Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 27 jul 2023

Spouwmuurisolatie is de meest voorkomende manier om je gevel te isoleren. Hierbij isoleer je de spouw, de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Door spouwmuurisolatie toe te passen, zorg je voor minder warmteverlies en voor een grote besparing op je energiekosten. Kijk wel eerst goed na of je gevel geschikt is voor spouwmuurisolatie, want huizen van voor 1920 hebben meestal geen spouwmuren. Huizen van na 1975 hebben vaak reeds spouwmuurisolatie in de spouw.

Welke spouwmuur isolatiematerialen zijn er?

Wanneer je van plan bent je spouwmuur te isoleren, kun je kiezen uit meerdere isolatiematerialen. De drie meest populaire isolatiematerialen zijn: glaswol, EPS parels en PUR schuim. Verder heb je nog materialen als kurk, steenwol, vlasisolatie en UF schuim. Welk materiaal het beste voor jouw spouwmuur is, is afhankelijk van een aantal factoren.

Glaswol

Glaswol bestaat uit gerecyclede glasvlokken, die de spouwmuur ingeblazen worden. Binnen glaswol heb je nog verschillende types: de standaard en HR++, waarbij laatstgenoemde een lagere isolatiewaarde heeft en dus beter isoleert. Glaswol heeft naast een thermische isolatie ook een goede akoestische isolatie. Overige voordelen van het gebruik van glaswol zijn: het is goedkoop en recyclebaar. Het nadeel van glaswol is dat je een minimale spouwbreedte nodig hebt en tevens moet je grotere gaten in je gevel boren om het materiaal naar binnen te blazen. Glaswol kost tussen de €15 en €20 per vierkante meter

EPS parels

EPS Parels zijn eigenlijk niets meer dan piepschuim bolletjes, die ook de spouwmuur in worden geblazen. Je hebt twee verschillende types: witte en zwarte bolletjes, waarbij de laatstgenoemde beter thermisch isoleren. Het gebruik van EPS parels heeft een aantal voordelen. Het is ten eerste een goedkoop materiaal. Het is recyclebaar, dus het is ook een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Daarnaast zijn deze parels uitermate geschikt voor de kleinere spouw. Een nadeel van EPS parels is dat er een minder goede kierafdichting plaatsvindt dan bij glaswol of bij PUR. EPS kost tussen de €20 en €25 per vierkante meter.

PUR schuim

Polyurethaan schuim wordt in een vloeibare vorm in je spouwmuur gespoten. Nadat de vloeistof is ingespoten, gaat deze acuut expanderen, waardoor een isolerende schuimlaag ontstaat. PUR schuim heeft de laagste isolatiewaarde en isoleert dus het beste. Het dicht tevens alle kieren en naden goed af, zodat hier geen warmte verloren kan gaan. Het is tevens een vochtwerend materiaal, dus het houdt vocht buiten je muren. Doordat het een vloeibaar materiaal is bij inspuiten, hoeft je spouw niet heel groot te zijn. De nadelen van PUR schuim zijn dat het duur en niet recyclebaar is en het bezorgt geuroverlast. PUR schuim kost tussen de €25 en €30 per vierkante meter.

Kurk

Kurk is een ecologisch isolatiemateriaal met goede isolerende en vochtwerende eigenschappen. Kurk wordt in de vorm van korrels de spouwmuur ingeblazen. Bij kurk heb je geen beschermende kleren nodig, omdat deze stof niet irriteert. Het materiaal is tevens brandwerend en dempt geluiden. Ook is kurk schimmelbestendig. De nadelen van kurkkorrels zijn: moeilijk verkrijgbaar en duur in aanschaf. De gemiddelde kosten zijn €20 per vierkante meter.

Steenwol

Steenwol is een minerale wol gemaakt van vulkanische as. De voordelen van steenwol zijn:

  • Het heeft een goede isolatiewaarde.
  • Het heeft een goede geluidsisolatie
  • Het is een brandveilig materiaal
  • Het is een waterafstotend materiaal
  • Het heeft een uitzonderlijke stabiliteit
  • Het zorgt voor een lange levensduur
  • Het is een licht materiaal
  • Het is een geurloos materiaal.

Het grote nadeel van steenwol is dat bij het inbrengen van het materiaal schade aan je gezondheid kan ontstaan aan huid en luchtwegen. Steenwol kost slechts €8 per vierkante meter.

Vlasisolatie

Vlasisolatie is een duurzame en natuurlijke manier van isoleren. Het is een flexibel materiaal en daarom gemakkelijk te verwerken in je spouw. Ook is het een milieuvriendelijk materiaal, omdat het recyclebaar is en afbreekbaar. Het zorgt voor een goede geluidsisolatie en temperatuurisolatie. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld minerale wollen, dan is het ook nog relatief goedkoop. Vlasisolatie heeft een lange levensduur en veroudert niet. Daarbij is het een vochtregulerend materiaal en brandveilig. De gemiddelde kosten bedragen €20 per vierkante meter.

UF schuim

UF schuim bestaat uit UF hars. Met een schuimpistool schiet je dit de spouwmuur in, waarna het een chemische reactie ondergaat en hard wordt. UF schuim werd vooral veel in de oliecrisis gebruikt, maar tegenwoordig voldoet UF niet meer als isolatiemateriaal.

Tip: Wil je je huis verduurzamen door middel van zonnepanelen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan het installateurs van zonnepanelen overzicht in bijvoorbeeld Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 06 mei 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

In de video hieronder zie je wat de gevaren zijn van purschuim

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,