Laatst bewerkt op: 15 jan 2024
Voordat je voor deze isolatie kiest wil je natuurlijk weten hoe spouwmuurisolatie een werkend effect kan hebben. Hiervoor is het belangrijk dat je weet of je huis geschikt is voordat je allerlei stappen gaat ondernemen die uiteindelijk misschien wel tot niets zullen leiden. De werking van spouwisolatie is belangrijk als je tijd en geld wilt steken in de aanbreng ervan. Er zijn namelijk 3 soorten gevelisolatie, waar spouwmuurisolatie onder meer onder valt. Lees ook: aandachtspunten.
Inhoud van dit artikel
Hoe wordt spouwmuurisolatie toegepast?
Bent u zich aan het informeren om energiebesparende maatregelen aan uw woning toe passen? Wilt u weten hoe spouwmuurisolatie werkt? Of gaat uw vraag meer over het feit hoe u kunt weten of uw woning geschikt is voor het aan laten brengen van spouwmuurisolatie? Voldoende vragen die u graag beantwoord ziet alvorens u de definitieve keuze maakt om uw spouwmuren te laten isoleren.
Spouwmuurisolatie hoe werkt dat?
Woningen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1976 hebben doorgaans een spouwmuur, een ruimte van circa 3 tot 6 centimeter tussen de binnen- en buitenmuur die met lucht gevuld is. U kunt behoorlijk op de energiekosten besparen door voor spouwmuurisolatie te kiezen. De lege ruimte wordt dan opgevuld met een bepaald soort isolatiemateriaal waardoor u meer wooncomfort creëert in de woning. Door te kiezen voor spouwmuurisolatie komt de lucht die in de spouw zit tot stilstand en voorkomt u klachten als optrekkend vocht in de muren, schimmelvorming en bovendien kou. Het aangebrachte isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de binnenmuren aanmerkelijk warmer zijn en de muur voelt niet langer kil aan.
Spouwmuurisolatie laat u jaarlijks tussen de 9 en 11 kubieke meter gas per vierkante meter geveloppervlakte besparen. De investering die u doet in het isoleren van de spouwmuren kunt u door deze besparing binnen drie tot vijf jaar terugverdienen. Bovendien worden energiebesparende maatregelen door zowel de provincie als de plaatselijke overheid gestimuleerd in de vorm van subsidies en gunstige stimuleringsleningen duurzaamheid. Door gebruik te maken van de beschikbare subsidiepotjes worden de kosten van uw investering lager en wordt de terugverdientijd nog eens verkort. Maar ook zonder subsidie geldt dat het isoleren van uw woning voordelen met zich meebrengt.
Meest opvallende voordelen spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie heeft dus financiële voordelen die uiteraard gunstig zijn voor uw portemonnee. Daarnaast zijn er nog een aantal in het oogspringende opvallende zaken die u als voordelen van spouwmuurisolatie kunt beschouwen:
- Uw woning krijgt meer wooncomfort.
- De temperatuur binnenshuis gaat voelbaar omhoog, zonder dat u de thermostaat omhoog zet.
- Muren die kou uitstralen behoren tot het verleden.
- U heeft na spouwmuurisolatie geen last meer van eventueel vochtige binnenmuren. Vocht- en schimmelproblemen worden door de isolatiewerkzaamheden voorkomen.
- De tocht is uit uw woning verdwenen na het isoleren van de spouwmuren.
- U heeft minder last van geluidshinder.
- De binnentemperatuur blijft behouden en er is minder sprake van warmteverlies.
- U hoeft de temperatuur niet steeds een beetje omhoog te zetten, de binnentemperatuur is aangenaam en verdeeld zich meer gelijkmatig over de woning.
Naast een grotere mate van wooncomfort zijn er nóg meer voordelen die spouwmuurisolatie met zich meebrengt:
- Spouwmuurisolatie verlaagt uw maandelijkse energierekening.
- De investering verdient zich zelf binnen relatief korte tijd terug.
- Het rendement van spouwmuurisolatie is groter dan dat van bijvoorbeeld vloerisolatie.
- Ook spouwmuurisolatie verhoogt de waarde van uw woning. Het energie label dat u nodig heeft om uw woning te kunnen verkopen of verhuren is verplicht en het verbeterd aanzienlijk door de isolatie van de spouwmuren. Er wordt voor het energie label gekeken naar onder meer de mate van isolatie en het energieverbruik. Voor potentiële kopers en huurder is deze informatie van groot belang. Een energiezuinig huis levert uiteraard een lagere energierekening op.
Door spouwmuurisolatie aan uw woning toe te passen draagt u bovendien bij aan een beter milieu:
- Isolatie zorgt ervoor dat u bespaart op onder meer gas en elektra.
- Een goed geïsoleerde woning heeft een lagere uitstoot van CO2.
- Isolatiemateriaal verwerken gaat op een snelle manier.
- Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie komen er geen milieubeschadigende gassen en/of stoffen vrij.
- Bovendien is spouwisolatie brandveilig.
Overige voordelen die spouwmuurisolatie met zich meebrengt:
- De kosten voor de investering zijn in vergelijking met de opbrengst relatief laag.
- Ook zonder subsidiemogelijkheden verdient u de investering vrij snel terug.
- Binnen drie tot vijf jaar is de investering terug verdient, zelfs nog sneller als de energieprijzen blijven stijgen.
- Momenteel wordt spouwmuurisolatie toegepast met het lage btw-tarief van 6%, waarmee u eigenlijk al een eerste ‘besparing’ van 15% heeft.
- U investeert slechts eenmalig in spouwmuurisolatie. De besparing is echter blijvend.
- De werkzaamheden zijn vaak binnen een dag klaar. U isoleert uw woning zonder dat er een heuse verbouwing aan te pas komt.
- Gedurende de werkzaamheden heeft u weinig tot geen overlast van de medewerkers die aan het isoleren zijn.
Overtuigd dat spouwmuurisolatie loont
Als u door de vele voordelen overtuigd bent van het feit dat spouwmuurisolatie loont dan kunt u zichzelf de vraag stellen of uw woning eigenlijk wel in aanmerking komt voor deze vorm van isolatie. Uw woning dient gecontroleerd te worden alvorens een isolatiebedrijf een gedegen en voldoende onderbouwde offerte kan en zal afgeven.
- Woont u in een woning met spouwmuren? De meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1976 hebben spouwmuren zonder isolatie. Het kan echter zo zijn dat de vorige eigenaar de muren al heeft laten na-isoleren. Door gebruik te maken van een kleine endoscopische camera kan het isolatiebedrijf in de spouw kijken wat er al dan niet gebeurt is. Ook kleine reparaties kunnen op deze manier aan de spouwmuren worden uitgevoerd.
- Is er sprake van een vervuilde spouw? Voor een succesvolle spouwmuurisolatie moet de spouw ‘schoon’ zijn. In de muur mag geen oud puin zijn achtergebleven en/of cementbaarden aanwezig zijn. Als er sprake is van spouwmuur vervuiling dan zou dit bij het isoleren voor zogenaamde koudebruggen kunnen zorgen. Plaatsen waar géén isolatiemateriaal kan komen en die later voor vochtproblemen kunnen zorgen.
- Hoe is de algemene staat van onderhoud aan de buitenzijde van de woning? Het installatiebedrijf waar u een offerte opvraagt zal eveneens kijken naar onder meer het dak, de goten en het aanwezige voegwerk. Regenwater mag absoluut niet weglekken in de spouwmuurisolatie, dit zou kunnen zorgen voor vochtproblemen binnenshuis. Daarom moet u altijd zorgen voor goed onderhoud aan het zowel het dak als de goot. Ook moet waterdamp de mogelijkheid hebben om weg te kunnen via de buitengevel. Gevels die met onder andere waterdichte verf bewerkt zijn of die uit geglazuurde stenen zijn opgebouwd kunnen voor problemen zorgen bij spouwmuurisolatie.
- Houdt rekening met de kruipruimte. De kruipruimte van uw woning is een belangrijk ventilatiekanaal. Zorg ervoor dat de kruipruimte als ventilatiemogelijkheid beschikbaar blijft. Een goed isolatiebedrijf zal u hierop attenderen en eventueel nieuwe ventilatiekanalen in de kruipruimte aanbrengen.
Offerte vergelijken?
Je kunt offertes vergelijken door deze op te vragen bij meerdere isolatiebedrijven. Op die manier is het mogelijk om te besparen op de aanschafkosten van isolatie.
> Afval en cementresten
> Gebruikte materialen
> Tips
> Garantieregeling
> Isolatie prijzen
> Specialisten vergelijken
> Spouwmuurisolatie offertes