Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 07 sep 2023

Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste manieren om je spouwmuur na te isoleren. Veel huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben namelijk een spouw tussen de buiten- en binnenmuur, waardoor warmte je huis kan verlaten. Om dit te voorkomen, vul je deze spouw op met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende isolatiematerialen mogelijk, zoals isolatieschuim. Aminotherm is hiervan een voorbeeld.

Voordelen spouwmuurisolatie

In de inleiding werd het al kort even genoemd, maar het isoleren van je spouwmuur zorgt voor een warmer leefklimaat in huis omdat warmte niet langer door de spouw kan ontsnappen. Vanwege de isolatie wordt tevens in de zomermaanden de koelte in huis beter bewaard. Verdere voordelen zijn:

 • Besparing op je energiekosten
 • Geen vocht en schimmel meer door vermindering vocht in huis, dus een toename van je gezondheid
 • Lange levensduur van spouwmuurisolatie
 • Minder gas in huis leidt tot een daling van je CO²-uitstoot

Waarom kiezen voor isolatieschuim in je spouwmuur?

Het werken met isolatieschuim brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Heeft een gunstige isolatiewaarde
 • Heeft een lange levensduur
 • Schuim is wanneer aangebracht krimpvrij, winddicht en vochtwerend
 • Het is een ademend materiaal, waardoor vocht kan ontsnappen
 • Brandwerend materiaal
 • Aanbrengen levert geen schade aan gezondheid op
 • Zorgt voor een naadloze afdichting van hoeken en kieren

Wat is Aminotherm isolatieschuim?

Aminotherm isolatieschuim is bedoeld om spouwmuurisolatiemateriaal te herstellen of om de spouwmuur na te isoleren. Met Aminotherm wordt je spouwmuur volledig opgevuld, waardoor de kwaliteit van je spouwmuur verbeterd wordt. Aminotherm heeft wel iets weg van scheerschuim. Het is een gietschuim wat via boorgaten in de spouwmuur wordt gespoten met een injecteerpistool. Aminotherm gaat vloeibaar je spouw in, waardoor holtes en moeilijke plekken goed bereikt worden. Bij het hard worden van het materiaal wordt je spouw op die manier naadloos opgevuld. Nadat de Aminotherm is aangebracht, zullen de boorgaten ook netjes afgewerkt weer worden.

Wat zijn de voordelen van Aminotherm isolatie?

Een van de kenmerkendste eigenschappen van Aminotherm is dat het isolatiemateriaal dampopen is. Dit houdt in dat het schuim er in de eerste plaats voor zorgt dat je woning een comfortabele temperatuur heeft. Tevens is Aminotherm vochtwerend, waardoor vocht je huis goed kan verlaten. Dit voorkomt vochtproblemen in je muren en vloer, waardoor schimmels kunnen ontstaan. Doordat Aminotherm een gietschuim is, heeft het een perfecte dichtheid en het is flexibel. Je giet het vloeibaar in je muur, waar het bij harder worden alle gaten en voegen naadloos zal afdichten. Dit zorgt voor een grote isolatiedichtheid en een uitstekende isolatiewaarde van het materiaal. Nog een voordeel is dat bij Aminotherm geen gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen, waardoor je geen irritaties of schade aan je gezondheid ondervindt na plaatsing van het materiaal. Door de vloeibaarheid van Aminotherm kan het isolatiemateriaal als laatste ook in de kleinere spouwen gebruikt worden. De werkzaamheden nemen niet veel tijd in beslag en de terugverdientijd is slechts vier á zes jaar.

Heeft isoleren met Aminotherm ook een keerzijde?

Het werken met Aminotherm heeft eigenlijk maar een echt nadeel. Aminotherm kent een minder goede isolatiewaarde, wanneer het gebruikt wordt als opvulling van reeds bestaand isolatiemateriaal. Wanneer je Aminotherm gebruikt om je UF schuim in de spouwmuur te upgraden, dan kan de isolatiewaarde op sommige plekken in je spouwmuur minder zijn omdat het oude, verslechterde UF schuim er nog is. Tevens is de isolatiewaarde van het materiaal niet zo goed als bijvoorbeeld PUR, waardoor je terugverdientijd langer is en je minder stookkosten bespaart dan bij PUR schuim. Aminotherm isoleert echter wel beter dan glaswol of EPS korrels.

De isolatiewaarde van Aminotherm

De isolatiewaarde, ook wel de Lambda-waarde genoemd, wordt uitgedrukt in W/mK. Hierbij geldt dat hoe lager de waarde is, des te beter isoleert het materiaal. De waarde van Aminotherm ligt rond de 0.035 W/mK, terwijl bijvoorbeeld ter vergelijking glaswol op 0.037 W/mK en EPS parels op 0.036 W/mK ligt.

Wat kost Aminotherm?

Aminotherm isolatie bedraagt gemiddeld €25 á €30 per vierkante meter aan te isoleren oppervlakte. In deze prijzen zit btw, materiaalkosten en arbeidskosten inbegrepen. Er bestaat al geruime tijd subsidie op het aanbrengen van spouwmuurisolatie in combinatie met een of meerdere andere duurzame maatregelen aan je huis. Het subsidiebedrag bedraagt anno 2021 €5 per vierkante meter bij een minimaal te isoleren oppervlakte van vijftien vierkante meter en een maximum van 170 vierkante meter. De minimale Rd-waarde moet hierbij 1.1m² K/W zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 06 mei 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

In de video hieronder zie je wat de gevaren zijn van purschuim

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,