Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 15 jan 2024

Wat is een spouwmuur en waarom zou ik die isoleren

soorten-spouwWoningen die vanaf 1930 zijn gebouwd hebben doorgaans naar buiten een spouwmuur. Een spouwmuur is eigenlijk niet veel meer dan een dubbele muur, met daar tussen lucht. Deze spouw kan diverse breedtes hebben, maar de meeste spouwen zijn 5 centimeter breed, of breder. De achterliggende gedachte bij de bouw van woningen met spouwmuren was dat de stilstaande lucht tussen de beide muren in zou zorgen voor een warmte isolatie. Dit bleek echter niet het geval. De lucht tussen de muren in staat niet altijd stil door schade van buitenaf aan je muur. Daarnaast ademen muren ietwat, waardoor er ook altijd een zekere luchtstroom staat binnen je muren. Tel daarbij op het risico van optrekkend vocht door regenval, iets wat de laatste tijd helaas actueler is dan ooit tevoren, en het wordt al snel duidelijk; een spouwmuur die niet geïsoleerd is zal moeten worden voorzien van een isolatielaag om de stookkosten van je woning omlaag te brengen.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De invloed van spouwmuur isolatie op je stookkosten

Wanneer je de energie afrekening in ogenschouw neemt zal je al snel concluderen; het merendeel van je energierekening gaat naar het gasverbruik toe. Aardgas heb je nu eenmaal nodig om je cv-ketel te kunnen stoken. En wil je jouw woning behaaglijk warm krijgen in de frissere maanden, dan zal je dus goed moeten stoken. Je geniet echter niet van alle warmte die jij opwekt in je huis via jouw cv-ketel. Een groot gedeelte van die warmte vertrekt namelijk weer net zo gemakkelijk via de muren van jouw woning. Wanneer je dus woont in een niet (goed) geïsoleerde woning stook je dus altijd gedeeltelijk voor de vogeltjes. Bovendien wordt een huis ook kouder wanneer er sprake is van vocht in de muren. Vocht wat niet meer weg kan zal voor schimmel zorgen, en schimmel zorgt voor een onaangenaam kil leefklimaat in jouw woning. Je zal dus ook in geval van schimmel extra moeten stoken om een aangenaam binnenklimaat in jouw woning te verkrijgen. Wanneer je dus jouw spouwmuur gaat isoleren zal je al snel je stookkosten behoorlijk omlaag brengen en daarmee een lagere energierekening krijgen van het elektriciteitsbedrijf.

Welke soort spouwmuur isolatie heb ik nodig

Spouwmuur isolatie is er in verschillende soorten. Iedere soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, en zijn eigen specifieke voordelen die in jouw situatie van toepassing kunnen zijn. Niet ieder huis is hetzelfde, niet iedere spouwmuur is hetzelfde, en niet iedere spouwmuur kan op dezelfde manier worden geïsoleerd; het verschilt per situatie. We geven je nu wat algemene informatie over de diverse soorten spouwmuur isolatie, maar om tot een echt goed op jouw situatie gericht advies te komen zal je contact moeten opnemen met een isolatie bedrijf. Zij zijn precies op de hoogte van wat er allemaal aan isolatiemateriaal te krijgen is, en wat de beste oplossing is voor jouw woning.

Gesiliconiseerde perlietkorrels

Perliet is een product wat in principe een natuurproduct is; het bestaat uit kleine vulkanische steentjes die een soort glasachtig uiterlijk hebben. Deze steentjes zijn niet-gekristalliseerd. Dit is een gesteente dat op meerdere plekken ter wereld wordt gedolven en veel wordt gebruikt voor isolatie. Korrels perliet laten zich het beste verwerken wanneer ze allemaal ongeveer van gelijke afmeting zijn, en daarom worden ze eerst mechanisch uniform gemaakt. Daarna worden de korrels verhit tot een hoge temperatuur. Daarna nemen de korrels toe door een chemische reactie; ze worden maar liefst twintig keer zo groot als oorspronkelijk. Perliet dat wordt gebruikt als spouwmuurisolatie moet eerst nog worden voorbehandeld met een waterafstotend middel, doorgaans wordt het behandeld met siliconen.

Glaswol

Glaswol is als isolatiemateriaal verkrijgbaar in twee soorten; als platen en als losse vezels. De isolatieplaten van glaswol worden gebruikt bij de nieuwbouw van een woning. De platen glaswol worden dan namelijk rechtstreeks tussen de twee muren in de spouw geplaatst. Wanneer een woning achteraf wordt geïsoleerd, we spreken dan van na-isolatie, wordt er gebruik gemaakt van glaswol in vezelvorm. Deze glaswol wordt via kleine gaatjes in de muur gespoten waar het effect vervolgens hetzelfde is als glaswol platen. Ook bij de productie van glaswol wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen; er wordt gebruik gemaakt van gerecycled glas en zand om glaswol te produceren.

Minerale wol vlokken

Onder minerale wol vlokken valt eigenlijk ook de glasvezel; het zijn vlokken die zijn gemaakt van anorganische isolatiematerialen. Minerale wol vlokken zijn dus gemaakt van natuurproducten zoals glas en vulkanisch gesteente. Minerale wolvlokken worden in de spouw van een muur gespoten en hechten zich aan elkaar door hun vlokkerige substantie. Het is een materiaal dat goed moet worden verdeeld in een muur om de vorming van koudebruggen te voorkomen. Ze worden doorgaans gebruikt bij na-isolatie.

Polystyreen korrels

Polystyreen korrels zijn ook wel bekend als piepschuim korrels. Het zijn korrels die eigenlijk maar twee procent polystyreen bevatten, de resterende 98 procent is lucht. Piepschuim korrels hebben een isolerende werking doordat ze de lucht die in het isolatie materiaal zit laten stilstaan. Met een lijm worden de korrels in de spouwmuur bijeen gehouden. Piepschuim korrels of parels zijn goed verwerkbaar in smalle spouwen vanwege de vormbaarheid van het product.

PUR schuim

PUR schuim is een materiaal dat wordt geproduceerd vanuit aardolie. Het is een materiaal wat zich eenvoudig via een injectiepistool in de muur laat injecteren, waarna het uithardt in een schuimachtige massa waar dus nog wel lucht doorheen kan. Het middel wordt in de muur aangebracht via een compleet boorgatenpatroon.

Steenwol

Steenwol lijkt wel wat op glaswol, maar wordt geproduceerd vanuit vulkanisch gesteente. Het materiaal is verkrijgbaar als platen, of als los vezelig materiaal. De steenwolplaten laten zich het gemakkelijkste verwerken in een nieuwbouwwoning, terwijl het losse vezelige materiaal het beste kan worden verwerkt tijdens na-isolatie in een reeds bestaande woning.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Bekijk hier de top 3 beste spouwisolatiebedrijven:

images

Isolatie Centraal

Laatst bewerkt op: 03 sep 2024 Isolatie Centraal is een bedrijf in Lees meer

logo_az-isolatietechniek

AZ isolatietechniek

Laatst bewerkt op: 03 sep 2024 AZ Isolatietechniek is een bedrijf in Lees meer

hollandisolatieservice-26-800×600-1

Holland isolatie service

Laatst bewerkt op: 03 sep 2024 Ah, je zoekt informatie over een Lees meer

Laatste nieuws

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 06 mei 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

In de video hieronder zie je wat de gevaren zijn van purschuim

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,