Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 jul 2021

Spouwmuurisolatie is een snelle manier om je huis te verduurzamen: de isolatieklus is binnen een dag geklaard. Ook is spouwmuurisolatie makkelijk aan te brengen: je boort gaten in de muur, waardoor je het isolatiemateriaal naar binnen blaast of spuit. Als laatste is spouwmuurisolatie een van de goedkoopste manieren om je huis te verduurzamen: spouwmuurisolatie kost gemiddeld tussen de €785 en €2500 afhankelijk van de grootte van je huis en het materiaal dat je gebruikt. Er kunnen zich echter gevallen aandienen, waar je geen spouwmuurisolatie kunt toepassen. Wat moet je dan doen?

Voordelen spouwmuurisolatie

Heb je een spouw en twijfel je nog of je moet isoleren, bedenk dan dat spouwmuurisolatie vele voordelen met zich meebrengt die opwegen tegen de prijs die je moet betalen:

  • Het grootste voordeel is dat je bespaart op je stookkosten en dus minder geld kwijt bent aan je energierekening.
  • Ook neemt je wooncomfort toe. In de wintermaanden blijft het warmer in huis en in de zomer blijft het juist koeler.
  • Vochtproblemen zijn verleden tijd en schimmel heeft geen houvast meer.
  • Lange levensduur van spouwmuurisolatie

Het grote nadeel van spouwmuurisolatie is dat niet iedere woning een te isoleren spouw heeft of zelfs helemaal geen spouw bevat.

Oude woningen

Niet voor iedere woning is spouwmuurisolatie dus weggelegd. Woningen van voor 1930 hebben vrijwel nooit een spouw in de muren ingebouwd. Spouwmuurisolatie is dus geen mogelijkheid om je huis energiezuiniger te maken. Bij dit type woningen heb je gelukkig wel andere opties. Je kunt een isolerende laag aan de binnenkant van je woning laten aanbrengen, waarmee je de warmte alsnog voor een groot deel binnenshuis houdt. Of je isoleert je muur vanaf de buitenkant.

Isolatie via de buitenmuur

Isolatie via de buitenmuur plaats je aan de buitenmuur. Deze manier van isoleren is duurder dan spouwmuurisolatie, maar het brengt dezelfde voordelen met zich mee: hoger wooncomfort en lagere energierekeningen. Tevens kun je met deze manier van isoleren een dikkere laag isolatiemateriaal aanbrengen. Een huis zonder dit type van isolatie verliest veel warmte, waardoor je de verwarming sneller moet aanzetten met als gevolg hoge energierekeningen. Laat je jouw woning via de muur isoleren, dan kun je al rond de €850 per jaar besparen. Het kost je eenmalig circa €19.000, maar voor deze hoge kosten kun je je beroepen op de subsidieregeling ISDE.

Buitenmuurisolatie of spouwmuurisolatie?

Ofschoon spouwmuurisolatie goedkoper is, zeker na aftrek van de ISDE subsidie, levert buitenmuurisolatie een hoger voordeel op omdat je meer bespaart per jaar. Heb je dus geen spouw in je woning of is deze te klein om te isoleren, dan is buitenmuurisolatie een goede optie. Voordat je deze keuze kunt maken, kun je door middel van deze handige tips uitsluiten of je een spouw hebt:

  • Dikte van je muur
  • Bouwjaar woning
  • Bouwtekening van je woning
  • Heb je ventilatieroosters?
  • Boor gaten in muur

Isoleren met voorzetwand

Wanneer je ontdekt hebt dat je geen spouw hebt of een spouw hebt die moeilijk te isoleren is door de minimale dikte, en wanneer je buitenmuur isoleren niet mogelijk is, dan heb je nog een derde optie: isolatie door middel van een voorzetwand aan de binnenkant van de muur. In een gemiddelde hoekwoning bespaar je €230 per jaar, wanneer je gebruikmaakt van voorzetwanden. Het plaatsen kost je €1200 voor een oppervlakte van circa dertig vierkante meter en het laten plaatsen van een voorzetwand voor een oppervlakte van dertig vierkante meter kost je €3100. Een voorzetwand met isolatie kost gemiddeld namelijk €30 á €40 per vierkante meter.

Verbeteren spouwmuurisolatie

Een voorzetwand is ook het middel bij uitstek om je spouwmuurisolatie nog beter te maken. Spouwmuurisolatie heeft van zichzelf een RC-waarde van 1.7. In combinatie met een voorzetwand kun je deze waarde opkrikken tot 4.0 of meer. Met deze waarde houd je warmte nog beter vast, waardoor je huis nog beter geïsoleerd is. Let er wel op of je vochtproblemen hebt. Heb je deze niet, dan zul je die niet veroorzaken door het plaatsen van een voorzetwand. Heb je ze echter wel, dienen deze eerst verholpen te worden. Wel heb je bij een voorzetwand een damp remmende laag nodig aan de kamerkant. Deze laag voorkomt vochtproblemen.

Hoe isoleer je met voorzetwanden?

Binnen in je huis plaats je de voorzetwand tegen de binnenmuur aan. Daarna kun je deze muur verven of stucen, zodat het een geheel vormt met je interieur. Een nadeel is wel dat je muren dus iets naar binnen komen, waardoor je maximaal tien centimeter ruimteverlies hebt. Voorzetwanden kun je het beste plaatsen in ruimtes, die je veel gebruikt en waarin veel gestookt wordt, zoals de woonkamer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 06 mei 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

In de video hieronder zie je wat de gevaren zijn van purschuim

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,