Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 31 okt 2017

Spouwmuurisolatie PUR

Spouwmuurisolatie PUR schuimWaarom zou je een spouwmuur isoleren?
Wanneer jij woont in een woning die gebouwd is na 1930, maar voor 1980, is de kans groot dat jij in de wintermaanden behoorlijk je cv installatie aan het werk moet zetten voordat je huis behaaglijk warm aanvoelt. En terwijl je stookt lijkt het nog wel alsof er veel van die warmte weer net zo snel verloren gaat. Jouw gevoelens wat dat betreft kloppen helaas, want de meeste woningen die in deze periode zijn gebouwd zijn voorzien van een spouwmuur zonder isolatiemateriaal. De reden waarom woningen met een spouwmuur werden gebouwd heeft te maken met bouwkundige bepalingen.

*Tip:
→ Vergelijk verschillende soorten specialisten en merken. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 4 offertes van diverse lokale specialisten.

De spouwmuur

Een spouwmuur bestaat uit twee muren van metselwerk, met daar tussenin een holle ruimte, de spouw. De muren van een spouwmuur worden met muurankers bijeen gehouden. Een spouwmuur had officieel als functie dat er lucht zou stilstaan in de spouw, waardoor er een isolerende werking van je muur zou uitgaan. In de praktijk blijkt dit systeem echter niet zo ideaal als aanvankelijk werd gedacht. Metselwerk ademt immers ietwat, en daardoor ontstaat er een koude luchtstroom tussen de beide muren in. Hierdoor komt koude van buitenaf door je muren heen jouw huis binnen, en ontsnapt warmte naar buiten door de muren van jouw huis heen. Woningen die gebouwd zijn na 1980 zijn om die reden allen verplicht voorzien van een spouwmuurisolatie, aangezien er sinds die periode bij de bouw van een woning moest worden gedacht aan de CO2 uitstoot van een huis.

Spouwmuurisolatie met PUR

Een spouwmuur isoleren kan op heel veel manieren en met diverse materialen. Wanneer een woning tijdens de bouw al wordt geïsoleerd kan dit isolatiemateriaal als platen, zoals steenwolplaten of glaswolplaten worden aangebracht. Wanneer er echter sprake is van na-isolatie zullen er andere methodes moeten worden aangewend om een spouwmuur te isoleren. Een van die isolatie methodes is met PUR.

PUR is de officiële afkorting van polyurethaanschuim. PUR is een isolatiemateriaal wat uit een spuitbus komt. PUR komt uit een spuitbus in vloeibare vorm, en eenmaal in de spouwmuur gespoten zet het schuim zich uit. PUR bestaat uit twee vloeistoffen, polyol en isocyanaat, die zich hechten door een chemische reactie en op die manier via gasvorming een schuimlaag vormen. Het materiaal hecht zich dan goed aan de beide muren van de spouwmuur waardoor een passende isolatielaag ontstaat.

Voordelen van PUR isolatie

Isoleren met PUR heeft een heleboel voordelen, we zullen er een aantal benoemen.

  • Hoog rendement.
  • Gemakkelijk aan te brengen.

PUR heeft een perfect isolerende werking, je mag spreken van een HR++ rendement. PUR heeft door zijn perfecte eigenschappen het hoogst haalbare rendement wanneer je het hebt over spouwmuurisolatie. Daarnaast is het aanbrengen van een spouwmuurisolatie met PUR redelijk eenvoudig. Via een optimaal patroon worden er gaten geboord in de buitenmuur. Deze gaten zitten in het metselwerk in de kruispunten. Door die gaten heen wordt met een spuitbus het PUR in de muur gespoten alwaar het zich omzet in schuim en zich hecht aan de muren. Het vochtwerende effect komt door de structuur van een PUR isolatie. PUR bestaat uit vloeistof met gasbellen ertussen. Omdat je hier spreekt van een gesloten materiaal heeft vocht geen invloed meer van buitenaf op je woning. Daardoor kan er geen schimmelvorming meer plaatsvinden in je spouwmuur. De vervuiling die ontstaat door de fabricage van PUR staat niet in verhouding tot de levensduur van het isolatiemateriaal wat ervoor zorgt dat PUR een duurzaam isolatiemiddel is. Een isolatie met PUR heeft bovendien als voordeel dat het materiaal redelijk brandwerend werkt. Het materiaal heeft een brandvertragende werking. Daarnaast zal ook omgevingsgeluid worden gereduceerd door de structuur van het PUR materiaal.

Nadelen van een spouwmuurisolatie met PUR

Een isolatie van je spouwmuur met PUR heeft ook een nadeel, maar dat gaat alleen op wanneer je last hebt van luchtwegproblemen. Er treedt namelijk tijdens het aanbrengen van PUR gasvorming op. De twee componenten worden immers met een chemische reactie samengevoegd. Omdat metselwerk enigszins ademend is kan het dus zijn dat er gassen die ontstaan tijdens het isoleren met PUR in je woning binnenkomen. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid wanneer je last hebt van luchtwegklachten zoals CARA of astma. Dit probleem van gasvorming kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden. Er zijn echter ook gevallen bekend waarin mensen langduriger last hielden van klachten door het gas wat vrijkomt bij isolatie met PUR. Ook zal je er aan moeten denken, wanneer een woning niet meer kan ademen via het metselwerk, dat er op andere methodes zal moeten worden geventileerd in de woning. Anders kan er alsnog door vocht in de woning schimmelvorming ontstaan

Wat kost spouwmuurisolatie met PUR

Wanneer je kiest om je spouwmuur te laten isoleren met PUR mag je als vuistregel hanteren dat je gemiddeld per vierkante meter gevel 15 euro kwijt bent aan isolatie. Bij dit bedrag zitten inbegrepen

  • De kosten van het PUR isolatiemateriaal.
  • De kosten van het gereedschap wat gebruikt wordt.
  • De kosten van het arbeidsloon.

Het aantal vierkante meters gevel is per woning verschillend. Je mag onderstaand schema als richtlijn aanhouden. Het gaat hier dan om een gemiddelde woning. De besparing op je energierekening is gelijk in het schema opgenomen. Het berekenen van het rendement van isolatie van jouw spouwmuur met PUR is hierdoor eenvoudig, Binnen ongeveer 3 a 4 jaar heb jij je investering terugverdiend.

Type woning

Gevel oppervlakte

Totale kosten spouwmuur isolatie

Besparing op gas per jaar

Tussenwoning 60 m2 Minder dan 1000 euro Ongeveer 350 euro
Hoekwoning 90 m2 Ongeveer 1300 euro Ongeveer 450 euro
Twee onder één kap woning 100 m2 Ongeveer 1500 euro Ongeveer 525 euro
Vrijstaande woning 150 m2 Ongeveer 2200 euro Ongeveer 650 euro
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan