Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
endoscopisch onderzoek spouwendoscopisch onderzoek spouw

Wat zijn de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie?

Je spouwmuur isoleren is een duurzame maatregel om je woning energiezuiniger te maken. Een slechte isolatie zorgt namelijk voor tocht in je huis, waardoor de temperaturen nooit aangenaam zijn. Koele temperaturen leidt tevens tot hogere kosten, omdat je vaker je verwarming aan moet zetten. Maar ook vocht dringt je huis in, wat leidt tot schimmelvorming en vochtproblemen in je woning. Alleen al hierom is spouwmuurisolatie geen overbodige luxe.

Wat is spouwmuurisolatie precies?

Voor het uitvoeren van een spouwmuurisolatie moet je een spouwmuur in je woning hebben. Dit is een gemetselde muur aan de binnenkant de bestaande muren. Tussen deze muren zit een ruimte van ongeveer vijf centimeter, die ook wel de spouw wordt genoemd. Bij een open spouw kan warmte uit je huis wegtrekken via deze ruimte, omdat lucht slechts matig isolerend werkt. Tevens kan er vocht en koude lucht door binnendringen. Voeg je in deze ruimte een isolerend materiaal toe, zoals minerale wol en isolatieschuim, dan houdt dit koude lucht beter buiten en warme lucht binnen.

Spouwmuurisolatie leidt tot kostenbesparing

Laat je de spouwmuren isoleren, dan zal dit je stookkosten flink omlaag brengen, omdat warmte beter bewaard wordt en je verwarming dus minder vaak op hoeft. De energierekening zal als gevolg hiervan dalen, omdat het rendement van spouwmuurisolatie ook hoger is dan bij bijvoorbeeld vloerisolatie. Je isoleert immers een groter oppervlakte in vierkante meters bij een buitenmuur.

Stijging van de waarde van je woning

Door een spouwmuurisolatie zorg je eveneens voor een hogere waarde van je woning. Doordat je lagere stookkosten hebt, krijg je een verbeterde energielabel. Dit label moet je aantonen, wanneer je jouw woning te koop aanbiedt. Een verbeterde energielabel zorgt voor een hogere waardering op de huizenmarkt.

Spouwmuurisolatie is goed voor het milieu

Het energiezuiniger maken van je woning leidt tot minder verbranding van eindige fossiele brandstoffen en dus een vermindering aan CO2-uitstoot. Dit heeft weer een gunstige uitwerking op het milieu, omdat het broeikaseffect tegen wordt gegaan. Tevens wordt isolatiemateriaal snel en schoon verwerkt.

De klus is snel geklaard

Een vierde voordeel is dat het isoleren van je spouwmuur, ondanks de grote oppervlakte die geïsoleerd moet worden snel gebeurd is. Er komt geen grote verbouwing aan te pas, wat voor overlast zorgt voor jezelf en je omwoners. Daarnaast spaar je op arbeidskosten, omdat een spouwmuurisolatie meestal nog geen dag duurt.

Spouwmuurisolatie leidt tot comfort

Het laatste en belangrijkste voordeel is dat een spouwmuurisolatie voor meer wooncomfort zorgt. Vochtige plekken en schimmel verdwijnen, waardoor muffe geurtjes in huis ook verleden tijd zijn. Er is geen tocht meer en dus blijft er meer warmte in je huis. Door een spouwmuurisolatie vindt ook meteen geluidsisolatie plaats, waardoor je geen last meer hebt van geluiden buitenshuis.

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

De nadelen zijn minimaal, maar je moet toch met een aantal zaken rekening houden wanneer je van plan bent jouw spouwmuren te isoleren. Spouwmuurisolatie kan niet plaatsvinden, wanneer de buitenmuur uit geglazuurde bakstenen bestaat. Door het isoleren kunnen er namelijk vochtophopingen ontstaan in de bakstenen, waardoor deze kunnen barsten. Dit leidt vervolgens weer tot een nadelig effect op de isolatie. Hetzelfde geldt voor geschilderde gevels. Bij spouwmuurisolatie is het daarnaast van belang dat je rekening houdt met het openlaten of dichtmaken van de spouwvoegen. Laat je ze bijvoorbeeld open, dan kan vocht gemakkelijk wegstromen. Bij de keuze voor open of dicht, kun je je het beste laten adviseren door een vakman.

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

De prijs van een spouwmuurisolatie is afhankelijk van je type woning, de grootte van de isolatieoppervlakte, spouwmuur vervuiling, de materiaalkeuze en eventuele extra kosten. De kosten liggen tussen de €750 en €3400. Gemiddeld kost een klus €2100.

Spouwmuurvervuiling

Het kan voorkomen dat er vervuiling in de spouw zit, zoals puin of zand. Dit heeft een negatieve impact op de isolatiewaarde van je woning. Daarom moet de vervuiling voor het plaatsen van het isolatiemateriaal weggehaald worden. Voor het verwijderen van de vervuiling wordt veelal een prijs van €750 in rekening gebracht.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Ook kun je bij spouwmuurisolatie gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, mits je twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen hebt uitgevoerd en betaald. Daarnaast moet je spouwmuur een minimale isolatiewaarde hebben van 1.1 Kilowattuur per vierkante meter. Ook geldt er een minimale oppervlakte-eis voor de oppervlakte van je spouwmuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *