Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 15 jan 2024

Spouwmuurisolatie rendementWanneer jij woont in een woning die gebouwd is na 1930, maar voor 1980 is de kans groot dat jij jezelf herkent in het volgende: iedere maand betaal je een flink voorschot aan je energiebedrijf. Wanneer je dan de jaarafrekening krijgt blijkt dat je toch nog moet bijbetalen. Vertwijfeld ga je al je elektrische apparaten nog eens na. Is er echt een apparaat aangesloten wat zoveel energie gebruikt, of is er wat anders aan de hand? Het antwoord zal je verrassen; jouw hoge energierekening wordt niet veroorzaakt door apparatuur of door je cv-ketel, maar door de bouw van je woning.

*Tip:
→ Benieuwd naar de exacte prijzen? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 4 offertes van diverse lokale specialisten.

Woningen die gebouwd zijn na 1930 zijn namelijk voorzien van een spouwmuur. Zo’n spouwmuur is eigenlijk een systeem van twee muren, die onderling door middel van muurankers met elkaar zijn verbonden. Tussen die twee muren in zit een holte; de spouw. Die spouw is gebouwd in jouw woning met een reden; de oorspronkelijke functie was dat een spouw zou moeten isoleren. Immers; in een holle ruimte die is afgewerkt naar alle kanten staat lucht stil. En stilstaande lucht heeft een isolerende werking. Koude kan niet van buiten naar binnen komen in jouw woning, en warmte kan niet van binnen naar buiten toe ontsnappen. Helaas is door de tijd heen gebleken dat zo’n holle muur niet doeltreffend genoeg was. Bouwmaterialen als bakstenen en cement zijn enigszins poreus, waardoor er een luchtstroom ontstaat in de spouwmuur die ervoor zorgt dat er koude lucht door jouw muur circuleert. Bovendien heeft vocht van buitenaf door regenval inwerking op de buitenmuur van jouw woning. Hierdoor komt er vocht in je spouw te zitten wat niet meer weg kan, met schimmelvorming tot gevolg. Woningen die na 1980 zijn gebouwd zijn voorzien van spouwmuurisolatie sinds de bouw. Wanneer jouw woning voor 1980 is gebouwd zal het nodig zijn om de muur na te isoleren.

Het kostenplaatje van isoleren

Wanneer je een woning gaat isoleren vraagt dat natuurlijk in eerste instantie een financiële investering. Afhankelijk van het type woning waarin jij woont en het geveloppervlak zit er een kostenplaatje aan vast. Jij wil natuurlijk graag van tevoren al weten waar je aan toe bent wanneer je gaat isoleren. We hebben daarom een aantal zaken voor je op een rijtje gezet over de kosten van het isoleren van je spouwmuur. We gingen bij dit schema uit van een gemiddelde woning van een bepaald type, en een gemiddeld stookgedrag. Met extra warm stoken of een extreem koude winter is dus geen rekening gehouden. We gingen bij het opstellen van dit schema bovendien uit van de gemiddelde kostprijs van spouwmuurisolatie. Je mag rekenen op ongeveer 15 euro per vierkante meter geveloppervlak. Het gaat dan om recht toe-recht aan geveloppervlak, zonder speciaal verloop in je muren. Wanneer hier wel sprake van is kan het zijn dat het isolatiebedrijf extra kosten moet maken en die dus ook aan jou zal doorberekenen.

Type woning

Gevel oppervlakte

Totale kosten spouwmuur isolatie

Besparing op gas per jaar

Tussenwoning 60 m2 Minder dan 1000 euro Ongeveer 350 euro
Hoekwoning 90 m2 Ongeveer 1300 euro Ongeveer 450 euro
Twee onder één kap woning 100 m2 Ongeveer 1500 euro Ongeveer 525 euro
Vrijstaande woning 150 m2 Ongeveer 2200 euro Ongeveer 650 euro

Wat is het rendement van spouwmuurisolatie

Wanneer je kijkt naar de besparing op je gasrekening zie je gelijk dat dit een bedrag is wat behoorlijk oploopt op jaarbasis. Je bespaart per jaar ongeveer een kwart op je totale gasrekening. Je mag er daarom van uit gaan dat je jouw investering in spouwmuurisolatie met een jaar of 3 tot 4 hebt terugverdiend. Bij dit schema is er vanuit gegaan dat je volledige gevel is voorzien van spouwmuurisolatie, met isolatiemateriaal van een HR++ waarde. Dit is de hoogst mogelijke isolatiewaarde die je kan behalen op een gevel. Wanneer jij kiest voor isolatiemateriaal met een lagere isolatiewaarde – wat waarschijnlijk een lagere investering is doordat de materialen minder kosten – moet je rekening houden met een iets langere periode voor je jouw investering hebt terugverdiend.

Kan ik volstaan met alleen spouwmuurisolatie

Wanneer je overgaat tot isolatiemaatregelen zijn er een aantal plekken in je woning waar je isolatiemateriaal kan laten aanbrengen. Je spouwmuur is er één van. Het is nog niet gezegd dat je dan ook gelijk van al je problemen af bent; vocht overlast kan behalve van buitenaf ook nog door je vloer heen komen via je kruipruimte. En vocht overlast zorgt voor schimmelvorming in je woning, die ook weer op zijn beurt zal gaan zorgen voor een kil en vochtig binnenklimaat. Je zal dus na de isolatie van je spouwmuur nog meer maatregelen moeten treffen wanneer de problemen aanhouden na de spouwmuurisolatie. Lees ook: waterontharder.

Krijg ik nog geld terug wanneer ik een spouwmuur laat isoleren

Wanneer je jouw spouwmuur laat isoleren krijg je best even een flinke kostenpost te verwerken. Die 15 euro per vierkante meter die we aanhielden in het schema is echter niet het werkelijke bedrag wat jij moet betalen. Je mag het meer beschouwen als een bruto bedrag. De Nederlandse overheid heeft namelijk als streefpunt dat de CO2 uitstoot van woningen moet worden terug gedrongen. Het is om die reden dat er wordt voorzien in premies wanneer jij je woning laat isoleren. Spouwmuurisolatie valt daar dus ook onder.

Om die reden krijg jij – wanneer je de spouwmuurisolatie door een isolatiebedrijf laat uitvoeren – een korting op je totale factuur in de vorm van een BTW verlaging. Normaliter betaal je 21 procent op een dergelijke factuur, maar in dit geval betaal je het lage BTW tarief van 6 procent. Dat scheelt al een stuk op het totale bedrag. Daarnaast wordt isolatie gezien als woningverbetering. Investering in woningverbetering kan je opvoeren bij je belastingaangifte. Je krijgt daardoor een extra bedrag terug op jaarbasis. Bovendien hebben veel gemeenten in Nederland een extra potje gereserveerd voor premies aan woningbezitters die hun huis laten isoleren. Dit om de vermindering van CO2 uitstoot in hun gemeente te bevorderen. Wanneer je gebruik maakt van een lokaal isolatiebedrijf weet je zeker dat zij op de hoogte zijn van alle subsidiemaatregelen en premies die er in Nederland, en specifiek in jouw woonplaats voor handen liggen. Ze zullen deze subsidies en premies maar wat graag voor je aanvragen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan