Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 nov 2017

luchtspouwTegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen voorzien van een geïsoleerde spouwmuur. Een spouwmuur is een gevelmuur die simpel gezien bestaat uit drie onderdelen, het buitenspouwblad, de spouw en het binnenspouwblad. De spouw is een lege ruimte tussen de twee bladen die functioneert als een barrière tegen doorslaand vocht. In plaats van diep in de muren door te dringen en het woongedeelte te bereiken, verdampt het vocht in de spouw en wordt dit afgevoerd door middel van ventilatie. Deze ventilatie vermindert ook de kans op schimmelvorming. Een ander onderdeel van een spouwmuur is de luchtspouw.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wat is een luchtspouw?

Onder de luchtspouw wordt het gedeelte van de spouw verstaan dat nog open is. Bevat een spouwmuur geen isolatiemateriaal, dan is de gehele muur een luchtspouw. Is er in de spouw wel isolatiemateriaal aangebracht, dan is de luchtspouw het gedeelte wat is vrijgelaten voor de ventilatie. De functie van de luchtspouw is dus het ventileren van de buitenmuur, het tegengaan van vochtproblemen en het afvoeren van doorslaand vocht.

Is een luchtspouw noodzakelijk?

De luchtspouw wordt bewust opengelaten zodat deze bovengenoemde functies kan realiseren. Toch is een luchtspouw niet in alle situaties noodzakelijk. Tijdens een isolatie van een bestaande lege spouwmuur wordt deze van buitenaf gevuld met isolatiemateriaal en verdwijnt de luchtspouw dus volledig. Dit kan doordat de meeste isolatiematerialen een vochtafstotende functie hebben en op die manier het doorslaande vocht tegenhouden. Het is wel belangrijk dat je gevel dan uit een ademende steensoort bestaat, zodat vocht dat binnendringt nog wel een uitweg kan vinden. Het isolatiemateriaal van nieuwbouwmuren wordt tegen de binnenmuur bevestigd en staat los van de buitenmuur. Nieuwbouwwoningen hebben dus nog wel een luchtspouw. Dit is echter enkel en alleen omdat deze muur ter plekke zo wordt opgebouwd. Spouwmuurisolatietechnieken en -materialen zijn erop gemaakt zodat je muur ook zonder luchtspouw goed kan functioneren.

Het belang van goede isolatie

Als je je luchtspouw wilt isoleren, dan is dit altijd een goed initiatief. Voor jezelf is dit goed, omdat je minder hard hoeft te stoken en dus geld kunt besparen op de energiekosten. Je zal dan minder belastend worden voor het milieu, omdat je minder CO2-uitstoot en minder gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Ook wordt het klimaat binnenshuis aanzienlijk aangenamer, omdat er geen sprake meer is van tocht en trek. De warmte wordt dus gelijkmatiger verdeeld.

Spouwmuurisolatie

Muren die niet geïsoleerd zijn laten gemiddeld 25 procent van de door jouw verwarmingssysteem opgewekte warmte door. Er zijn drie manieren om dit tegen te gaan, namelijk spouwmuurisolatie, het isoleren van de binnenkant van de muur of isolatie langs de gevel. Spouwmuurisolatie is van deze drie opties verreweg het goedkoopste, het snelste en het makkelijkste. Het isolatiemateriaal wordt via een aantal gaten in de gevel onder hogedruk de spouw in gespoten, totdat deze voldoende is gevuld. Hierdoor duren de werkzaamheden niet langer dan een dag en veroorzaken ze minimale overlast. Deze methode is echter alleen mogelijk als je een luchtspouw hebt. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt tussen de 3 en 5 jaar.

Hoe herken je een spouwmuur?

Er zijn twee manieren waarop je vast kunt stellen of jouw woning spouwmuren heeft. Het eerste wat je kunt doen is kijken naar het bouwjaar. Is jouw huis na 1920 gebouwd, dan is er een grote kans dat deze spouwmuren heeft. Vanaf 1967 zijn deze spouwmuren ook geïsoleerd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en werden er nog steeds wel woningen met solide muren gebouwd. Een tweede test die je kunt doen is het opmeten van je muren. Dit doe je bij het raamkozijn of in de deurpost. Zijn je muren van buitenkant tot binnenkant breder dan 24 centimeter, dan betreft het hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur. Is deze smaller, dan is er geen spouw of is de spouw erg smal.

Endoscopisch onderzoek

Als je wilt weten in welke staat jouw luchtspouw zich verkeert en of deze is voorzien van voldoende isolatiemateriaal, dan kun je een endoscopisch onderzoek laten doen. Tijdens dit onderzoek wordt een camera de spouw ingebracht zodat de expert precies kan zien wat zich hier bevindt. Wat hij hier aantreft is bepalend voor de eventuele volgende stappen. Cementbruggen, vuil, zand, schimmel en bouwafval moeten eerst verwijderd worden zodat de spouw schoon is voordat het isolatiemateriaal wordt ingespoten. Oud isolatiemateriaal kan zijn verzakt of vergruisd en dat zal vaak ook eerst moeten worden verwijderd. Vooral het schuim dat in de jaren ’80 in spouwmuren werd aangebracht is nogal eens van slechte kwaliteit. Een endoscopisch onderzoek kan je alle antwoorden geven op de vragen die je hebt wat betreft de staat van je luchtschouw.

Vergelijk offertes

Wil je graag in contact gebracht worden met een isolatiebedrijf of een expert die je kan helpen bij het onderzoeken van je luchtspouw, dan kun je dit doen met onze vergelijkingstool. Deze tool kun je gratis en vrijblijvend gebruiken. Binnen een korte tijd krijg je dan een aantal offertes toegestuurd ven bedrijven uit jouw omgeving die je kunnen vertellen wat de eventuele kosten zijn voor jouw klus en wie dit het beste voor je zou kunnen oppakken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan