Wat is de prijs van spouwmuurisolatie anno 2021?

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur voorzien van isolatiemateriaal. Een spouw vind je meestal bij huizen die gebouwd zijn tussen de 1920 en 1980. Heb je een woning van voor die tijd, dan heb je waarschijnlijk geen spouw. Heb je een woning van na 1980 heb je kans dat deze reeds geïsoleerd is. Via de spouw kan warmte uit je huis verloren gaan. Om dit te voorkomen is het dientengevolge raadzaam om je spouw te isoleren.

Spouwmuurisolatie: de voordelen

Wil je duurzame maatregelen aan je huis treffen, dan is spouwmuurisolatie de maatregel, die je het meeste rendement oplevert. Door je spouwmuur te isoleren, zorg je ervoor dat warmte niet verloren gaat. Dit leidt tot lagere stookkosten, waardoor je de isolatie-investering binnen drie tot vijf jaar terugverdient. Door de ISDE subsidie van de overheid kun je die terugverdientijd nog wat bespoedigen. Een warmer huis leidt niet alleen tot lagere stookkosten, maar ook tot minder vocht en schimmel op je muren. Het materiaal dat gebruikt wordt, is veelal vochtwerend, waardoor er geen vochtdoorslag van de buitenmuur naar de binnenmuur plaatsvindt. Spouwmuurisolatie is daarnaast voor altijd, dus wanneer je er eenmaal in geïnvesteerd hebt dan ben je er voorgoed vanaf.

De nadelen van spouwmuurisolatie

Het grote nadeel van spouwmuurisolatie is dat je het niet zomaar in iedere woning kunt toepassen. In oudere woningen van voor 1930 vind je veelal geen spouw, waardoor je een andere manier moet zoeken om je huis te verduurzamen. Ook bij een verkeerde constructiewijze van de woning of minder geschikte bouwmaterialen moet je voorzichtig zijn met de spouw te isoleren. Vraag daarom altijd van tevoren advies in.

De materialen bij spouwmuurisolatie

Welke materialen worden zoal gebruikt bij spouwmuurisolatie? Bij spouwmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal via gaatjes in de buitenmuur naar binnen gespoten of geblazen. Hierdoor heb je er niet veel overlast van en zijn de werkzaamheden binnen een dag geklaard. Welk isolatiemateriaal er gebruikt kan worden, is afhankelijk van de staat van je muren, het materiaal van je muren en de grootte van de spouw. Deze materialen zijn mogelijk:

  • Glaswol: glaswolvlokken worden ingeblazen in de muur. Glaswol werkt thermisch en akoestisch isolerend. Je spouw moet wel breder zijn dan 50 millimeter.
  • Zwarte polystyreen parels: kunststof bolletjes die de muur in geblazen worden. Ook in witte variant verkrijgbaar, maar de zwarte bolletjes isoleren het beste. Dit materiaal past zelfs in de kleine spouwmuren, maar hebben een mindere afdichting dan glaswol of PUR.
  • Polyurethaan schuim: wordt je spouw in gespoten als vloeistof en zet zich hier uit en verhardt tot schuim. Dicht kieren en naden goed af, maar zorgt wel voor geurhinder en is niet recyclebaar.

Wat kost spouwmuurisolatie?

De prijs van de spouwmuurisolatie kan voor veel mensen een doorslaggevende factor in hun keuze voor het te gebruiken materiaal zijn. Gemiddeld bedragen de kosten voor spouwmuurisolatie €15 á €30 per vierkante meter dat geïsoleerd moet worden. Deze prijzen zijn exclusief btw, maar met plaatsingskosten. Glaswol is hierbij het goedkoopst met een gemiddelde prijs van €15 á €20 per vierkante meter. PUR is het duurst met €25 á €30 per vierkante meter.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing helpt je isoleren

In 2021 kun je bij het isoleren van je spouwmuren ook gebruikmaken van de landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. De ISDE is sinds 2021 uitgebreid met isolatiewerkzaamheden. Je krijgt €5 per vierkante meter spouwmuurisolatie terug van de overheid, mits je eigenaar bent van de woning waaraan de isolatiewerkzaamheden hebben plaatsgevonden, je minimaal nog een andere isolatiemaatregel genomen hebt en de isolatiewerkzaamheden uitgevoerd zijn door een vakman.

Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten

Ook kun je bij spouwmuurisolatiewerkzaamheden gebruikmaken van het verlaagd btw-tarief van 21 procent naar 9 procent. Je woning moet hierbij wel ouder zijn dan twee jaar en je moet een erkende vakman ingehuurd hebben. De btw-verlaging geldt namelijk alleen op de arbeidskosten van de klus, dus niet op de kosten van het isolatiemateriaal.

Offertes vergelijken van isolatiebedrijven

Bovengenoemde prijzen zijn slechts richtprijzen. De prijs wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, zoals de moeilijkheidsgraad van de klus, het te isoleren oppervlakte, de vakbekwaamheid van de installateur, de dikte van de spouw en het te gebruiken isolatiemateriaal. Voor een berekening van de exacte kosten van jouw situatie kun je online offertes aanvragen bij meerdere isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Zo ben je verzekerd van de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw klus en kun je tot wel honderden euro’s extra besparen. Tevens kun je gratis en vrijblijvend advies aanvragen bij de experts, die actief zijn bij jou in de buurt. Vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk noch zo winstgevend.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvend een offerte binnen een dag?

Ontdek de snelheid en het gemak van onze service. Binnen een dag al een scherpe offerte! Vakkundig geplaatst en een duurzaam resultaat.