Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een spouwmuur isoleren is een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te verduurzamen. Wanneer je in een woning woonachtig bent, die tussen pakweg 1930 en 1980 gebouwd is, dan heb je tussen je buiten- en binnenmuur een smalle ruimte zitten, waardoor warmte kan ontsnappen. Dit noemt men de spouw. Spouwmuurisolatie vult de spouw op en zorgt ervoor dat warmte binnen wordt gehouden in de wintermaanden en warmte buiten wordt gehouden in de zomermaanden. Kun je echter een spouwmuur zelfstandig isoleren of moet je deze klus uitbesteden aan een bedrijf?

Nogmaals de voordelen op een rij

De meeste mensen weten inmiddels wel wat spouwmuurisolatie is en wat de voordelen hiervan zijn. Hieronder zullen de meest belangrijke voordelen nogmaals de revue passeren:

  • Spouwmuurisolatie biedt een hoger wooncomfort, omdat zowel warmte als koelte vastgehouden worden.
  • Spouwmuurisolatie biedt een financieel voordeel, namelijk je bespaart kosten op je energierekening aangezien je minder hoeft te stoken.
  • Spouwmuurisolatie bevordert je gezondheid, omdat vochtigheid tegen wordt gegaan en schimmels hierdoor zich niet in je huis kunnen nestelen.
  • Spouwmuurisolatie draagt bij aan een beter milieu, want je gebruikt minder gas om je huis te verwarmen en hebt dus een lagere CO² uitstoot dientengevolge.

Een doe-het-zelver die zijn spouwmuren isoleert

In principe kun je als een redelijke klusser de spouwmuren zelf isoleren. Het is een niet erg lastige klus en het isolatiemateriaal koop je over het algemeen zo bij je lokale bouwmarkt. Toch moet je op een aantal zaken goed letten, alvorens je begint met isoleren. Breng je namelijk het isolatiemateriaal verkeerd aan dan zal je spouwmuur nog niet goed geïsoleerd zijn. Het gevolg: hoge energierekeningen en het risico om de isolatieklus nogmaals uit te voeren. Houd er in ieder geval rekening mee, voordat je met de isolatieklus begint dat je:

  • Je spouwmuur gecheckt hebt, alvorens je isolatiemateriaal erin spuit.
  • Het geschikte gereedschap in huis hebt om je spouwmuur te isoleren.
  • Het juiste isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur uitgekozen hebt.

Beoordeel eerst je spouwmuur

Niet iedere spouwmuur kan geïsoleerd worden. Sterker nog, sommige muren hebben helemaal geen spouw. Controleer daarom eerst via bouwplannen of door te kijken hoe dik je spouw daadwerkelijk is of je überhaupt een spouw hebt. Tevens moet je nakijken of je spouw niet vervuild is met eerder bouwpuin of oud isolatiemateriaal. Isoleer je hier gewoon bovenop, dan loop je kans op koudebruggen. Dit is een plek in de spouwmuur, waar geen isolatiemateriaal zit. Hierdoor krijg je een koude zone op die plek in huis, omdat hier koude alsnog je huis binnen kan dringen. Hier kan eveneens vocht door je muren heen dringen met optrekkend vocht en schimmel als gevolg. Tevens kan dit vocht je isolatiemateriaal in de spouwmuur verder aantasten, waardoor de koude zones alleen maar groter worden.

Het geschikte gereedschap voor je isolatieklus

Een spouwmuur isoleren lijkt op het eerste oog makkelijk, want je kunt het isolatiemateriaal zo aanschaffen en dan is het slechts een kwestie van inbrengen in je spouw. Hiervoor hoef je alleen een patroon van gaten in de muur te boren en het isolatiemateriaal met een speciale spuit je muren in te spuiten. Dit spuitapparaat kun je echter niet zomaar bij een bouwmarkt kopen of huren. Die moet je huren bij een gespecialiseerd bedrijf, waardoor dit flink in de kosten kan lopen.

Vergeet je pak niet

Al naargelang welk isolatiemateriaal je gebruikt, kan het materiaal schadelijk zijn voor je gezondheid. De vezels of korrels en de lijmstoffen hebben allemaal geen goede invloed op je gezondheid. Ook schuim heeft een nadelige uitwerking op je gezondheid, wat kan leiden tot allergieën en irritaties. Draag daarom een beschermend pak tijdens deze klus.

Het geschikte isolatiemateriaal

Niet ieder isolatiemateriaal is geschikt om je spouwmuur te isoleren. Er zal moeten worden nagegaan hoe breed je spouw is en er zal moeten worden gekeken of je spouw isolatie aan kan. Hiervoor is het eigenlijk van belang dat je een isolatiebedrijf inschakelt. Vakmannen kunnen je van advies voorzien in het te kiezen isolatiemateriaal en zij zorgen ervoor dat er niet onbedoeld schade aan je gevel berokkend wordt. Wanneer je immers teveel materiaal in je spouw spuit, kan deze gaan scheuren met alle gevolgen van dien.

Toch maar die vakman dan?

Je ziet dat spouwmuurisolatie toch wel een nauwgezet klusje is, dat je beter kunt laten uitvoeren door professionals. De kosten van het arbeidsloon wegen echt niet op tegen eventuele extra kosten, mocht je de spouwmuurisolatie niet goed aanbrengen. Tevens heb je bij een vakman garantie op de isolatieklus. Een derde voordeel van een vakman is dat je de hoge arbeidskosten kunt dekken door landelijke en regionale subsidies, die ingezet worden om mensen te stimuleren tot duurzame maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 06 mei 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

In de video hieronder zie je wat de gevaren zijn van purschuim

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,