Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is geen geheim dat spouwmuurisolatie een goedkope en effectieve manier is om je gevelmuren beter te isoleren. Het wordt gedaan door een isolatiemateriaal naar binnen te spuiten totdat dit de spouw heeft gevuld. Omdat de werkzaamheden snel gedaan kunnen worden en niet erg arbeidsintensief zijn kan de prijs ook laag blijven. Een nadeel van spouwmuurisolatie is dat de isolatiewaarde die je bereikt afhangt van de dikte van de spouw. Het is levert geen resultaten op waarmee je gasvrij kunt wonen, maar je zult het verschil ongetwijfeld goed merken in de gasrekening.

Spouwmuurisolatie inplannen

Er zijn een groot aantal verschillende bedrijven die spouwmuurisolatie aanbieden. Door een vergelijking te maken van prijs en wat je daarvoor terug krijgt wijs je de beste specialist aan. Voor spouwmuurisolatie betaal je gemiddeld €15 tot €25 per vierkante meter en daarmee is het één van de goedkoopste isolatiemethoden van dit moment. Je kunt het nog goedkoper krijgen als je het aanschaft via een inkoopcollectief.

Wat is een inkoopcollectief?

Inkoopcollectieven worden georganiseerd door de overheid, en vaak zijn dit de gemeente of de provincie. Er wordt zorgvuldig een specialist gekozen en vervolgens wordt het collectief opengesteld voor aanmelding. Geïnteresseerden schrijven zich gratis en vrijblijvend in. Nadat het collectief gesloten is, gaat de specialist op bezoek bij de geïnteresseerde deelnemers en sturen hen vervolgens een offerte. Omdat hier voor hen veel werk uit kan komen, zal de prijs voor de werkzaamheden lager liggen dan wanneer je zelf alleen een offerte aanvraagt. Vervolgens is het aan jou om de offerte te accepteren of af te wijzen. Wijs je af, dan zoek je zelf een andere specialist en heb je niets verloren. Besluit je wel verder te gaan, dan betaal je een kleine bijdrage en krijg je je spouwmuurisolatie voor een hele aantrekkelijke prijs.

Inkoopcollectieven voor verschillende duurzame maatregelen

Inkoopcollectieven zijn al vrij normaal voor het aanschaffen van zonnepanelen. Het is een manier om een zonnesysteem voor een aanzienlijk lagere prijs te laten installeren. Er worden nu ook steeds meer inkoopcollectieven voor andere energiebesparende maatregelen aangeboden, waaronder het isoleren van je woning. Soms is dit alleen voor isolatiemaatregelen, maar andere keren zijn er dan een aantal deelnemende specialisten, bijvoorbeeld voor het plaatsen van zonnepanelen, voor het isoleren van je woning, voor het installeren van een warmtepomp of van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Je kunt dan theoretisch aan een collectieve inkoopactie meedoen en zo je gehele woning laten verduurzamen voor een lager bedrag.

De voordelen van een inkoopcollectief

Als jij spouwmuurisolatie via een inkoopcollectief wilt aanschaffen, dan zijn er een aantal belangrijke voordelen waarvan je profiteert.

  • Omdat de deelnemende specialist hier mogelijk een groot aantal opdrachten aan over houdt, gaan de standaard prijzen naar beneden en krijg je je spouwmuurisolatie met korting.
  • Deelname is gratis en vrijblijvend. Pas als je besluit het aanbod te accepteren betaal je een deelnemersbijdrage. Je hebt dus niets te verliezen.
  • Alles wordt voor je geregeld als je deelneemt aan een inkoopcollectief. De specialist wordt zorgvuldig uitgekozen, de offerte wordt voor je gemaakt en de werkzaamheden worden voor je ingepland. Je hoeft dus niet te piekeren over belangrijke keuzes.

De nadelen van een collectieve inkoop

Er zijn veel voordelen verbonden aan deelname aan een collectieve inkoop, maar uiteraard zijn er ook nadelen te bedenken die je ervan kunnen weerhouden om je in te schrijven.

  • Het grootste nadeel van een inkoopcollectief is dat je minder inspraak hebt in wat je uiteindelijk krijgt. De specialist is al voor je gekozen en zij vertellen je wat ze je kunnen aanbieden.
  • Als je besluit in te gaan op het aanbod dan zal je een bijdrage moeten betalen. Deze is niet hoog, maar het beïnvloedt je uitgaven wel.
  • Als je alleen spouwmuurisolatie wilt laten uitvoeren, dan kan het lastig zijn om daar een grote korting op te krijgen. Het is al een goedkope manier van isoleren. De kracht van de collectieve inkoop wordt echt zichtbaar als je grootser aan het isoleren gaat.

Twee isolatiemaatregelen voor een subsidie

Je kunt het laatste nadeel uit dit lijstje in je voordeel gebruiken. Spouwmuurisolatie is namelijk gesubsidieerd als je het combineert met een andere isolatiemaatregel, zoals vloer-, dak- of bodemisolatie. Ook het plaatsen van hoogrendementsglas valt hier onder. Met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (de Investeringssubsidie Duurzame Energie vanaf 2021) krijg je gemiddeld 20 procent van je uitgaven terug. Gebruik je het inkoopcollectief om twee isolatiemaatregelen uit te voeren aan je woning dan profiteer je dus eerst van de korting van het collectief en vervolgens van de subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wel of niet deelnemen aan een collectief?

Deelname aan een collectief is gratis en vrijblijvend dus als je van plan bent om spouwmuurisolatie uit te laten voeren dan ben je eigenlijk gek als je je niet inschrijft. Als het aanbod van de specialist je niet bevalt, dan ga je verder kijken, maar je zult niet worden teleurgesteld. Vele woningeigenaren gingen je al voor en lieten op die manier hun woning isoleren door een vakkundige specialist en voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Lager gasverbruik in sociale huurwoningen door spouwmuurisolatie

december 5, 2023

Opmerkelijke cijfers tonen aan dat het gasverbruik in sociale huurwoningen aanzienlijk is

Isolatie voor specifieke seizoenen

november 7, 2023

Houd je Huis Comfortabel en Energiezuinig Je huis isoleren is een slimme

Vereniging Eigen Huis stopt hulp spouwmuurisolatie door vleermuizen

september 19, 2023

Per direct stopt de Vereniging Eigen Huis met het isoleren van spouwmuren.