Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 31 okt 2017

Waarom voelt mijn huis zo koud

Spouwmuurisolatie met PUR of parelsWanneer jij woont in een woning die gebouwd is na 1930, maar voor 1980 schrik je waarschijnlijk iedere maand weer wanneer je het voorschot betaalt aan je energiebedrijf. En wanneer je dan een jaar lang een hoog maandelijks bedrag hebt mogen betalen krijg je daarna nog eens de jaarafrekening op de deurmat. Je vraagt je af wat je voor energieverslindende apparatuur in je huis hebt staan waardoor je zo’n hoge energierekening hebt. Feit is echter dat de huidige elektrische apparatuur die wordt verkocht functioneert met een zo laag mogelijk energieverbruik. Het merendeel van jouw energierekening bestaat uit het gebruik van aardgas. Je kan op zo’n moment natuurlijk kritisch gaan kijken naar jouw cv-ketel. Heb je een cv-installatie in je huis die efficiënt werkt, dan zal er een andere reden zijn waarom jouw cv installatie zo hard moet werken om jouw huis behaaglijk warm te krijgen. Die reden ligt voor de hand; warmte die jij opwekt in je woning verlaat je huis via de muren. Hierdoor moet jouw cv-extra hard werken en is het resultaat minimaal.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wat is een spouwmuur en waarom zou ik die isoleren

Woningen die gebouwd zijn na 1930 zijn voorzien van spouwmuren. Spouwmuren zijn twee aparte muren die met een tussenliggende ruimte zijn gemetseld. Die tussenliggende ruimte heet de spouw. De oorspronkelijke bedoeling van spouwmuren was dat er een isolerende werking van zou uitgaan. Wanneer er een holte zit tussen twee muren in staat daar lucht stil. Stilstaande lucht heeft een isolerende werking. Warmte van binnenuit kan je woning niet verlaten, en kou van buitenaf kan jouw woning niet binnen komen. In de loop der jaren bleek echter dat dit systeem niet afdoende werkte. Gemetselde muren zijn immers gemaakt van enigszins ademend materiaal, en daardoor staat de lucht in een spouw niet stil. Die lucht is constant enigszins in beweging, waardoor er een koude luchtstroom ontstaat in je muur. Hierdoor kan kou van buitenaf eenvoudigweg door de muren heen je huis binnenkomen. En warmte die jij binnenshuis opwekt met je cv-installatie kan heel eenvoudig je huis verlaten.

Sinds 1980 kwamen er andere bouwtechnische regels aangezien de Nederlandse overheid toen moest gaan werken aan een lagere CO2 uitstoot bij woningen. Sinds 1980 zijn spouwmuren verplicht voorzien van een isolatielaag vanaf de bouw. Hierdoor hoef je in deze modernere woningen minder hard te stoken dan bij oudere woningen het geval is. Omdat jij natuurlijk ook graag wil bezuinigen op je energiekosten ligt de keuze voor een spouwmuurisolatie voor de hand. In veel gevallen is dit heel goed mogelijk, en er zijn diverse isolatiematerialen voorhanden om een spouwmuurisolatie uit te voeren.

Spouwmuurisolatie met PUR

Wanneer je gaat isoleren met PUR spuit een medewerker van een isolatiebedrijf via een nauwgezet gatenschema een vloeistof in jouw spouwmuur. Twee componenten vormen dan binnen jouw spouwmuur een chemische reactie waardoor er gas bij de vloeistof komt, waardoor een schuimlaag ontstaat die een isolerende en vochtwerende werking heeft. Deze methode met PUR is relatief snel en uiterst effectief.

Spouwmuurisolatie met parels

Spouwmuurisolatie met parels klinkt heel luxe. Het gaat in werkelijkheid om piepschuimparels. Je mag dan denken aan een piepschuim plaat die je uit elkaar breekt. De bolletjes die je dan hebt kunnen functioneren als isolatiemateriaal. Wanneer de piepschuim parels samen met een lijmachtige vloeistof in je muur worden gespoten vormt het materiaal een isolerende laag. Omdat er in piepschuim behoorlijk veel lucht zit – per bolletje is 98 procent lucht, de resterende 2 procent is polystyreen oftewel EPS – krijg je een isolerend effect van stilstaande lucht.

Isoleren met PUR of parels

Wanneer je een woning gaat isoleren wil je dat natuurlijk doen op een manier waarop jij het hoogste rendement behaalt. Daarnaast wil je uiteraard je investering ook weer zo snel mogelijk terugverdienen. Je gaat dan vergelijken welk materiaal jou het hoogste rendement bezorgt, welk materiaal jou het minste kost en welk materiaal het minst belastend is voor het milieu; ook de duurzaamheid is immers tegenwoordig van het grootste belang. We hebben daarom de voordelen en de nadelen van de beide methodes van isolatie met elkaar vergeleken om jou te helpen bij het maken van een keuze voor een geschikte isolatie van de spouwmuur van jouw woning.

Voordelen en nadelen van PUR

Voordelen van spouwmuurisolatie met PUR zijn onder andere:

  • Het materiaal hecht zich door de chemische reactie die ontstaat tussen de twee vloeistoffen perfect aan de wanden van je spouw. Hierdoor ontstaat een sluitende massa die toch meer dan genoeg stilstaande lucht bevat om goed isolerend te werken.
  • Het materiaal werkt vochtwerend door de afsluitende werking van het PUR materiaal. Vocht van buitenaf kan je woning niet binnendringen en derhalve kan er geen schimmelvorming ontstaan binnen je spouwmuur.

Nadelen van spouwmuurisolatie met PUR zijn echter helaas ook bekend:

  • Isolatie met PUR is lastig te verwijderen mocht dit ooit nodig zijn, omdat het materiaal zich juist zo goed heeft gehecht aan de beide kanten van de spouw.
  • Bij isolatie met PUR vindt gasvorming plaats. Het is om deze redenen dat PUR nauwelijks nog wordt gebruikt bij vloerisolatie, maar ook bij isolatie via de spouwmuur komt er nog enigszins gas je woning in gedurende de eerste periode na de spouwmuurisolatie met PUR. Wanneer jij last hebt van luchtwegproblemen zoals CARA of astma zal je extra gevoelig reageren hierop. Deze problemen door gasvorming kunnen enkele uren tot enkele maanden aanhouden.
  • De boorgaten bij isolatie met PUR zijn relatief groot. Hoewel de boorgaten worden dichtgemaakt nadat de spouwmuur is geïsoleerd met PUR blijf je ze toch nog wel zien.
  • Isolatie met PUR kan een kostbare aangelegenheid zijn.

Voordelen van isoleren met parels

Een spouwmuurisolatie met EPS parels heeft ook zijn eigen specifieke voordelen:

  • EPS parels zorgen ervoor dat je muur toch nog kan blijven ademen, omdat ze luchtdoorlatend zijn.
  • EPS is volledig reukloos en gasloos en schimmelwerend.
  • EPS is een voordelige methode om te isoleren.
  • EPS is geschikt voor hele kleine spouwen. Het materiaal is al geschikt voor een spouw vanaf 3 centimeter.
  • De boorgaten voor EPS spouwmuurisolatie zijn relatief klein. Hierdoor is het eenvoudiger om de boorgaten naderhand onzichtbaar weer te dichten.

Nadeel van isolatie met parels

De nadelen van isolatie met parels zijn te verwaarlozen. Het materiaal heeft hooguit een ietwat lagere geluidswerende functie dan PUR.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan