Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 29 mei 2024

Spouwmuurisolatie jaren 80Heeft u een woning die gebouwd is rond de jaren ‘80 van de vorige eeuw? Dan kunt u daar mogelijk flink wat energie mee besparen door energiebesparende maatregelen toe te passen. Typische isolatiemogelijkheden voor een jaren ‘80 woning zijn onder meer spouwmuurisolatie maar ook een betere isolatie van het dak en de vloeren kan tot de mogelijkheden behoren. Als u uw woning laat isoleren laat het isolatiebedrijf dan ook gelijk naar de aanwezige ventilatiemogelijkheden kijken, wellicht dat u ook daar energie op kunt besparen.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Spouwisolatie jaren 80 huis

Ondanks het feit dat uw woning uit de jaren ‘80 er aan de buitenkant nog altijd modern en nieuw uit kan zien is het toch al weer geruime tijd geleden dat deze gebouwd is. Uw woning is gebouwd in een tijd waarin isolatie meer en meer een rol begon te spelen, maar waarbij aannemersbedrijven nog niet over de kennis omtrent isolatievoordelen van nu beschikten. Sinds de jaren ’80 hebben zich flink wat verbeteringen voorgedaan op zowel het gebied van isolatiemogelijkheden én isolatiematerialen. Waar destijds algemeen werd aangenomen dat de binnenruimte van de spouw het beste met lucht opgevuld kon worden is deze mening inmiddels herzien. Door uw spouw te laten na-isoleren kunt u jaarlijks honderden euro’s besparen op uw energierekening, terwijl de investering zelf een relatief laag bedrag betreft.

Woningen die gebouwd zijn in de jaren 80 verschillen onderling zeer sterk op het gebied van isolatie. Dit is met name terug te zien in het energie label, waarbij de laagste mogelijkheid een ‘G’ is. Op het moment dat u energiebesparende maatregelen aan uw jaren 80 woning toepast dan zal ook de kwalificatie van het energie label omhoog gaan en werkt u aan een waardevermeerdering van uw woning. Sinds 2015 heeft iedere woning een verplicht energie label wat alles vertelt over de mate van isolering en energieverbruik van het huis. U heeft het label nodig als u uw woning wilt verhuren en/of verkopen. Hoe beter het energie label hoe hoger de waarde van uw woning.

Laat de spouwmuren van uw jaren 80 woning isoleren

Al in de jaren ‘80 drong het langzaam maar zeker door dat isolatie best wel belangrijk was en sommige huizen uit die periode zijn beter geïsoleerd dan andere, want de kosten van de bouw mochten door de toenmalige economische crisis, niet te hoog oplopen. Inmiddels is bekend dat woningen die destijds gebouwd zijn te weinig warmte vasthouden. Heeft u een woning die gebouwd is in deze periode dan is het interessant om na te gaan of uw woning inmiddels van zowel dak- als spouwmuurisolatie is voorzien.

Door de spouwmuren van uw jaren ‘80 woning te laten isoleren kunt u tot wel 25% besparen op onder andere de gasrekening. Binnen drie tot vijf jaar heeft u de kosten van de investering over het algemeen terugverdiend.

Spouwmuurisolatie combineren met andere maatregelen

Het is voor uw jaren 80 woning mogelijk om nog meer op de energiekosten te besparen. Naast het isoleren van de spouwmuren kunt u verschillende andere energiebesparende werkzaamheden combineren. Zo is bijvoorbeeld dakisolatie ook een investering als u wilt besparen op energiekosten. Warme lucht stijgt op en als de buitenmuren maar ook het dak van uw jaren 80 woning niet of onvoldoende geïsoleerd zijn verdwijnt deze warmte. Door te kiezen voor dakisolatie kunt u tot gemiddeld 30% op de energiekosten besparen. Naast dakisolatie kan een isolatiebedrijf u ook aanraden om te kiezen voor een verbeterde ventilatie, want daar ontbreekt het bij veel jaren ‘80 woningen nogal eens aan. Alleen het af en toe openzetten van ramen zorgt slechts voor wat frisse lucht, maar draagt niet bij aan een goed geventileerde woning. Met name in de koudere maanden kan het door een slechte ventilatie vochtig worden in huis. Als gevolg hiervan zet u automatisch de verwarming wat hoger en blijft deze ook langer branden. Een goed isolatiebedrijf zal u adviseren over de mogeljikheden die er zijn voor een optimale ventilatie.

Jaren 80 woning spouw- en vloerisolatie

Naast een slechte ventilatie kunnen sommige jaren 80 woningen ook ‘last’ hebben van koude vloeren en vochtproblemen. In de bouwperiode waarin deze woningen zijn gebouwd werden vloeren veel minder luchtdicht aangelegd dan dat tegenwoordig het geval is. Oudere woningen hebben soms last van koude, vochtige lucht die regelrecht uit de kruipruimte kans ziet om het huis binnen te komen. Als u vaak last heeft van een vloer die ondanks regelmatig stoken toch koud blijft dan heeft u daar waarschijnlijk ook mee te maken. Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte kan op een gegeven moment zelfs leiden tot een vieze geur in uw woning en schimmelvorming. Het is dan ook zeker geen slecht idee om een combinatie uit te laten voeren van het isoleren van de spouwmuren en de vloer. Zo weet u zeker dat u een goed geïsoleerde woning heeft, waarbij eventuele ventilatiekanalen in de kruipruimte worden voorzien. Zeker in woningen uit de jaren 80 kan vloerisolatie wonderen verrichten en soms de temperatuur van de vloer met 4 graden laten stijgen.

Lees ook: prijs schilder bij een verbouwing van een jaren 80 woning.

Tips om uw jaren 80 woning te laten isoleren

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk en dat is zeker ook van toepassing als het gaat om de spouwmuurisolatie van uw woning. Het is altijd aan te raden om bij meerdere isolatiebedrijven offertes aan te vragen. Door deze zorgvuldig met elkaar te vergelijken krijgt u een beter inzicht wat de mogelijkheden zijn voor het bedrag dat u gaat investeren in energiebesparende maatregelen aan uw woning. Kijk niet alleen naar de eindprijs onder aan de streep maar lees grondig alle kosten die inbegrepen zijn bij de werkzaamheden door. Zo weet u waar u aan toe bent en hoeft u aan het einde van de werkzaamheden geen onaangename verrassingen te verwachten. Goed isolatiebedrijven geven standaard tot ruim 10 jaar garantie op de uitgevoerde isolatiewerkzaamheden.

Het vergelijken van diverse prijsopgaven kan een kostenbesparing van soms wel 40% opleveren. Bovendien zal een goed isolatiebedrijf u ook alles vertellen over mogelijke subsidieregelingen die op dat moment van toepassing zijn.

Let ook op bij een verhuizing dat je door een verhuisbedrijf of door een vakspecialist het nieuwe huis laat controleren of de spouw is geisoleerd.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 06 mei 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

In de video hieronder zie je wat de gevaren zijn van purschuim

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,