Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 nov 2017

Grootste fouten bij spouwmuurisolatieHet isoleren van de spouw is een relatief makkelijke ingreep. De spouw is de lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur en deze wordt tijdens de werkzaamheden gevuld met een isolatiemateriaal. Via een aantal gaten in de gevel wordt dit materiaal onder hogedruk de spouw ingespoten. Nadat de spouw voldoende is gevuld worden de gaten gedicht en zie je niets meer van de werkzaamheden. De isolatie kan binnen een dag worden aangebracht, je ondervindt hier nauwelijks overlast van en het is relatief goedkoop. Een simpele methode waarbij niet veel mis kan gaan, zou je denken. Hier vind je echter een overzicht van de vijf meest voorkomende fouten die bij spouwmuurisolatie worden gemaakt en kun je lezen hoe je dit soort situaties kunt voorkomen.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Een slechte voorbereiding

Voordat de isolatiespecialist gaat beginnen met de werkzaamheden is het belangrijk dat hij een goede inspectie uitvoert van je woning en samen met jou aan de hand van de constateringen een plan maakt. De ligging van het huis, de dikte van de spouw en de voegen, de staat van de spouw, het budget dat je hebt en de verwachtingen van het materiaal spelen hierin allemaal een rol. De specialist moet je adviseren over de mogelijkheden en beperkingen zodat je samen de juiste beslissingen kunt maken.

Het verkeerde isolatiemateriaal wordt gebruikt

Tijdens het isoleren van de spouw is het belangrijk dat het juiste materiaal wordt gebruikt voor jouw specifieke omstandigheden. Een laag isolerend materiaal zal in een dunne spouw bijvoorbeeld niet veel verschil kunnen maken. Heb jij een smalle spouw, kies dan voor een zo hoog mogelijke isolatiewaarde en een materiaal dat hier makkelijk in kan worden gespoten, zoals HR++ EPS-parels. Staan jouw muren bloot aan wind? Dan zullen deze over het algemeen kouder zijn en is er ook meer isolatiemateriaal nodig om de werking effectief te maken. Heeft jouw spouwmuur kleine voegen, dan is er een spuit met een kleinere opening nodig en niet alle isolatiematerialen passen daardoor. Daarnaast hebben de verschillende isolatiematerialen verschillende kenmerken. Wil je naast isolatie ook geluiddemping, dan kan glaswol een goede keuze zijn. Heb je kleine problemen met doorslaand vocht, dan kan PUR-schuim deze oplossen.

Het endoscopisch onderzoek wordt niet gedaan

Voordat de werkzaamheden worden aangevangen, is het belangrijk dat de spouw wordt geïnspecteerd. Dit wordt gedaan door een endoscopisch onderzoek waarbij een camera de muur in wordt gebracht. Als de spouw niet van tevoren wordt gecontroleerd, dan kan het zijn dat het isolatiemateriaal wordt aangebracht terwijl er nog vuil of cementbaarden in de spouw zitten die eerst moeten worden verwijderd. Wordt dit niet gedaan voordat het isolatiemiddel wordt ingespoten, dan zal de isolatiewaarde minder zijn, kan het materiaal niet goed aan de muren hechten en kunnen koudebruggen en vochtproblemen ontstaan.

De gevel is ongeschikt

Behalve een schone spouw moet de gevel ook gemaakt zijn van geschikt materiaal. Als deze geglazuurde stenen bevat of dampdichte verf, en je brengt vervolgens een isolatiemateriaal aan in de spouw, dan kan de buitenmuur niet goed ademen en kun je vochtproblemen krijgen. Is je gevel gemaakt van strengpers stenen of verblend stenen, die niet goed tegen vorst kunnen, dan kunnen deze in de winter barsten omdat het ingetrokken vocht bevriest en uitzet. In dit geval kun je de gevel beter eerst laten impregneren voordat je de spouwmuurisolatie laat uitvoeren.

De isolatiewerkzaamheden worden te snel uitgevoerd

Een isolatiebedrijf dat te vol zit geplant en haast heeft kan de werkzaamheden afraffelen. Ze kunnen bijvoorbeeld te weinig gaten maken in de gevel en daardoor zal het isolatiemateriaal niet aansluiten. Hierdoor kan er binnenshuis tocht ontstaan, vermindert de isolatiewaarde en zullen gedeeltes van de binnenmuren kouder aanvoelen.

Problemen voorkomen

Bovenstaande problemen komen soms voor bij bedrijven die geen garantie kunnen laten zien van de kwaliteit die ze leveren. Deze zijn vaak ook goedkoper, maar dus niet altijd beter. Wil je zeker weten dat je kwaliteit in huis haalt, dan kun je het beste een gecertificeerd bedrijf aannemen. Deze zijn aangesloten bij een vakvereniging die ze regelmatig controleert op punten zoals kwaliteit, milieuvriendelijkheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Een bekende vakvereniging waar je naar uit kunt kijken is de IKOB-BKB. Certificeringen getuigen ook van een betere kwaliteit en professionaliteit. Heeft een bedrijf bijvoorbeeld het KOMO-certificaat dan weet je dat ze aan de wettelijke eisen voldoen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Behalve certificaten en brancheverenigingen, kun je ook altijd recensies lezen over het bedrijf in kwestie. En wat ook erg interessant kan zijn om te zien hoe professioneel een bedrijf is, zijn hun reacties op klachten en kritiek.

Offertes vergelijken

Wil je in contact komen met een betrouwbaar isolatiebedrijf in jouw omgeving? Gebruik dan onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en verplicht je niet tot aankoop, maar kan je binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken om zo het beste bedrijf te vinden met de beste deal.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

In de video hieronder zie je wat de gevaren zijn van purschuim

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om