Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 jul 2021

Steenwol en glaswolSteenwol en glaswol hebben beiden een hoge isolatiewaarde en zijn gemaakt van een minerale isolatiewol. Ze zijn beide gemaakt van glasvezels die ook gebruik worden voor een grondstof voor glas. Glaswol is een minerale wol die gebruikt wordt voor isolatie van spouwmuren, bij de spouwisolatie wordt de glaswol in de spouwmuur geblazen, het wordt dus ook wel inblaaswol genoemd.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 4 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wat is steenwol?

Steenwol is een duurzaam isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt van verschillende steensoorten zoals basalt en diabaas. Om deze steenmassa plat te krijgen, wordt het eerst in grote ovens gesmolten op een temperatuur van 1400 graden. Daarna wordt de gesmolten massa met een spinner weggeslingerd en ontstaan er dus draden. Uiteindelijk worden de vezels hard gemaakt tot een plaat. Met deze platen kan je huizen isoleren. Steenwol heeft een vrij goede isolatiewaarde met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040. Steenwol wordt vaak gebruikt voor vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Glaswol is gemaakt van een vezel dat in silicaat zit, deze silicaten zijn grondstoffen voor het maken van glas. Daarom wordt glaswol ook gemaakt van gerecycled glas. Wanneer je glaswol koopt zal dit verkocht worden in de vorm van dekens en platen. Wanneer het losse wol is, wordt het inblaaswol genoemd. Voor spouwmuurisolatie in Nederland wordt er vaak gebruik gemaakt van inblaaswol. Dit wol lijkt veel op wit katoen, wat gemaakt wordt van glas. Zie ook de prijzen en pagina voordelen.

Steenwol isolatie wordt ook gebruikt bij spouwmuurisolatie en wordt soms ook wel rotswol genoemd. Net als glaswol is steenwol een minerale wol, maar heeft het niet dezelfde hoge isolatiewaarde als glaswol. Steenwol is gemaakt van de vezels uit een vulkanisch gesteente, daarmee is het prima geschikt voor de isolatie van spouwmuren. Steenwol heeft een isolatiewaarde van HR+, iets lager dan glaswol die een isolatiewaarde heeft van HR++.

Hoeveel kost het?

Als je steenwol gaat kopen dan kost het ongeveer €8 per vierkante meter. Maar natuurlijk moet je ook rekening houden met machinekosten en (als je het niet zelf plaatst) arbeidskosten. Het is lastig om een schatting te maken van de materiaal kosten. Dit komt doordat de hoeveelheid per woning verschilt. verschilt.

Waar gebruik je steenwol nog meer voor?

Met steenwol kan je niet alleen je spouwmuur isoleren. Het wordt ook gebruikt voor dak, vloer en andere muren. Wel verschilt de werkwijze per hetgeen wat je precies wilt laten isoleren met steenwol. Ook verschillen de prijzen hierin. Steenwol komt in verschillende vormen en uitvoeringen. Daarnaast is het afhankelijk van de locatie die geïsoleerd moet worden. Je kan kiezen of je het wilt laten isoleren met zachte vezels of met harde steenwolplaten.

Voordelen

  • Steenwol is 100% brandveilig
  • Steenwol is flexibel
  • Steenwol is waterafstotend en je zal dus niet snel te maken krijgen met vochtproblemen
  • Steenwol is geluidsdicht
  • Steenwol is milieuvriendelijk
  • Steenwol is duurzaam en gaat dus lang mee

Nadelen

  • Als steenwol vochtig wordt kan dit uitzakkingen veroorzaken in de isolatie. Als je een isolatie uitvoert met steenwol, doe dit dan tijdens droog weer. Mocht je vochtproblemen hebben, los dit dan eerst op voordat je een isolatie met steenwol uitvoert.
  • Steenwol is niet heel prijzig, maar toch is het 10% duurder dan glaswol.

Offertes spouwmuurisolatieGa eens naar pagina offertes spouwmuurisolatie om in contact te komen met isolatiebedrijven. Zo kun je een gratis adviesrapport laten opmaken om zo het aanbod te vergelijken.

> Spouwmuurisolatie
> Muren impregneren
> Kwaliteit
> Werking
> Voordelen
> Nadelen
> Tips
> Garantieregeling
> Isolatie prijzen
> Specialisten vergelijken
> Spouwmuurisolatie offertes

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Laatste nieuws

Subsidie isolatie omhoog tot €600 miljoen in 2024!

februari 19, 2024

Heb je er ooit aan gedacht om je huis te isoleren? Nou,

Strengere controle op vleermuizen in de spouwmuur

januari 30, 2024

Als je overweegt om je spouwmuur te isoleren, is het essentieel om

Is spouwmuurisolatie nog rendabel in 2024?

januari 15, 2024

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is vandaag de dag belangrijker dan