Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 30 okt 2017

Spouwmuur minimale dikteIn het Bouwbesluit van 2012 staat vastgelegd dat de spouw van een nieuwbouwmuur minimaal 2 centimeter breed moet zijn. Een spouwmuur bestaat uit twee buitenmuren (ook bladen genoemd) waartussen zich een lege ruimte bevindt. Deze lege ruimte heet de spouw, en is bedoeld om het doorslaande water van neerslag dat de buitenmuur intrekt af te voeren voordat het de binnenmuur kan bereiken. De spouw zelf is meestal 8 tot 10 centimeter breed en wordt gevuld met een isolatiemateriaal. Om de ventilerende functie van de spouw dan niet kwijt te raken wordt er een ruimte overgelaten die dus wettelijk minimaal 2 centimeter breed moet zijn.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De minimale dikte van de muur

Er is niets vastgelegd in het bouwbesluit wat betreft de minimale dikte van de gehele muur. Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed. In realiteit zijn deze afmetingen dus meestal groter.

De opbouw van een spouwmuur

Een spouwmuur is op een speciale manier opgebouwd, zodat er de ultieme isolatiewaarde uit wordt gehaald, er geen sprake zal zijn van doorslaand- of optrekkend vocht en de muur je constructie veilig kan dragen. Hier vind je de belangrijkste onderdelen van binnen naar buiten.

  • Het binnenspouwblad: de binnenste muur van de spouwmuur grenst aan je woongedeelte. Deze is vaak gebouwd van sterke en grote snelbouwblokken, van beton, zandsteen of baksteen. Deze muur is dragend, dus ook dik en sterk. Aan de binnenkant wordt hij afgewerkt met een gipspleister, zodat je een vlakke ondergrond hebt om deze te behangen of te verven.
  • Het isolatiemateriaal: het isolatiemateriaal wordt direct tegen het binnenspouwblad aan geplaatst, in de spouw van de muur. Het wordt hier op zijn plaats gehouden door afstandhouders. De meest gangbare isolatiematerialen die hiervoor worden gebruikt zijn minerale wol of kunststofschuim. Als deze goed geplaatst zijn zullen ze geen koudebruggen veroorzaken.
  • De spouw: de ruimte die tussen de muren overblijft is de spouw. Dit is een geventileerde lege kier van minimaal twee centimeter breed. Mocht er water van neerslag door het buitenspouwblad dringen, dan kan het hier verdampen en worden afgevoerd. De ventilatie zorgt er ook voor dat de kans op schimmel wordt geminimaliseerd en de muur snel uit kan drogen.
  • Waterkering: een ander potentieel probleem met vocht in de muren wordt opgelost met een waterkering. Dit is een waterwerende laag die op de basis van de muur wordt aangebracht. Optrekkend vocht kan dan niet verder de muur in en doorgeslagen vocht kan dan worden afgevoerd. Sommige muren bevatten twee waterkeringen, de tweede op de hoogte van de ramen.
  • Het buitenspouwblad: de buitenmuur heeft vooral een decoratieve functie en geen dragende functie. Deze is dan ook niet erg breed en gemaakt van bakstenen of betonnen stenen. Om de twee tot drie meter wordt een open voeg geplaatst waardoor de spouw kan ventileren. Het buitenspouwblad wordt bevestigd aan de binnenmuur met spouwhaken.

Waarom goede isolatie?

In het Bouwbesluit van 2012 zijn strenge eisen vastgelegd wat betreft de isolatiewaardes van nieuwbouw. Er wordt niets gezegd over een minimale dikte van de spouwmuur, maar om een bepaalde isolatiewaarde te behalen moet de spouw breed genoeg zijn zodat er voldoende isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Maar naast een wettelijke verplichting is het isoleren van je muur natuurlijk ook voordelig voor jou. Als de warmte niet meer via de muren of andere gedeeltes van de woning kan verdwijnen, blijft deze langer behouden en hoeft je verwarming niet hard te werken om dezelfde temperatuur te handhaven. Hierdoor betaal je minder stookkosten, gaat je CO2-uitstoot omlaag en gebruik je minder fossiele brandstoffen. Het klimaat binnenshuis zal ook beter voelen. De warmte is gelijkmatiger verdeeld en er is geen tocht of trek. Door je nieuwbouw goed te isoleren ben je dus vriendelijker voor het milieu, voor je portemonnee en bevorder je het comfort in je woonruimte. 

Goede ventilatie

Waar je wel rekening mee moet houden is dat goed geïsoleerde bouwwerken ook slecht ventileren. Alle kieren en gaten zijn immers afgesloten. Ventilatie is nodig om condensatie van de waterdamp in de lucht te voorkomen en om voor jou en je huisgenoten gezonde lucht aan te leveren om te ademen. De meeste nieuwbouwwoningen worden daarom uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Deze zorgt voor een luchtstroom en brengt lucht van buiten naar binnen en vice versa. Hiermee zal condensatie zich niet op je binnenmuren en ramen kunnen vormen en heb je altijd gezonde lucht zonder dat je hier een raam voor open hoeft te zetten.

Vergelijk offertes

Wil je graag in contact komen met een aannemer, of wil je meer informatie wat betreft het bouwen van een spouwmuur en de financiële gevolgen? Dan gebruik je hier gratis en vrijblijvend onze vergelijkingstool. Deze tool kan je binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven uit jouw omgeving waardoor je een goed beeld krijgt van wat de markt te bieden heeft. Zo kun je de beste beslissingen maken wat betreft jouw spouwmuurklus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan