Spouwisolatie: voorwaarden + alternatieven

luchtspouw

Spouwmuurisolatie wordt vaak als de meest efficiënte manier omschreven om je woning te isoleren. De prijs/kwaliteit verhouding is erg goed en ook al kun je er geen torenhoge isolatiewaarden mee bereiken, de resultaten die je boekt voor het geld dat je betaalt zijn nog ongeëvenaard. Spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd door een isolatiemateriaal je spouw in te spuiten totdat deze is gevuld en je muur een isolatiewaarde krijgt. Om dit te kunnen uitvoeren moeten je gevelmuren aan een aantal eisen voldoen. Daarnaast is het verstandig om te berekenen welke resultaten jij ermee kunt behalen en wat eventueel de alternatieven zijn. In dit artikel vind je alle antwoorden.

De voorwaarden voor spouwmuurisolatie

Prijzen voor spouwmuurisolatie beginnen bij €15 per vierkante meter. Hiermee is het de goedkoopste isolatiemethode van dit moment. De werkzaamheden zijn snel uitgevoerd, niet erg arbeidsintensief en voornamelijk machinaal. Het klinkt dus als een ideale isolatiemethode, maar niet alle gevelmuren komen in aanmerking voor spouwmuurisolatie. Deze moeten aan een aantal eisen voldoen.

  • Spouw: allereerst moet je een spouwmuur hebben. Woningen met een bouwjaar van tussen 1920 en 1975 zijn bijna altijd voorzien van spouwmuren.
  • Geschikte spouw: de spouw moet niet alleen aanwezig zijn, maar moet ook geschikt zijn. Dat betekent dat deze niet op zo’n mate vervuild is, cementhaarden bevat of spouwankers heeft dat het niet kan worden opgelost. Een specialist zal een endoscopisch onderzoek van je spouw uitvoeren om te kijken of deze geschikt is.
  • Brede spouw: je spouw hoeft niet heel erg breed te zijn, maar met een bredere spouw kun je wel hogere isolatiewaarden realiseren. Daarnaast zijn er materialen zoals vlokken van glaswol die niet bij smallere spouwen kunnen worden toegepast.
  • Goede muren: als jouw gevelmuren aan renovatie toe zijn en grote gebreken vertonen, dan is het beter om dat eerst uit te laten voeren voordat je je spouw laat isoleren.
  • Goede gevelbekleding: over het algemeen is gevelbekleding die waterafstotend is minder geschikt voor spouwmuurisolatie. Het water kan er dan namelijk niet in, maar ook niet uit. Dat kan leiden tot vochtproblemen in je muren.

De resultaten

De resultaten die je met spouwmuurisolatie boekt zijn afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en de dikte van je spouw. Over het algemeen worden er drie gangbare isolatiematerialen aangeboden, maar als je wat verder kijkt zal je zien dat er veel meer mogelijk is. Glaswol, EPS parels en purschuim zijn de meest aangeboden opties. In de onderstaande tabel vind je enkele kenmerken van deze materialen plus de isolatiewaarden die je per dikte kunt behalen.

MateriaalKostenLambdawaarde*Uiteindelijke Rc-waarde**
Glaswol€15 – €25 per m20,031 – 0,044 W/m.KRc 1,5 – 3 m2K/W
EPS parels€20 – €30 per m20,031 – 0,045 W/m.KRc 1,5 – 3 m2K/W
Purschuim€25 – €35 per m20,023 -0,028 W/m.KRc 2,2 – 3,9 m2K/W

*De lambdawaarde vertelt je hoeveel warmte een materiaal doorlaat. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert.

**De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de gehele muur en deze vertelt je hoeveel warmte je geïsoleerde muur na de werkzaamheden tegenhoudt. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie. De Rc-waarden in deze tabel zijn voor spouwmuren van 5 tot en met 8 centimeter dik.

Geen energieneutrale woning

Als jij je spouwmuren wilt laten isoleren om je woning energieneutraal te maken, dan zal je een andere methode moeten kiezen. Voor een energieneutrale woning moet de uiteindelijke Rc-waarde van de muren in de schil van je woning namelijk minimaal 4,5 m2K/W bereiken. Nieuwbouwwoningen moeten volgens het Bouwbesluit werken en voldoen hier daarom al automatisch aan. Wil je een bestaande woning tot dat niveau isoleren, dan heb je óf een hele brede spouw nodig, óf een alternatieve isolatiemethode.

De alternatieven

En dat brengt ons automatisch bij de alternatieve methoden die je tot je beschikking hebt als je je gevelmuren wilt laten isoleren. Heb je geen spouwmuur of wil je hogere isolatiewaarden behalen, dan zal je flink moeten investeren. De enige manier om je muren te isoleren als spouwmuurisolatie geen optie is, is door het isolatiemateriaal tegen de binnen- of buitenkant van de muren aan te brengen. Dat houdt dus een volledige renovatie in van je muren, want deze moeten eerst worden gerepareerd en voorbereid, het isolatiemateriaal wordt aangebracht en de muren worden afgewerkt. Doe je dit via de buitenkant, dan houd je er een nieuwe gevel aan over en dat is dan ook de meest gekozen optie. Vooral als de gevelmuren al aan renovatie toe waren is het aanbrengen van isolatiemateriaal een kleine extra moeite. Je betaalt dan wel gemakkelijk €100 per vierkante meter voor de complete werkzaamheden.

Spouwmuurisolatie is de ideale isolatiemethode

Van alle isolatiemethoden levert spouwmuurisolatie voor de laagste prijs het meeste op. Het is dan ook niet vreemd dat dit één van de meest populaire manieren is om woningen beter te isoleren. Het wordt ook gesubsidieerd via de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Vanaf 2021 valt het onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Wil jij voor weinig geld meer wooncomfort creëren, duurzamer wonen en geld besparen, dan is spouwmuurisolatie een uitstekende manier om dat voor elkaar te krijgen.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvend een offerte binnen een dag?

Ontdek de snelheid en het gemak van onze service. Binnen een dag al een scherpe offerte! Vakkundig geplaatst en een duurzaam resultaat.