 • Glaswol
 • EPS parels
 • EPS bolletjes
 • PUR schuim

Kosten van spouwmuurisolatie

De prijzen van spouwmuurisolatie liggen tussen de vijftien en dertig euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt en de grootte van het te isoleren oppervlakte. PUR schuim is hierbij de beste manier om je spouw te isoleren, maar is daarom ook meteen de duurste optie met circa 25 á 30 euro per vierkante meter. EPS parels kosten tussen de €20 en €25 per vierkante meter en minerale wollen tussen de vijftien en twintig euro.

Voordelen spouwmuurisolatie

Aan de spouwmuurisolatie zitten zowel voor- als nadelen. Er zijn vier grote voordelen op te noemen, die verbonden zijn met spouwmuurisolatie:

 • Besparen op je energierekening: stookkosten worden bespaard, aangezien warmte beter binnen wordt gehouden en niet verloren meer gaat.
 • Warmer in huis, dus een aangenamer leefklimaat.
 • Geen vocht- en schimmelproblemen meer.
 • Lange levensduur van spouwmuurisolatie

En de nadelen?

Spouwmuurisolatie is niet voor iedere woning weggelegd en er zitten aardig wat nadelen aan verbonden. Ten eerste hebben woningen van voor 1925 geen spouwmuur en moeten dus op een andere manier geïsoleerd worden. Ten tweede kunnen spouwmuren puin of oud isolatiemateriaal bevatten. Dit moet eerst verwijderd worden, alvorens je spouwmuur opnieuw geïsoleerd kan worden. Doe je dit niet, dan ontstaan vuilophopingen wat de werking van je isolatiemateriaal teniet kan doen. Een derde nadeel is dat spouwmuurisolatie alleen niet genoeg blijkt te zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Niet voldoende

Voor spouwmuurisolatie is een minimaal dikte van de spouw nodig van vijf centimeter, anders kan er geen isolatiemateriaal in geblazen of gespoten worden. Toch is uit onderzoek gebleken dat spouwmuurisolatie van een dikte boven de vijf centimeter niet genoeg is om aan de energie-eisen in de toekomst te voldoen. Spouwmuurisolatie zou de laatste optie moeten zijn om je huis energiezuiniger te maken. Je hebt namelijk alleen via de buitenmuur voldoende opties om optimaal te kunnen isoleren. Mag je niet aan de buitenmuren komen, dan voldoen de binnenmuren ook. Is dit ook geen mogelijkheid, dan pas moet je je tot spouwmuurisolatie wenden. Een combinatie van gevelisolatie of binnenmuurisolatie samen met spouwmuurisolatie is nog het beste. De eisen van 2050 laten er geen twijfel over mogelijk. Een woning die je op dit moment zou na-isoleren door middel van spouwmuurisolatie zul je over dertig jaar opnieuw moeten isoleren, terwijl andere isolatievormen voor altijd zijn.

Te kleine spouwmuren terecht niet meegenomen?

Er blijkt eveneens uit onderzoek dat spouwen, die kleiner zijn dan de vereiste vijf centimeter, onterecht van isolatie zijn uitgesloten. Drie centimeter isolatie bleek erg weinig, maar duidelijke verbeteringen wat betreft thermische prestaties waren toch zichtbaar. Wel moest erop gelet worden dat de spouw volledig opgevuld werd, zodat mortelbruggen niet konden ontstaan. Testresultaten lieten vervolgens zien dat grote luchtbellen zich nergens bevonden en dat isolatiemateriaal gemakkelijk ingeblazen kon worden in de spouw. Wel bleek dat bij kleine spouwmuren niet alle isolatiematerialen geschikt waren. PUR schuim en minerale wol hielden regendoorslag tegen, maar EPS parels lieten vocht door.