Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 13 mrt 2020

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld €15 per vierkante meter en deze investering heb je binnen 4 jaar terugverdiend. Je moet hier natuurlijk wel een spouw voor hebben en deze vind je eigenlijk alleen in woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980. Als jij een spouw hebt en deze is niet geïsoleerd, dan is dat met spouwmuurisolatie snel en goedkoop op te lossen. Het onderstaande stappenplan kun je gebruiken om de werkzaamheden in te plannen.

Stap 1: wat voorbereidend werk

Voordat je de werkzaamheden gaat inplannen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je gevel in goede staat verkeert. Ook zijn er enkele andere onderdelen aan je woning die je het beste even langsloopt.

 • De kruipruimte: heb je een kruipruimte, dan is er een kans dat deze ventileert via de spouw. Als je de spouw gaat isoleren, dan kan de kruipruimte niet meer op die manier geventileerd worden. Het is wel belangrijk dat je alternatieve ventilatie regelt, want anders kunnen er zich vochtproblemen ontwikkelen onder je woning.
 • De dakgoot en het dak: als je dakgoot of je dak lekt, dan kan dit water de spouw in komen. Het is niet de bedoeling dat het isolatiemateriaal nat wordt. Controleer daarom je dakgoot op verstoppingen en lekkages en je dak ook. Laat deze verhelpen voordat je de spouw laat isoleren.
 • De gevel: als laatste doe je een controle van de gevel. Als je met de muren bezig gaat is dit het moment om ze een facelift te geven. Je kunt de gevel laten reinigen, scheurtjes en gaatjes laten repareren en deze eventueel laten impregneren. Zorg er wel voor dat de muur nog steeds kan ademen, want anders kunnen de isolatiewerkzaamheden niet plaatsvinden.

Stap 2: een isolatiebedrijf vinden

Nu je muren weer in goede conditie verkeren en je problemen met lekkages en ventilatie hebt opgelost is het tijd om een isolatiebedrijf te vinden. Hiervoor kun je het volgende stappenplan hanteren.

 1. Maak een lijst van alle isolatiebedrijven in jouw omgeving die spouwmuurisolatie kunnen uitvoeren.
 2. Selecteer maximaal 6 bedrijven die je wilt benaderen voor een offerte. Kijk of ze het materiaal gebruiken dat jij zoekt en dat ze kwalitatief werk leveren.
 3. Benader deze 6 bedrijven voor een offerte. Ze zullen mogelijk een afspraak maken om je muren te komen bekijken.
 4. Verzamel de offertes en controleer of ze compleet zijn. Kijk of over de arbeidskosten het verlaagde btw-tarief van 6 procent gerekend is en of extra uitgaven zoals voorrijkosten zijn genoemd. Ook moet er een duidelijke omschrijving staan van de werkzaamheden die ze voorstellen uit te voeren.
 5. Maak een vergelijking van de offertes en controleer de bedrijven op kwaliteit en vakmanschap (keurmerken zijn hier een goede indicator van), op de voorgestelde diensten, op klantvriendelijkheid (recensies, referenties enzovoort), op prijs en andere punten die je belangrijk vindt.
 6. Kies een bedrijf uit waarmee je verder wilt gaan. Deze zal het beste pakket aan kunnen bieden voor de meest gunstigste prijs.

Stap 3: een endoscopisch onderzoek

Goede isolatiebedrijven zullen altijd een endoscopisch onderzoek willen doen van je spouw. Er wordt dan een camera ingebracht om te kijken wat de status is van binnen. Ze proberen op die manier te zien of de spouw schoon is, of er geen spouwankers aanwezig zijn of dat slecht metselwerk cementbaarden heeft veroorzaakt. Het kan zijn dat je spouw eerst moet worden schoongemaakt en dat deze ankers en baarden moeten worden aangepakt. In sommige gevallen kan uit een endoscopisch onderzoek blijken dat je spouwmuurisolatie niet door kan gaan. Dit zijn vaak wel uitzonderingen en goede isolatiebedrijven hebben ook voor slechte spouwen een professionele oplossing.

Stap 4: de dagen voor de werkzaamheden

Nu alles is ingepland is er nog weinig anders te doen voor je dan wachten tot de datum is aangebroken. Je kunt vrij vragen van je werk en je kunt oppas regelen voor je kind(eren). Het is verstandig om te kijken of alle muren gemakkelijk te bereiken zijn en eventueel speelgoed, plantenbakken en rommel te verwijderen. Zorg er ook voor dat er voldoende koffie en thee in huis is zodat je de werklieden een bakje aan kunt bieden.

Stap 5: de isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd

Tijdens de werkzaamheden houd je toezicht, beantwoord je vragen en vraag je af en toe of er behoefte is aan een drankje. Naderhand kun je nog wel een aantal punten bespreekbaar maken. Dat is gemakkelijker nu dan later via de telefoon.

 • Zijn er instructies die je moet opvolgen, bijvoorbeeld omdat het materiaal moet drogen?
 • Moet er nog een vervolgafspraak worden ingepland?
 • Wat is de garantieregeling en waar wordt deze over gegeven?
 • Is het budget niet overschreden?

Stap 6: de afronding

Nu je muren geïsoleerd zijn zal je direct merken dat het aangenamer is in huis. Je bent nu al druk aan het besparen, maar er zijn nog een aantal taken die moeten worden afgerond.

 • Controleer de eindfactuur en kijk of de arbeidskosten met 6 procent btw zijn belast.
 • Als er onduidelijkheden zijn, contacteer dan het isolatiebedrijf voordat je betaalt.
 • Voldoe de factuur en betaal het nog openstaande bedrag.
 • Ga online en schrijf een recensie over het isolatiebedrijf.

Vergelijk offertes

Met dit stappenplan kun je een feilloze isolatie van je spouwmuur inplannen en wij kunnen je ook helpen aan offertes van betrouwbare en regionale isolatiebedrijven. Via onze vergelijkingstool kun je niet alleen geld besparen maar ook het beste bedrijf uitkiezen voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden.

One thought on “Stappenplan spouwmuurisolatie kopen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 06 mei 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

In de video hieronder zie je wat de gevaren zijn van purschuim

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,