Laatst bewerkt op: 29 mei 2024
Je wilt binnenkort je spouwmuur laten isoleren, wat is handig om met het bedrijf te bespreken en hoe vergelijk je de offertes? Met deze checklist helpen wij jou een stapje op weg!
Download hier gratis de spouwmuurisolatie checklist!
Inhoud van dit artikel
Voorbereiding
Waar vind je een goede vakspecialist die je kan helpen met de klus? Wij hebben de oplossing! Wij van Spouwmuurisolatie-info.nl zoeken voor jou een aantal bedrijven die het best bij je aanvraag passen, de bedrijven zullen contact met jou opnemen waardoor je zelf kunt kiezen welk bedrijf het beste bij je past. Vraag gratis én vrijblijvend een offerte aan op onze website!
Kan ik subsidie ontvangen van de overheid?
Sinds 2 september is er weer subsidie beschikbaar gesteld voor de mensen die hun huis willen verduurzamen. Dit gaat om een percentage van 20% over het hele investeringsbedrag. Vanaf 1 juni 2020 is er een tijdelijke verhoging opgebracht waarbij je een totale subsidie krijgt van 30%. Dit geldt voor de investeringen die na 1 juni 2020 zijn uitgevoerd en betaald. Deze regeling zal tot 31 december 2020 gelden.
Kan mijn huis geïsoleerd worden?
Heeft jou woning wel een spouwmuur? Huizen die gebouwd zijn voor 1920 hebben vaak geen spouwmuur. Laat een specialist een kijkje nemen als je het zelf niet zeker weet. Huizen die tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd zijn geschikt voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. De woningen na deze tijd kunnen al goed geïsoleerd zijn. Het is wel handig om woningen tussen 1977 en 1991 nog een keer na te isoleren, het zal weer een groter maandelijks bedrag besparen. Woningen na 1991 hoeven niet nog een keer geïsoleerd te worden, deze huizen zijn namelijk al goed genoeg geïsoleerd!
Welke soort isolatie soort is het beste?
Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolaties, de meest gebruikte zijn glaswol, steenwol of EPS korrels. Mindere gebruikte zijn PUR-schuim of platen, PIR-platen, UF-schuim of siliconiseerde perliet korrels. Het ligt vooral aan de grootte tussen de muren hoe hoog de isolatiewaarde is, dat ligt grotendeels niet aan de materialen. Vraag bij de vakspecialist welke soort isolatie voor jou muur het beste is.
Hoe wordt de isolatie aangebracht?
Tijdens de isolatie van de spouwmuur worden er aan de buitenkant gaten geboord vanaf 16 tot 23 millimeter. Dit is afhankelijk van het soort materiaal dat gebruikt wordt. Op een kruising van een voeg worden gaatjes geboord in een bepaald vast patroon zodat elk stukje van de spouw wordt gevuld. Door middel van een spuit wordt het materiaal de muur ingeblazen via de voorgeboorde gaatjes voor een optimale verdeling.
Kruipruimte ventilatie
Mocht je spouwmuurisolatie willen aanschaffen denk dan aan de kruipruimte! Dan denk je vast, wat heeft de kruipruimte er mee te maken? De kruipruimte wordt geventileerd door de spouw, mocht je de spouw dus isoleren dan zou de kruipruimte niet meer geventileerd worden. Daardoor kan radongas in het woongedeelte terecht komen en heb je kans dat je problemen krijgt met een hoge luchtvochtigheid onder je woning wat kan zorgen voor mosgroei en schimmelvorming. Mocht dit bij jou het geval zijn zou je naast de isolatie ook nog nieuwe ventilatiekanalen moeten laten aanleggen voor de kruipruimte.
De conversatie
Wat zijn punten die handig zijn om aan te kaarten tijdens het eerste gesprek met een bedrijf?
Kan de spouwmuur wel geïsoleerd worden? Het is belangrijk om te weten of er al een spouwmuurisolatie is natuurlijk, daarnaast is het ook belangrijk dat de spouwmuur goed schoon is. Vanaf de buitenkant kan je dat niet zien, een isolatiebedrijf zal door middel van een camera via de voeg tussen de muren de binnenkant van de muur bekijken. Er mogen geen cementresten, puin of afval tussen de muren zijn achtergelaten.
Gevelmaterialen
Als laatste moet de gevel geschikt zijn voor de klus. Als de gevel bekleed is met geglazuurde baksteen, en vervolgens laat je je muur isoleren, dan kunnen de stenen niet ademen en dan zal het vocht achter het glazuur gaan ophopen. Voor dezelfde reden is een gevel geschilderd met dampdichte verf ook niet bruikbaar. Oude woningen zijn vaak opgebouwd met stenen die niet geschikt zijn tegen vorst. Als je dan je muur laat isoleren, kunnen de stenen niet goed drogen en zullen ze barsten in de winter. De oplossing hiervoor is om je gevel van te voren laten impregneren en vervolgens de isolatie uit te laten voeren.
De offerte
Wat wil ik dat het bedrijf in de offerte zet?
CHECK 1: Materiaal gebruik en werkzaamheden
- Je hebt voldoende kennis van materialen en werkzaamheden
- Zijn de gebruikte materialen duidelijk omschreven?
- Is de kwaliteit van de gebruikte materialen correct beschreven?
- Weet u genoeg over de kosten van materialen en werkzaamheden?
- Heeft het bedrijf een keurmerk of is het bedrijf lid van een branchevereniging?
- Kun je goede en betrouwbare referenties vinden?
- Is alles in de offerte beschreven in begrijpelijke taal?
CHECK 2: Totale kosten en betalingsregeling
- Weet u wat u in totaal moet betalen? (Wanneer)
- Wordt er een vaste aanneemsom gehanteerd?
- Is het mogelijk om extra kosten te maken? (Geeft dit aan?)
- Zijn deze mogelijke kosten duidelijk omschreven? Heeft u instructies?
- Begrijpt u de totale kosten en kostenstructuur?
- Zijn er betalingsvoorwaarden?
- Moet je vooruit of later betalen? (Natuurlijk is het achteraf ideaal)
Check 3: Voorwaarden en garanties
- Onder welke voorwaarden werkt de aannemer?
- Is er een duidelijke deadlineafspraak?
- Is er een duidelijke afspraak om te beginnen?
- Is er een duidelijke afspraak over de levering van werk?
- Het werk wordt opgeleverd nadat het werk is voltooid (ja of nee?)
- Zijn er nog andere voorwaarden?
- Welke garanties worden genoemd (let op: materialen en werk)
- Hoe lang is de offerte geldig?
- Is er genoeg tijd?
Subsidie check
Als je subsidie kunt ontvangen voor de isolatie, check dan even of de gegeven offerte voldoet aan alle voorwaarden en eisen die opgesteld zijn. Voldoet de offerte niet aan de eisen dan ontvang je geen subsidie.