Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 15 jan 2024

Wat is een spouwmuur

Spouwmuurisolatie problemenWanneer jij woont in een woning die is gebouwd na 1930, maar voor 1980 zal het probleem jou bekend voorkomen. Je hebt een cv-installatie in je woning zitten met een ketel die als het goed is redelijk recent is. Daarnaast let je goed op wanneer je apparatuur koopt dat het apparatuur is met een goed energielabel. We betalen immers niet graag teveel aan het energiebedrijf. Toch betaal je iedere maand een aanzienlijk voorschot aan het energiebedrijf, en jaarlijks mag je alsnog behoorlijk bijbetalen wanneer je jaarafrekening komt. Bij een woning die in deze periode is gebouwd zal je ontdekken dat er sprake is van een spouwmuur. Een spouwmuur is een dubbele muur met een laag lucht er tussen, de zogeheten spouw. De beide muren zitten met muurankers aan elkaar vast.

*Tip:
→ Specialist nodig? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 4 offertes van diverse lokale specialisten.

Het oorspronkelijke doel van een spouwmuur was een isolerende functie. Doordat er lucht stil staat tussen de twee muren is het de bedoeling dat warmte niet vanuit jouw woning naar buiten kan ontsnappen terwijl kou van buitenaf niet naar binnen kan in je huis. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd goed uit te pakken. Reden hiervan is dat metselwerk enigszins luchtdoorlatend, oftewel ademend is. Hierdoor staat de lucht niet stil tussen de beide muren, maar is er sprake van een luchtstroom van koude lucht die tussen de beide muren doortrekt.

De gevolgen hiervan laten zich raden; de koude komt van buiten naar binnen door je muur, en de warmte die jij opwekt met je cv-installatie lekt weg naar buiten. Je stookt dus eigenlijk voor de vogeltjes. Sinds 1980 worden spouwmuren bij de bouw al geïsoleerd met extra spouwmuurisolatiemateriaal om dit probleem tegen te gaan. Heb je een woning van voor 1980, dan is er dus een grote kans dat dit isoleren niet is gebeurd. Je zal in zo’n geval jouw woning moeten na-isoleren.

Een spouwmuur na-isoleren

Wanneer je een spouwmuur gaat na-isoleren zal er altijd een medewerker van een isolatiebedrijf langskomen. Deze medewerker zal met een sonar camera in jouw muur kijken om te zien hoe de spouw er van binnen uitziet. Aan de hand van deze bevindingen kan worden besloten hoe de na-isolatie van de spouwmuur van jouw woning moet plaatsvinden. Er zijn immers verschillende technieken om een spouwmuur te isoleren. De methode bij na-isolatie is in alle gevallen hetzelfde; in de spouwmuur worden volgens een nauwgezet patroon gaten geboord in de kruispunten van het metselwerk. Via deze boorgaten wordt isolatiemateriaal in de spouw gespoten wat ter plekke uithardt en op die manier een isolatielaag vormt tussen jouw binnenmuur en buitenmuur in.

Problemen bij een spouwmuur isolatie

In theorie zou iedere spouwmuur na te isoleren moeten zijn, maar in de praktijk kan de medewerker van het isolatiebedrijf een aantal problemen tegenkomen die we toch graag willen benoemen.

  • Er is helemaal geen spouwmuur.
  • De spouw is vervuild.
  • Er is sprake van cementbaarden.
  • Het ventilatiekanaal van de kruipruimte komt door de spouwmuur heen.

Mijn woning heeft geen spouw

We zullen de diverse problemen voor je toelichten. Het eerste probleem ligt voor de hand. Je zou denken dat iedere oude woning een spouwmuur heeft, maar dat is niet zo. Wanneer een woning van een bouwjaar voor 1930 is mag je ervan uitgaan dat er helemaal geen spouwmuur is gebouwd. De woning zal in dat geval een enkele muur hebben, maar geen spouw. In dat geval zal je een woning nog wel kunnen isoleren maar je zal een andere techniek moeten toepassen.

De spouw van mijn woning is vervuild

Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk wanneer de spouw ook echt helemaal leeg is. Alleen dan weet jij zeker dat het isolatiemateriaal goed zal kunnen hechten, en dat vocht geen toegang heeft tot het isolatiemateriaal. Helaas is bij veel oude spouwmuren bouwpuin in de spouw beland. Hierdoor is het niet of niet goed mogelijk om een spouwmuur te isoleren. Zou je een spouwmuur met bouwpuin wel gaan isoleren, dan loop je het risico op koudebruggen; onaangenaam koude zones in jouw woning.

Er zitten cementbaarden in mijn spouwmuur

Bij metselwerk zit de specie doorgaans alleen tussen de stenen in. Wanneer er echter teveel specie wordt gebruikt tijdens het metselen van een muur zal het cement ietwat tussen de stenen uitlopen en op de muur gaan zitten. Wanneer dit aan de buitenkant gebeurt wordt de specie doorgaans weggehaald, maar wanneer de specie aan de binnenkant van een spouwmuur zit kan het zomaar zijn dat dit overtollige cement niet is weggehaald tijdens de bouw van jouw woning. Je hebt in dat geval last van zogeheten cementbaarden. Door cementbaarden zal het isoleren van je spouwmuur nagenoeg onmogelijk zijn, of alleen mogelijk zijn met heel beperkte middelen. Dit komt omdat het isolatiemateriaal niet helemaal goed sluitend kan hechten aan de muren van je spouwmuur. De cementbaarden voorkomen dit.

Het ventilatiekanaal van de kruipruimte komt door de spouwmuur heen

De kruipruimte, de ruimte die onder je woning is vrijgelaten, heeft ventilatie nodig. Dit is nodig omdat er anders overtollig vocht gemakkelijk in kan blijven staan. Bij veel woningen loopt echter deze ventilatie door de spouwmuur heen. Wanneer je nu gewoon de spouwmuur zou gaan isoleren kan het vocht niet meer weg uit je kruipruimte. Je verhelpt daarmee één probleem, maar creëert een nieuw probleem in je kruipruimte. In dat geval zullen er nieuwe ventilatiekanalen voor je kruipruimte moeten worden aangelegd.

Hoe isoleer ik wanneer dat niet gaat via de spouwmuur

Zijn er problemen waardoor jouw spouwmuur niet geïsoleerd kan worden, dan zal je een andere isolatietechniek moeten toepassen. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan isolatie binnen in je woning, tegen de gevel aan. Hiervoor zijn voldoende materialen voorhanden. Je zal daarna wel je wand opnieuw moeten afwerken. Daarnaast kan je ook nog denken aan een materiaal wat je van buitenaf tegen je gevel aanbrengt om voor isolatie te zorgen. De medewerker van het isolatiebedrijf zal in beide situaties graag met je meedenken om tot een goede oplossing te komen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan